HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Kad pomislimo na Pariz, u misli nam dolaze čarobne pariške pekarnice pune malih pekarskih i slastičarskih remek djela te romantični kafići i restorani na čijim terasama posjetitelji ispijaju crnu kavu i slade se remek-djelima francuske kuhinje.

Teško je izabrati najbolji francuski desert no jedan od najpopularnijih svakako je creme brulee, koji svojim jednostavnim sastojcima spojenim u maestralno kompleksni desert uvijek iznova izaziva oduševljenje.

Jedan i jedini, Creme brulee nema slasno je jedinstven

Slasna krema prekrivena karameliziranim šećerom pravi je doživljaj za oči i nepce. U Francuskoj je toliko značajna da je dobila i svoj dan koji se slavi 27. svibnja svake godine.

Gdje je i kada nastao Creme brulee? Još se ne zna

Francuski desert Creme brulee prvi se put spominje 1691. godine u kuharici “Cuisinier royal et bourgeois” francuskog kuhara Francoisa Massialota, no Francuzi, Englezi i Španjolci prepiru se oko toga tko je zapravo izmislio taj desert. Crema Catalana španjolska je verzija ovog deserta.

Dva načina pripreme slavnog deserta Creme brulee

Creme brulee sastoji se od dva dijela i može se pripremiti na dva načina. Karamelizirani vrh se može napraviti zasebno, no češće ga slastičari pripremaju tako što kremu pospu šećerom koji zatim flambiraju kuhinjskim brenerom kako bi se stvorila karamela na vrhu. Custard krema često se poslužuje bez dodataka, a ponekad se puni vanilijom, čokoladom i voćem ili se poslužuje uz naribanu koricu limuna ili klementine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meg (@megjstudios)

Crème brûlée u pop kulturi

Popularni desert često se spominje u serijama i filmovima i uvijek označava nešto ukusno i profinjeno, tipično francusko.

Poznata je scena iz filma “My Best Friend’s wedding” u kojoj Julia Roberts objašnjava Cameron Diaz da je ona crème brûlée, no njezin zaručnik više voli žele.

Creme brulee

Creme brulee igra značajnu sporednu ulogu u još jednom velikom filmskom hitu devedesetih, onom o ljupkoj Amelie, a fanovi serije “Emily in Paris” teško će zaboraviti scenu u kojoj dizajner Pierre Caudolt liječi tugu razbijajući žličicom karamelu na vrhu čašica punjenih tom slavnom slasticom.

U Zagrebu na mnogo mjesta možete pojesti ukusni crème brûlée, a prema recenzijama sladokusaca, bistro hotela Esplanade jedna je od najboljih lokacija za degustaciju.

druge vijesti

nataša reić

Nataša Reić: Dite Splita koje je pretvorilo tugu u pjesmu, a pozornicu u ispovijed

Postoji trenutak tišine netom prije nego mikrofon zadrhti pod dlanom, prije nego se reflektori otvore poput neba nad pozornicom Splitskog festivala. U tom trenutku, Nataša Reić ne stoji samo kao pjevačica – ona stoji kao glas jednoga grada, kao kći tradicije, kao „dite“ Splita. Svaki njezin korak na toj pozornici nosi težinu obiteljskih priča, djetinjih snova i mediteranske iskrenosti. Split nije samo kulisa njezine mladosti – to je njezina duša, njezin izazov, njezina nada.

Celebrity News

12 lipnja 2025

profokus

Od učionice do piste: Profokusova revija znanja i stila – kad moda postane profesija

U glamuroznom ozračju hotela Zonar, modna pista nije bila samo prostor stila – bila je pozornica znanja, hrabrosti i stvaralačke zrelosti. Završna revija Učilišta PROFOKUS još jednom je pokazala zašto se ovo mjesto ne zove tek učilište, već kreativni inkubator budućih modnih profesionalaca. Spoj elegancije i edukacije pretočen je u večer koja je slavila i estetiku i suštinu – reviju koja se ne pamti samo po haljinama, već po ideji iza njih.

Modne vijesti

12 lipnja 2025

sever

Ovo nisu samo haljine – Robert Sever pokazao što znači nosiva moda

Hrvatski brend Robert Sever predstavio je novu resort kolekciju za sezonu ljeto 2025., utemeljenu na svakodnevnim potrebama suvremenih žena koje traže ravnotežu između estetike i praktičnosti. Kolekcija broji više od 50 novih modela, a fokusira se na odjeću prilagođenu različitim dnevnim situacijama – od poslovnih obaveza do večernjih izlazaka.

Modne vijesti

12 lipnja 2025