
Ove namirnice sabotiraju tvoj trening – izbjegni ih na vrijeme
Saznaj koju hranu izbjegavati prije treninga kako bi spriječio umor, nadutost i pad energije – pravilna prehrana ključna je za rezultate!
02 svibnja 2025
Znate li kako je nastao Creme brulee? Slavni desert s tvrdim gornjim dijelom i mekom unutrašnjosti, legenda je francuske kuhinje, ali i često spominjana slastica u svijetu pop kulture.
Kad pomislimo na Pariz, u misli nam dolaze čarobne pariške pekarnice pune malih pekarskih i slastičarskih remek djela te romantični kafići i restorani na čijim terasama posjetitelji ispijaju crnu kavu i slade se remek-djelima francuske kuhinje.
View this post on Instagram
Teško je izabrati najbolji francuski desert no jedan od najpopularnijih svakako je creme brulee, koji svojim jednostavnim sastojcima spojenim u maestralno kompleksni desert uvijek iznova izaziva oduševljenje.
View this post on Instagram
Slasna krema prekrivena karameliziranim šećerom pravi je doživljaj za oči i nepce. U Francuskoj je toliko značajna da je dobila i svoj dan koji se slavi 27. svibnja svake godine.
Francuski desert Creme brulee prvi se put spominje 1691. godine u kuharici “Cuisinier royal et bourgeois” francuskog kuhara Francoisa Massialota, no Francuzi, Englezi i Španjolci prepiru se oko toga tko je zapravo izmislio taj desert. Crema Catalana španjolska je verzija ovog deserta.
Creme brulee sastoji se od dva dijela i može se pripremiti na dva načina. Karamelizirani vrh se može napraviti zasebno, no češće ga slastičari pripremaju tako što kremu pospu šećerom koji zatim flambiraju kuhinjskim brenerom kako bi se stvorila karamela na vrhu. Custard krema često se poslužuje bez dodataka, a ponekad se puni vanilijom, čokoladom i voćem ili se poslužuje uz naribanu koricu limuna ili klementine.
View this post on Instagram
Popularni desert često se spominje u serijama i filmovima i uvijek označava nešto ukusno i profinjeno, tipično francusko.
Poznata je scena iz filma “My Best Friend’s wedding” u kojoj Julia Roberts objašnjava Cameron Diaz da je ona crème brûlée, no njezin zaručnik više voli žele.
Creme brulee igra značajnu sporednu ulogu u još jednom velikom filmskom hitu devedesetih, onom o ljupkoj Amelie, a fanovi serije “Emily in Paris” teško će zaboraviti scenu u kojoj dizajner Pierre Caudolt liječi tugu razbijajući žličicom karamelu na vrhu čašica punjenih tom slavnom slasticom.
View this post on Instagram
U Zagrebu na mnogo mjesta možete pojesti ukusni crème brûlée, a prema recenzijama sladokusaca, bistro hotela Esplanade jedna je od najboljih lokacija za degustaciju.
Georgina Rodriguez naišla je na oštre kritike zbog svog izdanja na Met Gali - modni stručnjaci tvrde da je potpuno promašila zadanu temu večeri.
07 svibnja 2025
Saša Kopljar objavio emotivnu uspomenu na svoju pokojnu majku Gitu Šerman-Kopljar i prisjetio se njezine bogate kazališne i filmske karijere.
07 svibnja 2025
Luka Modrić objavio je emotivnu rođendansku čestitku Mateu Kovačiću uz zajedničku fotografiju s jahte i kratku poruku: "Sretan rođendan, brate".
07 svibnja 2025
Nogometaš Mateo Kovačić proslavio je rođendan okružen djecom i suprugom Izabel, koja mu je najveća podrška još od početaka njihove ljubavi.
07 svibnja 2025
Zamislite ovo: zalazak sunca nad dubrovačkim zidinama, šapat mora u pozadini, a pred vama – kazališna čarolija pod zvijezdama.
07 svibnja 2025