
Janjetina s bižima kao iz djetinjstva – Danijela Dvornik otkrila obiteljski recept
Danijela se prvi put okušala u pripremi ovog jela, uz stručnu pomoć svoje majke.
28 svibnja 2025
Znate li kako je nastao Creme brulee? Slavni desert s tvrdim gornjim dijelom i mekom unutrašnjosti, legenda je francuske kuhinje, ali i često spominjana slastica u svijetu pop kulture.
Kad pomislimo na Pariz, u misli nam dolaze čarobne pariške pekarnice pune malih pekarskih i slastičarskih remek djela te romantični kafići i restorani na čijim terasama posjetitelji ispijaju crnu kavu i slade se remek-djelima francuske kuhinje.
View this post on Instagram
Teško je izabrati najbolji francuski desert no jedan od najpopularnijih svakako je creme brulee, koji svojim jednostavnim sastojcima spojenim u maestralno kompleksni desert uvijek iznova izaziva oduševljenje.
View this post on Instagram
Slasna krema prekrivena karameliziranim šećerom pravi je doživljaj za oči i nepce. U Francuskoj je toliko značajna da je dobila i svoj dan koji se slavi 27. svibnja svake godine.
Francuski desert Creme brulee prvi se put spominje 1691. godine u kuharici “Cuisinier royal et bourgeois” francuskog kuhara Francoisa Massialota, no Francuzi, Englezi i Španjolci prepiru se oko toga tko je zapravo izmislio taj desert. Crema Catalana španjolska je verzija ovog deserta.
Creme brulee sastoji se od dva dijela i može se pripremiti na dva načina. Karamelizirani vrh se može napraviti zasebno, no češće ga slastičari pripremaju tako što kremu pospu šećerom koji zatim flambiraju kuhinjskim brenerom kako bi se stvorila karamela na vrhu. Custard krema često se poslužuje bez dodataka, a ponekad se puni vanilijom, čokoladom i voćem ili se poslužuje uz naribanu koricu limuna ili klementine.
View this post on Instagram
Popularni desert često se spominje u serijama i filmovima i uvijek označava nešto ukusno i profinjeno, tipično francusko.
Poznata je scena iz filma “My Best Friend’s wedding” u kojoj Julia Roberts objašnjava Cameron Diaz da je ona crème brûlée, no njezin zaručnik više voli žele.
Creme brulee igra značajnu sporednu ulogu u još jednom velikom filmskom hitu devedesetih, onom o ljupkoj Amelie, a fanovi serije “Emily in Paris” teško će zaboraviti scenu u kojoj dizajner Pierre Caudolt liječi tugu razbijajući žličicom karamelu na vrhu čašica punjenih tom slavnom slasticom.
View this post on Instagram
U Zagrebu na mnogo mjesta možete pojesti ukusni crème brûlée, a prema recenzijama sladokusaca, bistro hotela Esplanade jedna je od najboljih lokacija za degustaciju.
Donovan Pavleković konačno je upisao novu stranicu u svoju modnu povijest: njegova legendarna Škarnicl torba, dizajnirana po uzoru na američku brown-paper torbu, ali izrađena od vrhunske umjetne kože i oplemenjena zlatnim detaljima, dobila je izdašnu “denim” verziju kojoj teško možete odoljeti.
12 lipnja 2025
U svijetu gdje se glamur i elegancija svakodnevno redefiniraju, domaća influencerica i modna ikona Isabella Rakonić još jednom potvrđuje da je uvijek nekoliko koraka ispred trenda – sa crvenog tepiha Cannesa sletjela je ravno u centar pažnje.
12 lipnja 2025
Ako postoji vizualna definicija izraza cool par, Miran Kurspahić i Elia Bissa upravo su je utjelovili u svom besprijekorno usklađenom rokerskom outfitu. Crna koža, stav i nepogrešiva moda – njih dvoje izgledaju kao da su ravno iz sirove rock balade ušetali na pistu stila.
12 lipnja 2025
Robert Sever ponovno dokazuje da stil nije stvar trenda, nego dosljednosti. U outfitu koji bi lako mogao biti uvršten u priručnik za quiet fashion authority, jedan od najomiljenijih domaćih dizajnera pojavljuje se u izdanju koje spaja tijelo, stav i modnu filozofiju – bez viška, bez greške.
12 lipnja 2025
U svijetu gdje granice između uličnog stila i bezvremenske klasike postaju sve tanje, Antonio Knežević pokazuje kako izgleda spoj američkog sportskog duha i estetske suzdržanosti koja podsjeća na eru Jamesa Deana. Svojim outfitom odašilje jednostavnu, ali samouvjerenu poruku: stil je stav, ne maska.
12 lipnja 2025