Harry Potter čarolija na vikend putovanju: Najpopularniji sladoled u Ljubljani još je kratko dostupan
Poznata slastičarnica iz Slovenije upravo je objavila zanimljivu informaciju vezanu uz njihovu omiljenu slasticu.
23 listopada 202313:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Ako ste veliki fan Harryja Pottera i do kraja mjeseca namjeravate skoknuti na kratko vikend putovanje ili u petak ranije zbrisati s posla i partnera ili najbolju prijateljicu odvesti do Ljubljane, ne propustite isprobati hit sladoled iz slastičarnice Sisters Kurtoš. Možda najpopularniji sladoled u Ljubljani očarat će vas na prvi pogled i okus, baš kao i saga vaših omiljenih knjiga i filmova o dječaku čarobnjaku, i sve to začinjeno zlatnim prahom.
Ako još niste čuli za sladolede Sisters Kurtoš i ne namjeravate na put do Slovenije, a veliki ste ljubitelj zanimljivih poslastica, svakako posjetite njihov Instagram profil i uživajte u nevjerojatnim kreacijama koje stvaraju u spoju dva superpopularna deserta – sladoleda i kurtoša.
Najpopularniji sladoled u Ljubljani dostupan je do kraja listopada
Slastičarnica pod nazivom Sisters Kurtoš, koju su prije nekoliko godina otvorile Slovenke Špela i Maša, svojim slasticama privlači turiste iz cijelog svijeta, što nije čudno u vrijeme kad se od deserta traži da bude jednako fotogeničan koliko i ukusan, a svaka slasna novotarija nagrađuje se bezbrojnim objavama i pohvalama na društvenim mrežama.
Dvije mlade poduzetnice napravile su nešto uistinu posebno kad su odlučile spojiti starinski kolač kurtoš, poznat i pod nazivom kolač dimnjak, koji je izuzetno popularan u Mađarskoj, s ukusnim sladoledom, a zatim sve to začiniti neodoljivim ukrasima, jestivim šljokicama i tematskim nazivima.
Od sirene preko sobova pa sve do očaravajućeg Harryja
U ljetnim mjesecima žari i pali sladoled pod nazivom Morska deklica, u kojem iz kurtoša i sladoleda vire školjke i rep sirene, u zimskim mjesecima svi žele sladoled u obliku Rudolpha, a nema sumnje da će vam svaki fan Harryja Pottera reći da je najpopularniji sladoled u Ljubljani onaj inspiriran tim popularnim likom iz knjiga za djecu.
Riječ je o kurtošu sa sladoledom od bijele čokolade sa šumskim borovnicama , preljevom od borovnica, kremom od vanilije, čokoladnim namazom i čokoladnim browniejem s karamelom na čijem se vrhu nalaze pečat i čarobni štapić Harryja Pottera. Sve to posuto je jestivim zlatnim prahom.
Slastičarnica Sisters Kurtoš upravo je na svom Instagram profilu objavila da je sladoled Harry Potter dostupan samo do kraja listopada pa požurite, ako želite probati ovo slatko malo gastro čudo.
Postoji li netko tko ovakav desert ne bi volio isprobati?
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Prepoznatljiv po svojem glamuru i perfekcionizmu, stilist i modni vizionar Marko Grubnić ponovno demonstrira kako izgled može biti osobni potpis, manifest i umjetnička izjava.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.