Sve više na policama viđamo mlijeka, jogurte i mliječne proizvode koji su bili sasvim nezamislivi prije desetak godina. 0.001 % mliječne masti, varijacije okusa, boja i pakiranje, do bojom-infuziranih sireva. Danas gotovo da se i ne može kupiti obično, kravlje mlijeko s 3,5 % masti. Iz tog razloga vam dajemo pregled jednog dijela modernih mliječnih proizvoda.
Najpoznatije zamjensko mlijeko je bademovo
Mlijeko, ono na koje smo mi navikli, kravlje, u tetrapaku, s 3,5 % do 5 % mliječnih masti postaje raritet, a oni biljnog podrijetla prednjače u trgovinama (druga je stvar na tržnicama, uvijek preporučujemo posjet lokalnoj tržnici). Nudi se mlijeko napravljeno od badema, kokosa, zobi, kikirikija…
Najpoznatije od ‘alternativnih mlijeka’ je bademovo, rađeno od natapanja i pritiskanja velikih količina tog orašastog ploda da bi se dobio ukusni proizvod s niskom količinom kalorija, a visokim udjelom bjelančevina i ugljikohidrata.
Iduće na redu je zobeno mlijeko koje nastaje sličnom metodom, a najbrže je rastuća alternativa kravljem mlijeku. Sadrži peterostruko više kalorija od bademovog mlijeka, a drugačije je i teksture i okusa, s dosta kremastijim osjećajem.
Ipak, znanstvenici diljem svijeta slažu se oko jednog, zapravo ne postoji prava zamjena za kravlje mlijeko koje sadrži najveću koncentraciju hranjivih tvari, najlakše ga je dobiti, a okusom je jače od svih potencijalnih konkurenata.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Robert Benton, redatelj i scenarist koji stoji iza filmova "Kramer protiv Kramera" i "Bonnie i Clyde", preminuo je u 92. godini, potvrdila je njegova menadžerica.