Jeste li i vi ovih dana zalijepljeni za televizor i pokušavate svaki slobodni trenutak posvetiti Olimpijskim igrama u Parizu? Hrvatska na Olimpijskim igrama 2024. niže brojne uspjehe zbog čega smo uistinu ponosni što ne znači da dok “bodrimo naše” ne možemo uživati u muffinu koji je postao slavan zbog norveškog Olimpijca Henrika Christiansena. Zanima vas kako napraviti viralni čokoladni muffin s Olimpijade? Čitajte dalje.
Viralni čokoladni muffin s Olimpijade proslavio je mladi Norvežanin
Henrik Christiansen, 27-godišnji plivač po treći put predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama, a njegova TikTok objava na kojoj otkriva u čemu najviše uživa u slobodno vrijeme oduševila je generaciju Z.
Njegov TikTok na kojem objašnjava kako obožava čokoladne muffine iz Olimpijskog sela i kako ih ne može prestati jesti, prikupila je 4.4 milijuna pregleda, a Henrik se u šali prozvao “Olimpijskim čovjekom od muffina”.
Čokoladni muffin s Olimpijade postao je pravi hit pa su mnogi pokušali doznati recept iz kantine Olimpijskog sela i rekreirati ga kod kuće.
Profesionalna kuharica Danielle Sepsy tvrdi da je “otkrila sve sastojke” pa je sa svojim pratiteljima podijelila recept za viralni čokoladni muffin s Olimpijade koji ćemo i mi rado isprobati.
Ovo je njezin recept za viralni čokoladni muffin s Olimpijade
Za oko 9 jumbo muffina:
Sastojci:
- 115 g neslanog maslaca, omekšalog
- 120 ml biljnog ulja
- 200 g šećera
- 1 žlica čistog ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja
- 1 paket mješavine instant čokoladnog pudinga
- 180 g brašna za kolače (NE ono koje se samo diže)
- 60 g tamnog kakaa u prahu (kao što je nizozemski prerađeni)
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 i pol žličica praška za pecivo
- 3/4 žličice kuhinjske soli
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 80 g šalice mlaćenice
- 200 g komadića čokolade
- Za ganache:
- 1 konzerva zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 200 g komadića gorke čokolade (Ghirardelli joj je najdraži)
- 1⁄4 žličice čistog ekstrakta vanilije
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Pripremite papirnate čašice za jumbo muffine.
U velikoj zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom s lopaticom istucite maslac, šećer i ulje kanole dok ne postanu svijetli i kremasti. Dodajte ekstrakt vanilije i istucite dok se ne sjedini.
Dodajte jedno po jedno jaje i miješajte dok se ne sjedini.
Izmiješajte suhu smjesu za puding od čokolade dok se ne sjedini.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i kakao prah kako biste osigurali da nema grudica.
Na laganoj brzini dodajte suhe sastojke u smjesu s maslacem u dva navrata, naizmjenično s kiselim vrhnjem. Tucite samo dok se ne sjedini i ne vide se tragovi brašna. Zatim tucite mlaćenicu dok se ne sjedini. Umiješajte 200 g komadića čokolade.
Ulijte tijesto u obložene kalupe za muffine. Po želji dodajte još nekoliko komadića čokolade na vrh prije pečenja.
Pecite muffine u pećnici na 200 stupnjeva 5 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 165 stupnjeva i ostavite muffine u pećnici još otprilike 20 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista iz sredine.
Uživajte ovako ili dodajte ganache.
Kako napraviti ganache?
U mali lonac dodajte gorku čokoladu i kondenzirano mlijeko.
Stavite na srednju vatru neprestano miješajući dok se čips ne otopi.
Umutite ekstrakt vanilije i zatim ulijte ganache u slastičarsku vrećicu.
Korištenjem noža za guljenje uklonite oko 1 inča okruglog dijela sredine svakog muffina. Stavite malo ganachea u rupu i uživajte!!
@chefdaniellesepsy Everyone is talking about the Olympic Chocolate Muffin, especially @Henrik Christiansen who made it go viral on TikTok this week. Here’s my copycat recipe: a warm, decadent double chocolate muffin filled with a rich chocolate ganache! 🍫 🔗 FULL RECIPE LINKED IN MY BIO! Olympic Village Double Chocolate Muffins Ingredients Makes about 9 jumbo muffins (be sure to get a jumbo pan for the best results) 1 Stick (8 Tablespoons) of Unsalted Butter, softened ½ cup Canola or Vegetable Oil 1 Cup Sugar 1 Tablespoon Pure vanilla extract 3 Large Eggs 1 Packet (1.4 oz/39grams) instant chocolate pudding mix (Jello brand preferred) 1 ½ Cups Cake Flour (Not Self-Rising) ½ Cup Dark Cocoa Powder (Such as Dutch Processed) 1 Teaspoon Baking soda 1 ½ Teaspoon Baking powder 3/4 tsp Fine table salt 1 cup Sour Cream 1/3 Cup Buttermilk 1 ½ Cups Semi-Sweet Chocolate Chunks (I like enjoy life brand) Ganache: 1 (14 oz) can of Sweetened condensed milk 1 1/4 cups Bittersweet chocolate chips (Ghiardelli is my favorite) ¼ teaspoon pure vanilla extract #olympics #paris2024 #olympicsmuffin #chocolatemuffin #olympicvillage #olympicmuffin ♬ Djadja – Aya Nakamura