5 simpatičnih ideja za blagdanski stol kojima ćete zadiviti goste bez puno muke
Ovo doista može svatko, a najbolje od svega je što će vam ostati vremena da pogledate omiljen Hallmarkov blagdanski film.
24 prosinca 202308:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Svi volimo iznenaditi goste nekim ljupkim, a ukusnim novitetom, pogotovo u vrijeme blagdana. Što poslužiti gostima uz klasičnu postavu jela, a bez puno muke? Imamo pet fantastičnih ideja za vaš blagdanski stol.
Sve od priloženog možete brzo pripremiti, bez previše kulinarskih vještina, a jamčimo da ćete ovim malim iznenađenjima izmamiti osmijeh na lica vaših najmilijih.
Brza jela za blagdanski stol na pet načina
SALATA CAPRESE ZA DJEDA BOŽIĆNJAKA
Legendarnu talijansku salatu caprese s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom ovaj put poslužite na božićni način! Na pladanj ili dasku za rezanje posložite tri osnovna sastojka u obliku slatkiša candy cane, a tek prije jela prelijete s malo balzamičnog octa.
JELKA PLATA OD SIRA I VOĆA
Zašto bi plata sa sirom i narescima bila dosadna kad može biti – spektakularna! Sir, nareske, voće i povrće posložite u obliku božićnog drvca, a uz pomoć kalupa za kolače neke komade narežite u obliku zvjezdica.
ZVIJEZDA IZ SVIJETA SENDVIČA
Kalupi u božićnim oblicima nisu samo za kolače. Zašto ne biste izradili sendviče u obliku božićne jelke, sobova ili zvjezdica? Ostatke kruha, šunke i sira nemojte baciti već narežite na kockice, sljedeće jutro prelijte jajima umućenim s malo mlijeka i zapecite – za fantastično ukusan doručak.
PUNJENA JAJA S DAŠKOM GLAMURA
Omiljeni recept za punjena jaja, koji je svake godine veliki hit među vašim gostima nikako nemojte mijenjati. Samo ga ukrasite s bobicama šipka koje će djelovati poput crvenih rubina i ukrasite s malo jestivog zelenila. Blagdanski stol u vašem domu ove će godine izgledati posebno svečano!
SMOKING KREKERI SA SIROM
Ovo predjelo izgleda jako profinjeno, a ne može biti jednostavnije za izradu. Na krekere položite trokutiće sira, a zatim narežite crnu maslinu na komadiće i dodajte “ovratnik i gumbe”. Voila!
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.