HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Sigurni smo da obožavate kititi jelku u društvu svoje obitelji, ili čak sami, no jeste li se ikad zapitali: Zašto kitimo božićno drvce? Ova tradicija nije započela u Velikoj Britaniji a njezinoj popularnosti možemo zahvaliti princu Albertu.

Princ Albert, suprug kraljice Viktorije, bio je veliki fan Božića, a svojim je oduševljenjem vezanim za jelku uspio zaraziti svoju suprugu, a zatim i cijeli svijet.

Kažu da je za sve kriva jedna slika kraljevske obitelji, nastala na Božić 1848. godine.

Zašto kitimo božićno drvce i kakve veze s tim ima princ Albert?

Princ Albert odrastao je u Njemačkoj gdje je već postojala tradicija rezanja jelke i unošenja tog čarobnog drvca u dom za vrijeme blagdana. Stanovnici Njemačke i skandinavskih zemalja tako su htjeli unijeti malo života u turoban dom i razveseliti se tijekom strašnih, ledenih zima (tada nije bilo centralnog grijanja).

PROČITAJTE: Severina uputila poruku svim fanovima

Princ Albert u srcu je čuvao tu tradiciju kad je stigao u Veliku Britaniju i postao savjetnik, a kasnije i suprug kraljice Viktorije.

1848. godine Veliku Britaniju putem novina obišla je slika kraljevske obitelji koja stoji ispred čarobno okićenog božićnog drvca, što je uskoro postao hit u Britaniji, ali i cijelom svijetu.

Zašto kitimo božićno drvce

Princ Albert je imao običaj slati okićena božićna drvca u škole, a kao poznati kreativac i optimist svog vremena, pomogao je donijeti veselje i izgraditi brojne zanimljivosti diljem zemlje.

Zašto kitimo božićno drvce

Posebno krilo na dvoru za božićne jelkePROFIMEDIA

Tako da odgovor na pitanje: “Zašto kitimo božićno drvce”, glasi – “Zbog princa Alberta!!”.

Kraljica Victorija pokrenula je još jednu tradiciju

Kraljica Victorija i princ Albert bili su ispred svog vremena, a svojom kreativnošću donijeli su mnoge promjene.

Kraljica Victorija zaslužna je za još jedan “veliki izum”, odnosno tradiciju, a to je nošenje bijele vjenčanice na dan vjenčanja.

Zašto kitimo božićno drvce

Ona je osmislila i brojne protokole kojih se kraljevska obitelj pridržava i danas.

Kraljica Victoria i princ Albert svoja su božićna drvca kitili sami, za razliku od današnjih članova kraljevske obitelji.

druge vijesti