HELLO
Domagoj Kukec

Kao kraljica Francuske, Marija Antoaneta živjela je u izuzetno raskošnoj palači Versailles i poznata je po svom ukusu za najfinije i najekscentričnije luksuze.

Privatne sobe Marije Antoanete zaista su raskošne. Palača Versailles nedavno je ponovno otvorila njezine sobe za javnost.

Sobe Marije Antoanete nalaze se na dvije etaže i gledaju na unutarnje dvorište. Glavna atrakcija je sobaMéridienne, koja je opremljena 1781. godine i prekrivena ogledalima i lila tkaninama. Tu je i elegantna knjižnica i Zlatna soba koja obiluje zlatnim predmetima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Igor (@lescarnetsdigor)

Odaje Marije Antoanete ostavljaju bez daha

Zanimljiva je i blagovaonica i prostorija za biljar, kao i manji prostori za službenike i sobarice Marije Antoanete. Sve to pruža fascinantan uvid u njezin privatni život.

Mariji Antoaneti novac nije bio problem. Trošila je mnogo na kockanje, ali i na haljine koje je uglavnom kupovala od Rose Bertin, poznate krojačice. Rose Bertin je bila prva modna dizajnerica u povijesti Francuske i zaslužna je za popularizaciju visoke mode, poznate kao “haute couture”. Marija Antoaneta je bila očarana njezinim kreacijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jb Perraudin (@jbperraudin)

Tko ne bi htio posjetiti odaje Marije Antoanete?

Kao mlada kraljica, Marija Antoaneta je bila užasnuta rigidnim običajima starije generacije na dvoru. Odlučila je promijeniti mnoge od njih, što je imalo veliki utjecaj na modni izričaj tog vremena. Na primjer, odbacila je tešku šminku koju su žene tada koristile i uvela jednostavniji i prirodniji stil. Njezine haljine su postale elegantne i lagane, s naglaskom na jednostavnost i svježinu.

Marija Antoaneta je svojim modnim stilom postala ikona mode i inspiracija mnogima. Njezini izbori su utjecali na trendove toga doba, a i znatno kasnije.

Sviđaju li vam se odaje Marije Antoanete?

Vidi Rezultate

Loading ... Loading ...

druge vijesti