Kako je zavoljela šarenilo i zašto je nosila ONE naočale: Zgodne činjenice o modnoj ikoni Iris Apfel

Iris Apfel preminula je u 102. godini života, a uistinu se može reći da je živjela onako kako je htjela.

04 ožujka 2024

Iris Apfel preminula hello magazine croatia hrvatska Iris Apfel činjenice GETTY
HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Modna ikona Iris Apfel preminula je u New Yorku u 102. godini života, no utjecaj koji je ostavila na svijet mode bit će zapamćen. Od okruglih naočalama s crnim okvirima i prepoznatljive frizure do citata punih života koji su inspirirali ne samo dizajnere, već i sve koji uvijek žele gledati na pozitivnu stranu života, ova je legendarna žena bila i zauvijek će ostati pojam osobe koja je znala pronaći najljepše stvari u životu i krojiti pravila po svojim željama, bez obzira na to što drugi mislili o tome.

Evo što još možda niste znali o slavnoj dami eklektičnog modnog stila!

Iris Apfel preminula hello magazine croatia hrvatska Iris Apfel činjenice

Zanimljive i šarmantne činjenice o Iris Apfel koje možda još niste čuli

U šarenilo se zaljubila kad je bila djevojčica

Iris Apfel odrasla je u New Yorku u Queensu kao jedinica, a njezina baka u Brooklynu zaslužna je za njezinu ljubav prema živopisnoj odjeći. Kad je bila mala, Iris je sate i sate provodila kod svoje bake koja je imala kutiju punu materijala jer su njezine četiri kćeri često šivale odjeću u dobrotvorne svrhe.

PROČITAJTE: Kako postati modna ikona – Zendaya odjenula slavnu robotsku kreaciju Thierryja Muglera

Malenu Iris oduševile su krpice šarenih materijala koje bi joj baka davala za igru, a ljubav prema živim bojama i neočekivanim uzorcima kasnije se pretočila i na njezin osobni stil.

Postala je modna ikona u dubokoj zreloj dobi

Njujorčani su dobro znali tko je Iris Apfel, žena koja bi ih oduševila svojim eklektičnim outfitima kad bi je sreli na ulici, no svijet je za nju čuo tek nakon što je slavni njujorški muzej MET napravio veliku izložbu s komadima iz njezinog ormara kad je imala 82. godine.

Iris Apfel preminula hello magazine croatia hrvatska Iris Apfel činjenice

Imala je odličan odgovor na pitanje zašto nosi naočale takvog oblika

Iris je na mudar način stvorila prepoznatljiv zaštitni znak svog stila. Što god da je nosila, u zrelijoj dobi uvijek je imala dioptrijske naočale s velikim, crnim okvirima. Kad bi je pitali zašto nosi takve naočale, Iris je govorila: “Što veće, da te bolje vidim, zlato”. 

Još je na fakultetu bila posebna jer je nosila traperice kad druge žene nisu

Iris Apfel bila je jedna od prvih žena koje su nosile traperice u vrijeme kada su ih nosili samo muškarci. Kad je studirala na sveučilištu Wisconsin odlučila je odjenuti taj tada tipično muški komad i postati žena za koju moda nema ograničenja.

Iris Apfel preminula hello magazine croatia hrvatska Iris Apfel činjenice

Suprug joj je bio i poslovni partner

Iris Apfel i njezin suprug Carl 1950. godine pokrenuli su tvornicu materijala za koju je ona godinama smišljala najnevjerojatnije uzorke.

Postoji i Iris Apfel Barbie

Kad je izdavala knjigu pod nazivom “Iris Apfel Accidental Icon”, tvrtka Mattel izradila je Barbie lutku po uzoru na nju, koja je oduševila modne kolekcionare.

Iris Apfel preminula hello magazine croatia hrvatska Iris Apfel činjenice

druge vijesti