HELLO
Domagoj Kukec

Dobrodošli u svijet čarolije, svjetlosti i radosti – dobrodošli u božićne gradove koji se svojim blistavim dekoracijama, tradicionalnim sajmovima i svečanim atmosferama pretvaraju u prave bajke tijekom blagdanskog razdoblja! Za mnoge ljude, najbolji božićni gradovi su oni u kojima svjetlosne dekoracije blistaju, a trgovine i tržnice odišu božićnim duhom.

PROČITAJTE: Severina uputila poruku svim fanovima

Svaki grad ima svoju jedinstvenu priču koju priča kroz svjetlosne instalacije, božićne jelke, i tradicionalne običaje. Svi zajedno stvaraju atmosferu koja budi duh blagdana i ostavlja neizbrisiv dojam na sve koji ih posjete. Pripremite se za nezaboravno putovanje kroz najljepše božićne gradove diljem svijeta, gdje se svjetlost susreće s toplinom tradicije, stvarajući čaroban doživljaj koji traje kroz cijelu sezonu.

1. Bethlehem, Izrael

Bethlehem, poznat kao mjesto rođenja Isusa Krista prema biblijskoj tradiciji, izdvaja se tijekom božićnog razdoblja zbog svoje duboke povijesne i duhovne važnosti. Posjetitelji doživljavaju posebnu emotivnu povezanost šećući ulicama grada za koji se vjeruje da je u njemu Isus došao na svijet. Bazilika Rođenja Kristova i Crkva Svete Katarine pridonose mističnosti mjesta.

2. New York City, SAD

Božić u New Yorku pravi je spektakl svjetala i blještavila! Osim slavnog božićnog drvca u Rockefeller centru, grad postaje scena iz bajke s brojnim izlozima duž Pete avenije i uzbudljivim Božićnim spektaklom u Radio City Music Hallu, stvarajući atmosferu čarolije koju je teško zaboraviti.

3. Lapland, Finska

Lapland, domovina Djeda Mraza, oduševljava posjetitelje zimskim čarolijama. Snježni pokrivač, prekrasne aurore borealis te mogućnost susreta s Djedom Mrazom čine ovo područje posebnim tijekom božićnih blagdana.

4. Vatikan, Vatikan

Božić u Vatikanu je duhovno iskustvo, posebno s misom koju predvodi Papa na Trgu sv. Petra. Prostranost trga obasjana svjetlima i prekrasnim ukrasima dodatno naglašava ozračje radosti i svečanosti.

5. Bondi Beach, Australija

Bondi Beach pruža jedinstveno božićno iskustvo s kontrastom sunca, plaže i ljetnih temperatura. Opuštena atmosfera na obali stvara nekonvencionalnu, ali nevjerojatno ugodnu božićnu vibru.

6. München, Njemačka

Božićni sajmovi u Münchenu, poznati kao Christkindlmarkt, nude pravu njemačku toplinu i tradiciju. Posjetitelji mogu uživati u mirisu tradicionalne hrane, kuhanog vina i prekrasnim rukotvorinama na prelijepim trgovima.

7. Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam postaje bajkovit tijekom božićnog razdoblja s tisućama svjetala koja obasjavaju uske kanale. Božićni sajam na trgu Dam privlači posjetitelje svojim šarenim štandovima i toplinom.

8. Dublin, Irska

Dublin odijeva blještavu božićnu dekoraciju, a tradicionalna irska gostoljubivost izražena je kroz toplu atmosferu, glazbu i šarenilo svjetala duž ulica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Razan (@razanireland)

9. Prag, Češka

Prag srednjovjekovnom arhitekturom postaje čarobno okruženje tijekom božićnih blagdana. Božićni sajmovi na Starogradskom trgu pružaju priliku da se uronite u bogatu češku tradiciju i okusite lokalna jela.

10. Zürich, Švicarska

Zürich se pretvara u elegantnu i čarobnu destinaciju tijekom božićnih blagdana. Božićni sajam na Sechseläuten trgu okuplja ljude oko prekrasnih štandova s tradicionalnim proizvodima, stvarajući ugodno ozračje.

11. Valkenburg, Nizozemska

Valkenburg ima jedinstvenu atmosferu jer se božićni sajam odvija u špiljama, stvarajući posebnu i intimnu atmosferu. Posjetitelji su okruženi šarenim svjetlima i tradicionalnim nizozemskim proizvodima.

12. Beč, Austrija

Beč postaje središte klasične glazbe i umjetnosti tijekom božićnih blagdana. Koncerti, prekrasna arhitektura i božićni sajmovi na trgovima poput Rathausplatz Christkindlmarkta čine Beč neodoljivim.

13. Kopenhagen, Danska

Božić u Kopenhagenu prožet je tradicionalnim običajima, svjetlima koja obasjavaju ulice i mirisima ukusne danske hrane. Klizališta i božićni sajmovi dodatno obogaćuju božićno iskustvo u ovom šarmantnom gradu. Tivoli Gardens, koji je srce grada, pruža vrhunsku atmosferu tijekom ovog vremena s nebrojenim božićnim drvcima.

14. Riga, Latvija

Riga, poznata po svojim srednjovjekovnim ulicama, postaje posebno lijepa tijekom božićnih sajmova. Trgovci nude tradicionalne proizvode, a svjetlosne instalacije stvaraju bajkovitu atmosferu.

15. Berlin, Njemačka

Berlin je grad koji se transformira tijekom božićnih blagdana. Božićni sajmovi, klizališta i bogat božićni program čine Berlin posebno ugodnim za posjetitelje koji traže tradicionalno njemačko božićno iskustvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visitBerlin (@visitberlin)

16. London, Velika Britanija

London postaje magičan grad tijekom božićnih blagdana s tradicionalnim božićnim klizalištima i spektakularnim svjetlosnim instalacijama koje oživljavaju gradsku arhitekturu. Od prekrasnih božićnih sajmova do mirnih molitvi, susreti u Londonu su jedinstveni. Šetnja kroz šarmantnu Oxford Street s blještavim svjetlima pravi je doživljaj. Ekskluzivni božićni sajmovi u Londonu imaju visokokvalitetne modne butike, lokalne knjižare i još mnogo toga. ZSL London Zoo, Royal Albert Hall, WWT London Wetland Centre i Rainforest Café su ključna mjesta koja treba posjetiti u Londonu tijekom Božića.

17. Edinburgh, Škotska

Božić u Edinburghu karakterizira tradicionalna škotska gostoljubivost, prekrasna svjetlosna priredba i jedinstvena atmosfera koja obavija grad. Božićni sajam na East Princes Street dodatno oživljava duh blagdana.

18. Tallinn, Estonija

Stari grad Tallinn, poput bajke, oživljava tijekom božićnih blagdana. Lijepi trgovi, prekrasne svjetlosne instalacije i tradicionalni božićni sajam čine ovu destinaciju posebno privlačnom. Prvo božićno drvce na svijetu postavljeno je u ovom gradu 1441. godine. Drvo i dalje stoji na Trgu gradske vijećnice kao legendarno božićno drvce.

19. Strasbourg, Francuska

Strasbourg, nazvan božićnom prijestolnicom, ponosni je domaćin jednog od najstarijih božićnih sajmova u Europi. Romantične ulice i prelijepa arhitektura pridonose posebnoj atmosferi koja obavija ovo francusko čudo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason (@jasonkwoktse)

20. Hong Kong, Kina

Hong Kong pruža moderno i dinamično božićno iskustvo. Neboderi ukrašeni svjetlima, šarene dekoracije i blistava atmosfera čine ovu azijsku metropolu jedinstvenom destinacijom tijekom blagdana. Disneyland, Hong Kong Ballet, Hong Kong Philharmonic, WinterFest i Grand Symphony organiziraju velike božićne proslave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by valarie 💌 (@byvalarie)

druge vijesti