PLACe market, projekt koji je u proljeće i ljeto oduševljavao i Zagrepčane i Splićane ovaj se petak od 18 sati ponovo vraća na Tržnicu Dolac u Zagrebu. Projekt će se održavati svaki sunčani petak u rujnu i listopadu i trajat će koliko to vrijeme bude dozvoljavalo.
Nacionalni projekt revitalizacije tržnica koji je tijekom travnja i svibnja oživio splitski pazar, a tijekom lipnja i srpnja zagrebačku glavnu tržnicu Dolac, donio je u ove gradove energiju europskih i svjetskih metropola i njihovih marketa.
Ova izuzetna feel good gastro priča koja se nastavlja s jesenskim izdanjem, pokazala nam je kolika je atraktivnost tržnica kao mjesta centralnog gradskog života, ali i da su Zagrepčani i Splićani željni novih drugačijih koncepata i ugodnih nepretencioznih druženja.
S gastro strane, PLACe market jedini je ulični projekt koji je skupio mnoga respektabilna chefovska imena na jednom mjestu, a koja uspješno pokazuju da street food i kod nas može biti kreativan, lokalno orijentiran, gastronomski vrijedan i ukusan te cjenovno prihvatljiv.
U splitskom djelu projekta sudjelovali su restorani Dvor sa chefom Hrvojem Zirojevićem na čelu, restoran Zrno Soli, restoran ZOI, Šug chefa Duje Kanajeta, ARTiČok, Kinoteka sa chefom Juricom Jantolekom, Uje oil bar, Pinku fish&wine, Mazzgoon, eVala 1950 chefa Ivana Temšića, Ka’Doma, Maka Maka, Bokeria, Sexy Cow, Daltonist i Mandrills Barbarosa.
U Zagrebu su specijalitete poput sipe na kremastoj palenti, praline punjene bikovim repom i brie sirom, janjećih fritula, morskog psa, purice s mlincima, punjenih paprika, skradinskog rižota, srdela, azijskih štrukli, panuozzo sendviča s porchettom i oradom u savuru, arepa, tjestenine u kolutu parmezana, carskog drobljenca i odležanih steakova pripremali, a pripremat će ih i u jesenskom djelu Bistro Apetit by Marin Rendić, Nautic club Pojoda by Christian Misirača, Broom 44 by Igor Gudac u suradnji s Proof 33, Taika by Sherpa by Ivana Bekavac, resTač, Gastronomadi, SOI fusion, Poke Poke, Amelie, Begs plant based, Cunami, Ficlek, La Central by chef Pedro Pineiro, RougeMarin, Vinkl, Al Dente i Meat the King.
Od petka pridružit će im se i Sopal s cheficom Katarinom Vrenc, Boogie Lab, Ferdinand knedle, bistro Market te bistro Točkica.
Novost je da nas iz petka u petak očekuju i gostovanja chefova i restorana koji neće biti prisutni svaki petak, a obzirom da se ponuda se iz petka u petak mijenja i nadopunjuje, ne propustite svaki petak od 18h posjetiti tržnicu Dolac i jesti prefine specijalitete koje su baš za ovaj projekt osmislili vrhunski chefovi i ugostitelji.
Najukusniji festival u Hrvatskoj zove se PLACe market
Cijene se kreću od 6 do 10 eura, a ponuda je zaista raznolika i sigurni smo kako će vam svaki štand dati razlog da se petkom uputite jesti na Dolac. Svaki petak tu su i live DJ nastupi, stoga ne propustite ovo odlično i posebno događanje.
Božići devedesetih nezamislivi su bez Kevina McCallistera, njujorških ulica i bezvremenske pjesme All Alone On Christmas koja se zauvijek urezala u kolektivnu blagdansku memoriju. Upravo je taj filmski klasik ove godine dobio novo, domaće ruho – i to potpuno legalno, uz službeno odobrenje američkih nositelja autorskih prava.
U svijetu glazbe postoje trenuci koji nadilaze običan koncertni doživljaj i prerastaju u kulturni događaj o kojem se govori tjednima, mjesecima, pa i godinama. Jedan takav tren upravo se najavljuje u Zagrebu. Nakon što je publici prošle godine uputio obećanje koje se čeka s posebnim uzbuđenjem, legendarni Al Bano – jedan od najprepoznatljivijih talijanskih glasova i čovjek čija je karijera ispisala dio suvremene glazbene povijesti – ove ga sezone i ispunjava.
Advent kod Matoša jedan je od najčarobnijih i najfotografiranijih adventskih kutaka u gradu. I dok se centar guši u kaosu i prometu, na istočnoj strani Strossmayerovog šetališta bilježimo sve veći broj posjetitelja kojima je ovaj skriveni dragulj postao adventsko utočište i mjesto za uživanciju u miru.
Mladi Zagrepčani i studenti ekonomije, Grga Brkjačić (19) i Ante Dvoravić (18), odlučili su prije pola godine ostvariti dugo sanjanu ideju – stvoriti vlastiti party koncept koji redefinira način na koji mladi u Hrvatskoj doživljavaju izlaske. Tako je rođen WHOPS, projekt kojim su Grga i Ante odlučili unijeti svježinu i novu energiju u domaću klupsku scenu.
Nebojša Slijepčević i Stanko Herceg birali najbolje učeničke filmove o iskustvu izbjeglica. U žiriju i mlada osoba s izbjegličkim iskustvom iz DR Konga; u programu sudjelovalo više od 100 učenika.
Winter Jaska otvorila je svoja vrata u potpuno novom izdanju i već je prvog vikenda potvrdila zašto je to moderni, opušteni i drugačiji zimski festival. Nova lokacija u prostoru nekadašnje Vojarne pretvorila se u zimski kvart u kojem su se posjetitelji mogli prepustiti dobroj energiji, ugodnom ritmu i atmosferi koja donosi predah od svakodnevice.
Nakon uspješnog ljetnog singla Sami i njegove nedavno objavljene klupske remiks verzije, Melita Lovričević vraća se s novim singlom Nema vremena. Pjesma donosi svjež spoj elektronike, drum’n’bassa i jazza, obrađujući svima poznatu frazu “nemam vremena” te je pretvarajući u glazbeno pitanje koje nas potiče na razmišljanje: ako nam vrijeme doista stalno izmiče, što činimo s onim koje nam je preostalo?
Zagrebački Vintage Industrial Bar ove će zime biti epicentar domaće rock energije. PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, jedan od najutjecajnijih i najdosljednijih bendova hrvatske glazbene scene, rasprodali su svih pet najavljenih koncerata u rekordnom roku – a interes publike toliko je nadmašio očekivanja da je dodan i šesti datum, 3. siječnja 2026. Time Pipsi postaju prvi bend koji u povijesti Vintagea svira rezidenciju dugu čak šest uzastopnih večeri.
Pjevačica Feminnema otvoreno je progovorila o vjeri, obitelji i društvenim temama, a njezine objave izazvale su podijeljene reakcije na društvenim mrežama.
Trajno isključenje Dalibora Matanića iz DHFR-a mnogi već nazivaju presedanom u domaćoj filmskoj industriji, ali i jasnom porukom o nultoj toleranciji prema nasilju i zloupotrebi moći u profesionalnom okruženju.