HELLO
Stipe Vukšić

Nakon gotovo pola godine, izgleda da su štrajkovi u Hollywoodu napokon gotovi.

Sindikat glumaca SAG-AFTRA u srijedu je objavio da su se konačno dogovorili sa Savezom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji predstavlja glavne holivudske studije. Sada je još potrebno da više od 160 tisuća članova SAG-a potvrdi dogovor – i glumci se vraćaju na posao.

No, ponovno pokretanje produkcije nije tako jednostavno – glumci se neće sutra samo odjednom pojaviti na setovima. TV serije i filmovi zahtijevaju puno priprema prije snimanja, od pisanja scenarija do pripreme scenografije i kostimografije. Nakon što se sav taj rad na pretprodukciji završi, novi će problem biti u tome što je projekata koji su se trebali snimati tijekom prošlih šest mjeseci toliko puno da u Hollywoodu neće biti dovoljno lokacija, ali ni pomoćnog radnog osoblja (ljudi iza kamere) za sve, tako da će biti potrebno još neko vrijeme da se sustav vrati u normalu, piše USA Today.

Što kraj štrajka glumaca znači za nove sezone serija?

Što se televizije tiče, tzv. mrežne serije, odnosno one koje u Americi idu na osnovnim TV kanalima (NBC, ABC, CBS i Fox) trebale bi se vratiti najbrže – ali s obzirom na to da nam se približavaju zimski praznici, ne očekujte svoje omiljene serije poput Abbot Elementary, NCIS ili Chicago Fire prije veljače ili ožujka. Tradicionalna TV sezona obično završava u svibnju, ali se očekuje da će se ove godine protegnuti do lipnja, a većina serija će umjesto uobičajenih 22 do 24 epizode imati skraćene sezone od 10 do 13 epizoda.

kraj štrajka glumaca

Zadnja sezona Stranger Thingsa vjerojatno neće biti dostupna prije 2025.FOTO: PROFIMEDIA

Streaming servisi i kabelske televizije mnogo dulje proizvode svoje serije (koje često objave sve epizode odjednom, umjesto jednu svaki tjedan), zahvaljujući čemu su se posljedice štrajka kod njih slabije vidjele. Zbog toga se očekuje da će kod njih najveća suša zavladati zapravo početkom sljedeće godine te će učiniti 2024. godinu vrlo slabom za ljubitelje TV-a.

Velike, skupe produkcije poput “Stranger Things”, čija se peta i posljednja sezona trebala početi snimati baš u vrijeme kada su počeli štrajkovi, ionako trebaju mnogo vremena da budu snimljene. SF serija zahtijeva složen postprodukcijski rad, uključujući računalno generirane efekte, tako da novu sezonu vjerojatno nećemo vidjeti do 2025. godine.

Kako će kraj štrajka glumaca utjecati na filmove koji su već odgođeni

Što se filmova tiče, mnogi su odgođeni zbog štrajka. Tako su sljedeća tri dijela Avatara Jamesa Camerona pomaknuta na 2025., 2029. i 2031., a i Marvel je morao prilagođavati svoj raspored. Željno očekivani nastavak Dune 2 također je odgođen te će umjesto ove godine izaći u ožujku sljedeće.

kraj štrajka glumaca

Neki filmovi, poput drame Challengers sa Zendayom, odgođeni su kako bi ih zvijezde mogle promovirati.FOTO: PROFIMEDIA

Neki manji filmovi koji su se nadali nominacijama za nagrade, poput teniske drame “Challengers” sa Zendayom u glavnoj ulozi, također su odgođeni jer su najviše nade polagali u promociju putem svojih zvijezda.

Kraj štrajka glumaca znači povratak gostovanja u talk showovima i na crvene tepihe

Ako ništa, kraj štrajka znači i povratak glumaca u talk showove i na crvene tepihe.

Tijekom štrajka, članovima SAG-AFTRA-e bilo je zabranjeno promovirati rad velikih holivudskih studija. To je značilo da se nisu smjeli pojavljivati u talk show emisijama, podcastovima ili na konvencijama, na premijerama na crvenom tepihu i nisu smjeli davati intervjue medijima koji govore o filmovima i TV emisijama (neki su filmovi i serije koje produciraju nezavisni studiji dobili posebno dopuštenje da budu izuzeti od zabrane).

kraj štrajka glumaca

Fran Drescher predsjednica je SAG-AFTRA-e te je predvodila štrajk.

Zbog toga u sljedećim tjednima možemo očekivati brojna gostovanja i intervjue zvijezda s A-liste u kojima će promovirati projekte o kojima nisu smjeli govoriti tijekom prethodnih 118 dana.

Podsjetimo, najveći problemi zbog kojih je i počeo štrajk glumaca bili su korištenje umjetne inteligencije te prihodi od streaminga.

PROČITAJTE: Četvrta sezona hit serije se snima, a Emily se (napokon) vraća u Pariz

U svojoj izjavi kojom su potvrdili dogovor, sindikat je objavio da je postigao “dogovor izvanrednog opsega koji uključuje povećanje minimalne plaće, odredbe bez presedana za koje će štititi članove od prijetnje AI, i prvi put u povijesti dio prihoda od streaminga.” AMPTP je sporazum nazvao “novom paradigmom“.

druge vijesti