HELLO
Stipe Vukšić

Vratolomije su često dio glumačkoga posla, pogotovo u akcijskim filmovima. Neki glumci ih izvode, a neki koriste pomoć kaskadera. Portal Just Jared napravio je popis od po 8 glumaca koji sami izvode svoje vratolomije, i 8 onih koji ni u ludilu ne riskiraju te umjesto toga koriste kaskadere. Jedna od tih osam čak je samu ideju toga da glumac sam izvodi vratolomije nazvala gubitkom vremena i glupošću!

Glumci i vratolomije – ovi glumci sve rade sami

Vjerojatno ne iznenađuje da Michelle Yeoh spada u skupinu onih koji sami izvode svoje vratolomije. U intervjuu za EW prisjetila se kako je izvodila vlastite vratolomije zajedno s Chowom Yun-fatom za Crouching Tiger, Hidden Dragon, a sama ih je izvodila i u svojoj Oscarom nagrađenoj ulozi u filmu Everything, Everywhere, All At Once.

via GIPHY

Stvari su se možda promijenile za Jeremyja Rennera od ove godine, ali prije po život opasne nesreće sa snježnim čistačem prije 10 mjeseci, glumac je izvodio mnogo vlastitih vratolomija. “Potrošite toliko vremena i novca da pokušate stvoriti svijet za ljude koji će sjesti u stolicu i gledati film, ne želite da ih iz svijeta filma izvuče neki tip s lošom perikom koji pokušava izvesti vratolomiju“, rekao je u intervjuu.

via GIPHY

Charlize Theron također voli sama izvoditi vratolomije i marljivo trenira za njih. “Stvar je u tome da morate imati pravi tim“, rekla je Howardu Sternu prije nekoliko godina. “Ne treba vam kaskader da uskoči i učini nešto. Vi stvarate da scene budu nešto što možete učiniti. I to je ono što ovaj posao čini zabavnim.”

via GIPHY

Čini se da Jason Statham nema želju prestati izvoditi svoje vratolomije u svojim akcijskim ulogama. “Nikada me nije bilo strah učiniti bilo što. Uvijek je pitanje sigurnosti ono što me na neki način sprječava da učinim sve“, rekao je jednom za IGN.

via GIPHY

Omiljeni Keanu Reeves također sve izvodi sam. “Sve radnje koje se rade u filmovima izvodim isključivo ja. Ja radim 90% onoga što se tamo događa. Pokušavam održati vezu sa svojom publikom i pričom. Ako se radi o otkačenim/ludim stvarima, jednostavno se pitate: ‘O moj Bože, što sam upravo vidio?‘”, rekao je za Today.

via GIPHY

Harrison Ford je možda u svojim 80-ima, ali još uvijek uživa izvoditi vratolomije. Dok je snimao najnoviji (a možda i posljednji) dio Indiane Jonesa, ljutio se na kaskaderski tim jer su mu pokušavali pomoći!

via GIPHY

Još dok je glumio u Hong Kongu Jackie Chan je bio slavan po tome što je uvijek sam izvodio vratolomije, ali danas to više ne čini. Njegove impresivne vještine možete vidjeti u većini njegovih ranih filmova. Dakle, zašto je stao? “Iskreno, nisam više mlad”, priznao je. “Jednostavno ne želim riskirati svoj život.”

via GIPHY

Tom Cruise vjerojatno je najpoznatiji glumac koji sami izvodi sve svoje vratolomije. “Prvi pokušaj bilo koje vratolomije kida živce, ali je i uzbudljiv. Rečeno mi je nekoliko puta tijekom snimanja da se prestanem smijati,” rekao je Tom Grahamu Nortonu u njegovom talk showu. Tom nije ostao neozlijeđen dok je izvodio svoje vratolomije. Poznato je da je pretrpio tešku ozljedu 2017. dok je snimao jedan od filmova iz franšize Nemoguća misija.

via GIPHY

Glumci i vratolomije – ovim glumcima uvijek treba pomoć kaskadera

Tom Hardy većinu kaskaderskog posla ne radi sam. Umjesto toga, uskoči jedan od njegovih dublera Jacob Tomuri. Jacob je o izvođenju vratolomija za Tomov film Legend iz 2015. rekao: “Želio sam biti siguran u to da sam u skladu sa svime – s Tomom i ostalim članovima glumačke postave – s onim što radim, tako da publika ne može primijetiti. Ne samo da je bio važan naglasak, nego sam želio što je više moguće replicirati Tomove likove, od njihovog držanja do manira.”

via GIPHY

Elizabeth Olsen, Wanda iz Marvelovog filmskog svemira, izbjegava sama izvoditi vratolomije u svojim filmovima. Štoviše, glumica je objasnila Stephenu Colbertu u nedavnom intervjuu da je izvođenje vlastitih vratolomija “gubljenje vremena“. “Rekla sam im, ‘Samo upotrijebite dublere. Ovo je tako smiješno. Postoje dubleri s razlogom. Naprave zamjenu lica.’ Rade to cijelo vrijeme.”

via GIPHY

Njezin kolega iz Marvelovog filmskog svemira Samuel L. Jackson u prošlosti je izvodio neke vratolomije, ali ako ima izbora, upotrijebit će dublera jer zna svoje granice. “Zašto bih to učinio? Ako želite dugu karijeru, ne radite sve te stvari”, rekao je glumac za Access Hollywood. “Ozlijedit ćeš se. Nešto će se dogoditi. Izvrnut ćeš gležanj, slomiti nokat, nešto. Ne, radi onoliko malo koliko možeš.”

via GIPHY

Obožavatelji bi se mogli iznenaditi što Liam Neeson ne izvodi svoje vratolomije – to radi njegov dvojnik, Mark Vanselow. Međutim, on se sam bori. “Sam se borim, ali ne izvodim svoje vratolomije, i postoji razlika“, rekao je u intervjuu prije nekoliko godina.

via GIPHY

Drew Barrymore jednom se ozlijedila tijekom pogreške prilikom vratolomije, pa zato sada koristi kaskaderski tim. Dok je snimala seriju Santa Clarita Diet, Drew je dobila potres mozga i završila u bolnici. “Nikad više neću sama izvoditi vratolomije”, rekla je za People. “Bio je to kraj jedne prekrasne ere. Više neću izvoditi kaskaderske poteze jer sam mogla umrijeti, bilo je stvarno strašno.”

via GIPHY

Ryan Reynolds također je nekada sam izvodio vratolomije, ali to ne radi već neko vrijeme nakon što je to počelo utjecati na njegovo zdravlje. Tijekom snimanja filma Safe House iz 2012. Ryan je doživio nesreću u kojoj je slomio vratni kralježak. “Sjećam se liječnika koji je sjedio u ordinaciji – bilo je to otprilike sedmi put da sam bio ondje te godine. Uzeo je blok s receptima, napisao nešto, otrgnuo ceduljicu i dao mi je. Pisalo je: ‘Kaskader’. Tako da sada koristim četiri različita tipa koji dolaze sa mnom” podijelio je s Empireom.

via GIPHY

Legendarni Machete Danny Trejo jedan je od najpoznatijih glumaca koji uvijek koristi dublere i otvoreno je govorio o tome zašto to čini. “Imamo kaskadere koji rade te stvari. I ako se ozlijede, žao mi je što to moram reći, ali samo trebaju staviti brkove još jednom Meksikancu i možemo nastaviti. Ali ako se ja ozlijedim, svi će na setu ostati bez posla. Dakle, ne želim to raditi“, rekao je za Yahoo Movies.

via GIPHY

Dwayne Johnson, zvani The Rock, iznenađujuće se nalazi na ovome dijelu popisa. Umjesto toga, njegov rođak, Tanoai Reed je tip koji stoji iza vratolomija. Tanoai je dubler za The Rocka više od 20 godina! Tu smo činjenicu saznali tijekom intervjua u kojem je Tanoai govorio o tome je li se ikada ozlijedio na poslu. “Da. Ovo radim 26 godina, a s Dwayneom sam 20 godina. Imao sam nekoliko ozljeda: slomljena peta, razderano rame, slomljen gležanj, skoro sam ostao bez ruke. To je dio posla. Pokušavate to spriječiti, ali element opasnosti postoji i zato radimo to što radimo. Ponekad izađem iz filma neozlijeđen, ponekad sam slomljen”, rekao je Tanoai jednom za Netflix.

via GIPHY

druge vijesti