HELLO
Domagoj Kukec

Tužitelji u Španjolskoj ponovno su optužili Shakiru za utaju poreza, ovaj put povezanu s porezima na njezinu dobit u 2018. godini. Utaja poreza Shakire već je podigla veliku prašinu u javnosti.

utaja poreza Shakire

U priopćenju koje je dobiveno od Associated Pressa, tužitelji u Barceloni optužili su kolumbijsku pjevačicu (46) da nije platila otprilike 7,1 milijuna dolara (6,7 milijuna eura) poreza u 2018. godini. Tvrdili su da je izbjegavala plaćanje poreza koristeći offshore tvrtku.

Utaja poreza Shakire: Pjevačica kaže da nije kriva

Također su napomenuli da su Shakiru obavijestili o optužbama u njezinom trenutnom domu u Miamiju. Nove optužbe dolaze nakon što je španjolski sud u srpnju potvrdio da je započeo istragu vezanu uz navodnu prijevaru na porezima na osobni dohodak i porezu na imovinu pjevačice u 2018. godini. Sud nije imao informacija o iznosu novca o kojem je riječ u tom trenutku.

utaja poreza Shakire

Sud u Esplugues de Llobregatu blizu Barcelone otvorio je drugi slučaj kao rezultat pritužbe koju je podnio barcelonski tužitelj za gospodarski kriminal u vezi s navodnom prijevarom Shakire. Drugi lokalni izvor, El Periodico, izvijestio je da je tužiteljstvo podnijelo prijavu za dva navodna porezna zločina.

Predstavnik Shakire izjavio je za PEOPLE u to vrijeme da se ona “brani tvrdeći da je uvijek djelovala u skladu sa zakonom i prema savjetima najboljih poreznih stručnjaka. Sada je usredotočena na svoj život kao umjetnica u Miamiju i uvjerena je da će njezini porezni problemi imati povoljan ishod.” Pjevačici će se također suditi zbog utaje poreza od 13,9 milijuna dolara zbog neplaćanja poreza od 2012. do 2014. godine. Španjolski tužitelji tvrde da je zvijezda veći dio tih godina provela živeći u Španjolskoj sa svojim bivšim partnerom i bivšim profesionalnim španjolskim nogometašem, Gerardom Piquéom, i njihovo dvoje djece, Sashom (8) i Milanom (10), te je stoga bila vezana poreznim zakonima.

Prijeti joj velika novčana i zatvorska kazna

Međutim, Shakira tvrdi da je veći dio vremena provela živeći u svojoj primarnoj rezidenciji na Bahamima i negira svaku nepravilnost u slučaju. Njezina PR tvrtka također tvrdi da je platila ono što duguje plus 3 milijuna dolara kamata.

U dokumentima koje su dobili El Periodico i El Pais, pravni tim pjevačice tvrdi da je veći dio vremena provela izvan Španjolske i nije namjerno skrivala svoj prihod, navodeći svaku nesuglasnost kao “razliku u kriterijima”. U svibnju je španjolski sud odbacio njezinu žalbu u slučaju, potvrđujući odluku iz 2021. španjolskog suca Marca Juberíasa, koji je nakon trogodišnje istrage utvrdio “dovoljno dokaza o kriminalu” u slučaju.

PROČITAJTE: Za sve je kriv džem- Shakira otkriva šokantnu tajnu o propalom braku s Gerardom Piquéom!

Prema Reutersu, Shakira je navodno odbila ponudu u srpnju 2022. godine da izvan suda riješi spor. Ako je osude na suđenju, prijeti joj moguća zatvorska kazna od osam godina i velika novčana kazna.

druge vijesti