HELLO
Stipe Vukšić

Holivudski štrajk glumaca uskoro će probiti granicu od 100 dana, a sada je rezultirao novim neobičnim efektima. Tako pravila za Halloween koja je objavio glumački sindikat SAG-AFTRA zabranjuju glumcima u štrajku maskiranje u popularne likove iz sadržaja povezanih sa štrajkom.

To znači da neki od najpopularnijih kostima za Noć vještica ove godine – poput Barbie i Wednesday Addams – nisu dopušteni, piše The Hollywood Reporter.

Pravila za Halloween zabranjuju glumcima maskiranje u popularne likove

Umjesto toga, sindikat je naredio članovima da “odaberu kostime inspirirane općim likovima i figurama – duhom, zombijem, paukom, itd.”

Međutim, glumci se mogu prerušiti u likove iz sadržaja koji nije povezan sa štrajkom, kao što su na primjer animirane TV serije ili stripovi, ali i tu postoje ograničenja – na primjer, Marvelovi superheroji, iako su originalno nastali u stripovima, sada su u vlasništvu Disneyja tako da su zabranjeni.

pravila za halloween

Ovoga Halloweena nećemo viđati glumce odjevene kao Barbie i Ken.FOTO: Profimedia

Ryan Reynolds šaljivo je prokomentirao novo pravilo na X-u (nekada Twitter): “Veselim se što ću cijelu večer vikati „štrajkolomac“ svojoj osmogodišnjakinji. Nije u SAG-u, ali mora učiti“.

Naravno, ako ćemo cjepidlačiti, Barbie je u vlasništvu tvrtke Mattel, protiv koje se ne štrajka, tako da tehnički gledano maskiranje u neku od Barbie ili Kenova koji se ne pojavljuju u nedavnome filmu ne bi trebalo biti zabranjeno. Ali bitno je i kakvu poruku se šalje kostimima.

Svrha pravila za Halloween je poslati poruku

Upotrijebimo našu kolektivnu moć da pošaljemo glasnu i jasnu poruku našim poslodavcima da nećemo promovirati njihov sadržaj bez poštenog ugovora“, kaže objava SAG-a.

pravila za halloween

Iako je Spiderman originalno nastao u stripovima, danas je u vlasništvu Disneyja tako da je i taj kostim zabranjen za članove SAG-AFTRA-e.FOTO: Profimedia

Vjerojatno ne bi bio problem za glumce da se obuku u popularne likove ako ih se ne vidi u javnosti u kostimima, ali vjerojatno je najbolje ne riskirati – ipak ništa nije strašnije od toga da vas se optuži da ste štrajkolomac.