HELLO
Domagoj Kukec

Poznati američki reper Eminem službeno je pozvao republikanskog predsjedničkog kandidata Viveka Ramaswamyja da se suzdrži od korištenja njegove glazbe tijekom svoje predizbornog kampanje. Vivek Ramaswamy, bogati bivši izvršni direktor u biotehnološkom sektoru, doživljava porast popularnosti unutar republikanaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marshall Mathers (@eminem)

Eminem pozvao republikanskog kandidata da prestane koristiti njegovu glazbu

Ovaj porast popularnosti posebno je potaknut nedavnim viralnim videom koji je uhvatio trenutak u kojem Vivek Ramaswamy s oduševljenjem repa uz hit pjesmu Eminema “Lose Yourself” na Iowa State Fairu.

Poruka je prenesena u pismu koje potpisuje BMI, istaknuta organizacija za zaštitu izvođačkih prava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marshall Mathers (@eminem)

Djelujući na zahtjev Eminema, BMI je službeno obavijestio Ramaswamyjevu kampanju da se ne odobrava korištenje Eminemove glazbe u aktivnostima vezanima uz kampanju.

Dnevni list Daily Mail je prvi izvijestio o sadržaju pisma, u kojem stoji: “BMI je primio zahtjev Marshalla B. Mathersa III, profesionalno poznatog kao Eminem, koji se protivi korištenju njegovog glazbenog djela u kampanji Viveka Ramaswamyja.”

U odgovoru na ovu poruku, Ramaswamyjev stožer je poručio da će poštovati Eminemov zahtjev i pridržavati ga se.

Eminem nije jedini koji je zabranio korištenje glazbe na predizbornim skupovima

Unatoč nedostatku političkog iskustva, Vivek Ramaswamy je privukao pažnju u raznim anketama. Njegova kampanja je obilježena nazivanjem protivnika “kupljenima i plaćenima”, a sebe je pozicionirao kao svjež i neopterećen glas u političkoj areni.

Nedavno je sudjelovao u prvoj republikanskoj predizbornoj debati te kao veliki pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa postao tema brojnih rasprava.

Tijekom debate, iskusniji protivnici su ga percipirali kao ozbiljnog suparnika, čak i više nego guvernera Floride Rona DeSantisa, koji je konstantno zaostajao za Trumpom u anketama republikanske predizborne utrke.

Vrijedno je napomenuti da ovo nije izoliran incident. U prošlim američkim predsjedničkim izborima, istaknuti umjetnici poput Pharrella Williamsa, Rihanne, Aerosmitha, Adele i nasljednici Princea uputili su prigovore zbog neovlaštenog korištenja njihove glazbe na Trumpovim skupovima.

The Rolling Stones su čak uputili pravnu prijetnju ako Trumpova kampanja nastavi koristiti njihov hit “You Can’t Always Get What You Want”. Ova ponavljajuća svađa ističe kontinuiranu napetost između političkih kampanja i prava intelektualnog vlasništva umjetnika.