HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Ed Sheeran proglašen je nevinim na saveznom sudu na Manhattanu u tužbi za autorska prava u kojoj se navodi da je kopirao ključne elemente iz hita Marvina Gayea iz 70-ih “Let’s Get It On” za svoju vlastitu “Thinking Out Loud”.

Presuda koja ga je oslobodila kršenja autorskih prava stigla je nakon samo nekoliko sati vijećanja u četvrtak, čime je završeno suđenje koje je trajalo nešto manje od dva tjedna.

Stojeći ispred sudnice, Ed Sheeran je novinarima pročitao izjavu u kojoj je jasno pokazao koliko se osjeća frustrirano što je optužen za plagiranje i što je slučaj dospio na suđenje.

“Čini se da ipak neću morati odustati od svog svakodnevnog posla”, rekao je Ed Sheeran, aludirajući na svoju izjavu sa suđenja u kojoj je dao naslutiti da će napustiti glazbu ako presuda bude osuđujuća.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ed Sheeran (@teddysphotos)

Suđenje za autorska prava

“Potrebna je zajednica tekstopisaca koja će se udružiti i vratiti zdrav razum”, rekao je Ed Sheeran. “Ove tvrdnje moraju biti zaustavljene kako bi se kreativni proces mogao nastaviti i kako bismo se svi mogli vratiti stvaranju glazbe. A u isto vrijeme apsolutno su nam potrebni pojedinci od povjerenja, pravi stručnjaci, koji će pomoći podržati proces i zaštititi autorska prava.”

Rekavši da je zbog slučaja bio prisiljen propustiti bakin sprovod, Ed Sheeran je rekao novinarima: “Nikada neću vratiti to vrijeme.” Pogreb, koji je održan u Irskoj, bio je u srijedu.

Associated Press je izvijestio da je nakon čitanja presude Ed Sheeran poroti rekao: “Hvala” i potom proveo oko 10 minuta razgovarajući s tužiteljima, uključujući Kathryn Townsend Griffin, kći koautora hita “Let’s Get It On”.

Neovisna kreacija je potpuna obrana

Porota je službeno započela vijećanje nakon završnih riječi u srijedu navečer, iako ih je, budući da je bilo iza 17 sati, sudac zadržao tek toliko da se upoznaju prije nego što ih je poslao kući prespavati.

Sudac Okružnog suda SAD-a Louis Stanton poslao je porotu na Manhattanu na vijećanje oštrim upozorenjem: “Neovisna kreacija je potpuna obrana, bez obzira na to koliko je ta pjesma slična. Suđenje za autorska prava je ozbiljna stvar.”

U završnim riječima, Sheeranova odvjetnica Ilene Farkas vratila se na tvrdnju druge strane da je pjevačeva kombinacija dviju pjesama predstavljala “pušku” i “priznanje”. Farkas je rekao: “Jedne je noći napravio mashup. To je tužiteljevo priznanje, njihovo nagađanje?… Jednostavno rečeno: tužiteljev ‘pušeći pištolj’ pucao je ćorcima.”

Ed Sheeran i koautorica pjesme “Thinking Out Loud”, Amy Wadge (koja nije bila spomenuta u tužbi), svjedočili su tijekom suđenja da su pjesmu napisali brzo, u spontanoj popodnevnoj sesiji bez ikakve rasprave o “Let’s Get It On”. Bili su potaknuti razmišljanjem o starijoj rodbini i temom da ljubav traje do duboke starosti. Tužitelji nisu naveli sličnosti u tekstu ili melodiji.

Prije nego što je slučaj ostavljen poroti, Sheeranova odvjetnica Ilene Farkas u završnoj je riječi istaknula da su sličnosti u akordima ili ritmovima – u odnosu na melodiju i tekst – “slova glazbene abecede… To su sastavni dijelovi glazbe koje tekstopisci sada i zauvijek moraju moći slobodno koristiti ili ćemo svi mi koji volimo glazbu zbog toga biti siromašniji”, zaključila je.

Keisha Rice, druga odvjetnica tužitelja, tvrdila je da slučaj ovisi o “načinu na koji su ti zajednički elementi kombinirani”.

Ed Sheeran je u svjedočenju ranije ovog tjedna tvrdio da će napustiti glazbenu industriju ako suđenje za autorska prava pokaže da je kriv. “Ako se to dogodi, gotov sam, prestajem”, rekao je. “Smatram da je stvarno uvredljivo posvetiti cijeli život tome da budem izvođač i tekstopisac, a da netko to umanjuje.”

Presuda će dati malo vjetra u Sheeranova jedra. Ovaj tjedan obilježit će objavljivanje njegovog novog albuma i Disney+ dokumentarne serije.

druge vijesti