HELLO
Domagoj Kukec

Zahvaljujući novoj seriji o Christianu Dioru i Coco Chanel, “The New Look”, ovih dana ponovno se govori o odnosima između nekih od najslavnijih modnih dizajnera svih vremena, među kojima su bili i Coco Chanel i Cristobal Balenciaga.

Coco i Cristobal imali su kompleksan odnos i isprva su bili prijatelji, a odnos se uništio kada je upravo ona u jednom intervjuu otkrila njegove seksualne sklonosti.

Chanel je “outala” Balenciagu u magazinu Women’s Wear Daily, i to Johnu Fairchildu, koji je bio glavni urednik tog slavnog časopisa.

Cristobal Balenciaga Coco Chanel dizajneri hello magazine croatia hrvatska Cristobal Balenciaga Coco Chanel

Coco je obećala Johnu da će se uslikati s Cristobalom, te da će ta fotka biti objavljena u časopisu. Upitala ga je mogu li se uslikati zajedno, no što je Cristobal odgovorio: “Naravno, ali ta fotka je samo za nas dvoje, zar ne?”

Coco Chanel izdala prijateljstvo, Cristobal Balenciaga bio šokiran

Coco nije lagala, već je rekla da će fotka biti za Women’s Wear Daily. Balenciaga je rekao da neće pristati na to jer se mrzio fotografirati, a mrzio je i spomenuti magazin.

Tada je Coco upala u neugodnu situaciju s Johnom, pa je u intervjuu s glavnim urednikom javno obznanila da je Balenciaga homoseksualne orijentacije, te da nije ništa znao o ženskim tijelima, što je ujedno i razlog zašto je žene oblačio na takav “neženstven način”.

Balenciaga nije dobro govorio engleski jezik, pa mu je njegov partner Ramon Esparza pročitao intervju.

U knjizi o Balenciagi autorice Mary Blume, opisano je kako se Givenchy prisjetio odlaska na ručak s Balenciagom nakon intervjua. Balenciaga je bio uplakan i šokiran, a sve što mu je Coco ikada darovala zapakirao je i poslao joj natrag.

PROČITAJTE: Stiže serija o Christianu Dioru i Coco Chanel, uz glazbu Lane Del Rey

Coco Chanel preminula je 1971. godine. Međutim, na sprovodu joj se ipak pojavio Cristobal Balenciaga (Givenchy je odbio doći). Kada je Givenchy upitao Balenciagu zašto je otišao na sprovod, ovaj mu je rekao: “Znaš, u životu postoje stvari koje čovjek mora zaboraviti, na sva zla koja su ti ljudi učinili. Neka počiva u miru.”

druge vijesti