Dijetalna gazirana pića često se smatraju zdravijom alternativom običnim gaziranim pićima jer su bez šećera. Koriste sladila poput aspartama, što ih čini napicima bez kalorija i dodanih šećera. Međutim, dijetalna gazirana pića nisu bez zdravstvenih rizika. Studije pokazuju da redovito konzumiranje dijetalnih gaziranih pića može povećati rizik od razvoja dijabetesa i drugih zdravstvenih stanja.
Dijetalna gazirana pića u usporedbi s običnim gaziranim pićima
Dijetalna gazirana pića imaju slične sastojke kao i obična gazirana pića, ali šećer je zamijenjen drugim sladilom. Kao rezultat toga, dijetalna gazirana pića nemaju kalorije niti dodane šećere.
Najčešće sladilo u dijetalnim gaziranim pićima je aspartam, ali ona također mogu sadržavati kalijev acesulfam, sukralozu i saharin.
Osim sladila, sastojci u običnim i dijetalnim gaziranim pićima obično su isti. Oba sadrže umjetne okuse i aditive. Dijetalna gazirana pića nemaju kalorije jer je šećer glavni izvor kalorija u običnim gaziranim pićima.
Potencijalne prednosti dijetalnih gaziranih pića
Ako pijete gazirana pića, prelazak s običnih na dijetalna gazirana pića može smanjiti unos dodanih šećera, a time i ukupni unos kalorija.
Konzumiranje prekomjerne količine dodanih šećera povezano je sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i karijesa.
Zamjena pića bogatih šećerom, poput običnih gaziranih pića, vodom može značajno poboljšati vaše zdravlje. Međutim, istraživanja pokazuju da zamjena običnih gaziranih pića dijetalnim gaziranim pićima može ostaviti sličan rizik od razvoja ovih zdravstvenih problema.
Rizici dijetalnih gaziranih pića
Iako dijetalna gazirana pića mogu pomoći u smanjenju unosa dodanih šećera i kalorija, mogu imati i zdravstvene rizike, od kojih su neki slični rizicima običnih gaziranih pića.
Mogu uzrokovati karijes
Zamjena običnih gaziranih pića dijetalnim može smanjiti unos šećera koji uzrokuje karijes, ali ne mora nužno zaštititi cjelokupno zdravlje zuba.
Dijetalna gazirana pića su i dalje kisela, a njihovo redovito pijenje može tijekom vremena dovesti do erozije zubne cakline. Studije pokazuju da osobe koje piju dijetalna gazirana pića imaju višu stopu erozije zubne cakline od onih koje uglavnom piju vodu.
Mogu povećati rizik od dijabetesa
Konzumacija prevelikih količina dodanih šećera povezana je s većim rizikom od dijabetesa, zbog čega neki ljudi biraju napitke bez šećera poput dijetalnih gaziranih pića umjesto običnih. Međutim, istraživanja pokazuju da dijetalna gazirana pića također mogu povećati rizik od dijabetesa.
Jedna studija otkrila je da sudionici koji su pili barem jedno dijetalno gazirano piće tjedno imaju oko 70 % veći rizik od dijabetesa u usporedbi s onima koji nisu pili dijetalna gazirana pića. Druga studija otkrila je da ljudi koji svakodnevno piju obična ili dijetalna gazirana pića imaju sličan rizik od razvoja dijabetesa.
Istraživanja sugeriraju da umjetna sladila mogu utjecati na rizik od dijabetesa. Aspartam bi mogao povećati otpornost na inzulin utječući na moždane receptore povezane s osjetljivošću na inzulin. Također može povećati razinu kortizola (hormona stresa), poremetiti crijevnu floru i uzrokovati oksidativni stres, što sve može otežati kontrolu dijabetesa.
Umjetna sladila također mogu otežati mozgu razumijevanje odnosa između razine slatkoće i unosa kalorija, što može utjecati na ukupnu kvalitetu prehrane.
Mogu povećati rizik od bolesti bubrega
Dijetalna gazirana pića također mogu povećati rizik od razvoja bolesti bubrega. Jedna studija pokazala je da što više dijetalnih gaziranih pića osoba pije, to je veći rizik od bolesti bubrega.
Istraživanja sugeriraju da bi to moglo biti povezano sa sadržajem fosfora u dijetalnim (i običnim) gaziranim pićima. Fosfor se koristi za dodavanje boje i okusa gaziranim pićima. Iako je to važan mineral koji pomaže u izgradnji jakih kostiju i zuba, prekomjerni unos povezan je s oštećenjem funkcije bubrega. Osobe s oštećenom funkcijom bubrega, poput onih s kroničnom bubrežnom bolešću, trebaju paziti na količinu fosfora koju konzumiraju.
Sunce nas svakodnevno grije i puni energijom, no ono što često ne vidimo, a što je istovremeno i najopasnije, su ultraljubičaste zrake – poznate kao UV zrake. Dok većina zna da nam treba krema sa SPF-om, malo tko zaista razumije razliku između UVA, UVB i UVC zraka.
Sunce je nezaobilazan dio našeg života – donosi energiju, vitalnost i dobro raspoloženje, no istovremeno je i jedan od najvećih neprijatelja kože. Sve što trebaš znati o utjecaju UV zraka na kožu krije se u razumijevanju njihovog djelovanja, koje može izazvati ne samo neugodne opekline već i ozbiljne dugoročne probleme poput prijevremenog starenja i raka kože. U nastavku otkrivamo kako UV zrake djeluju na tvoju kožu u kratkom roku, ali i što im je zapravo cilj u dugoročnom pogledu, te kako se učinkovito zaštititi.
Sunce je izvor života, ali i jedan od najvećih neprijatelja naše kože. Svi znamo da je zaštita od sunca važna, no koliko zapravo razumijemo SPF – faktor zaštite od sunca? Što se krije iza tih brojeva na bočici kreme i zašto nije svejedno koji SPF koristimo? Ovaj tekst razbija sve nedoumice, donosi znanstvene činjenice i praktične savjete koji će ti pomoći da konačno izabereš idealnu zaštitu za svoju kožu.
Zdravlje je usko povezano s pravilnom prehranom koja uključuje ključne vitamine poput vitamina A, B i C, koji podržavaju funkcije imunološkog sustava, zdravlje kože i oči te energiju.
Postoje pjesme koje vas ulove na prvu notu, kao jutarnje sunce koje nenadano probije kroz oblake. Dobar dan, novi singl Sandija Cenova, upravo je takav – nježna oda svakodnevnim trenucima sreće, koja ne pokušava biti ništa više od onoga što već jest: iskrena, vesela i topla.