HELLO
Domagoj Kukec

Kvaliteta vašeg života može biti značajno smanjena nekontroliranom anksioznošću. Anksioznost je normalan dio života i posljedica življenja u brzom društvu. Anksioznost vas upozorava na potencijalne opasnosti, no i motivira da ostanete organizirani, pripremljeni i procijenite rizike.

Ako je anksioznost svakodnevna pojava, vrijeme je za akciju jer ona može značajno utjecati na kvalitetu života.

Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da preuzmete kontrolu.

Tjelovježba za anksioznost – i za fizičko zdravlje

Održavajte aktivan način života jer tjelovježba koristi mentalnom zdravlju kao i fizičkom. Rezultati istraživanja iz 2013. godine pokazuju da visoka razina tjelesne aktivnosti štiti ljude s anksioznim poremećajima od doživljavanja simptoma anksioznosti. Tjelesna aktivnost može vam pomoći da zaboravite nešto što vas brine jer kako se povećava brzina otkucaja srca, u mozgu se nakupljaju neurokemikalije koje djeluju protiv anksioznosti, uključujući serotonin, gama-aminobuternu kiselinu (GABA), moždano izvedeni neurotrofni faktor (BDNF) i endokanabinoid.

Alkohol potiče anksioznost – prestanite piti

Poznato je da je alkohol prirodno sredstvo za smirenje, pa mnoge anksiozne osobe posežu za alkoholom.

Međutim, istraživanja pokazuju da su anksiozni poremećaji povezani s konzumacijom alkohola. Prekomjerna konzumacija alkohola može poremetiti ravnotežu neurotransmitera, što negativno utječe na mentalno zdravlje.

Kao rezultat toga, mogu se razviti simptomi anksioznosti. Alkohol također narušava vašu prirodnu sposobnost spavanja, što dovodi do narušavanja ravnotežu spavanja. Dobar san je dobro oružje protiv anksioznosti.

Cigarete nakon nekog vremena mogu pogoršati anksioznost

Možda biste trebali razmisliti o prestanku pušenja.

Cigareta je često prva stvar za kojom pušači posegnu u stresnoj situaciji.

Međutim, pušenje tijekom vremena može pogoršati anksioznost, baš kao što to može učiniti i konzumacija alkohola. Što ranije u životu počnete pušiti, veće su vam šanse za razvoj anksioznog poremećaja kasnije u životu.

anskioznost

Nikotin i druge kemikalije u dimu cigareta mogu promijeniti moždane puteve povezane s anksioznošću.

Prestanak pušenja može biti izazovan, ali uz pravi pristup i odlučnost, možete uspjeti. Prvi korak je postavljanje cilja i određivanje datuma kada ćete prestati pušiti. Potražite podršku od obitelji, prijatelja ili kolega kako bi vas potaknuli i pomogli vam u vašoj odluci. Izbjegavajte situacije i okoline koje vas podsjećaju na pušenje kako biste smanjili iskušenje. Pronađite zamjensku aktivnost za rješavanje stresa i tjeskobe, kao što su vježbanje, meditacija ili druženje s prijateljima. Ako osjetite potrebu za pušenjem, pokušajte se usmjeriti na druge aktivnosti koje vam mogu pomoći da prebrodite želju. Ustrajnost, upornost i pozitivan pristup ključni su za uspješan prestanak pušenja.

druge vijesti