HELLO
Domagoj Kukec

Ako ste ikada poželjeli postići lijepo oblikovanu i zategnutu stražnjicu, znajte da to nije tako teško kao što se može činiti. Uz samo nekoliko jednostavnih vježbi koje možete izvoditi svakodnevno, možete postići rezultate koje želite. Donosimo pet najboljih vježbi za stražnjicu koje će vam pomoći u tom cilju.

Vježbe za stražnjicu za početnike i iskusne

Jedan od ključnih aspekata pravilnog izvođenja ovih vježbi je održavanje ravnoteže i položaja leđa tijekom cijelog procesa. Ako ne održavate ispravan položaj tijela, možete se suočiti s ozljedama i vježba možda neće biti dovoljno učinkovita. Također, sve fitness rekvizite koje koristite možete zamijeniti stvarima koje već imate kod kuće, kao što su boce napunjene vodom umjesto utega.

PROČITAJTE: Najveće domaće zvijezde oprostile su se od 2023. godine i najavile još bolju 2024. godinu

Kada je u pitanju vježbanje, umjerenost je ključna. Važno je pružiti odmor svim mišićima u tijelu, uključujući i one u stražnjici, kako bi se mogli kvalitetno oporaviti. Dok izvodite vježbe, svakako se fokusirajte na mišić koji trenirate. Nemojte žuriti i pokušajte osigurati da izvodite vježbe pravilno, jer je kvaliteta izvođenja važnija od broja ponavljanja.

vježbe za stražnjicu

Ako ste početnik, preporučuje se da svaku vježbu ponovite petnaest puta i to u najmanje dva seta. Za one malo iskusnije, možete sami sebi odrediti tempo vježbe jer ćete najbolje znati svoje granice kada je riječ o vježbanju.

Nakon završetka vježbi, važno je posvetiti se istezanju cijelog tijela. Istezanje ima nekoliko važnih prednosti:

  1. Sprječava ili smanjuje mogućnost ozljeda mišića i zglobova,
  2. Povećava amplitudu pokreta u različitim zglobovima,
  3. Poboljšava ukupnu motoričku efikasnost,
  4. Naučite pravilno disati i opustiti tijelo.

vježbe za stražnjicu

Vježbe za stražnjicu mogu biti izvedene na različite načine

Ovisno o razini iskustva i tjelesnoj spremnosti, možete odabrati vježbe koje vam najviše odgovaraju. U nastavku su opisane neke od najučinkovitijih vježbi za oblikovanje stražnjice:

vježbe za stražnjicu

1. Čučanj: Ova vježba je jedna od najučinkovitijih za jačanje mišića stražnjice. Stojite s nogama u širini kukova i spustite se u čučanj, zadržite položaj nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj. Ovu vježbu možete dodatno otežati koristeći utege ili bocu napunjenu vodom.

2. Uski čučanj: Slično kao prethodna vježba, ali ovaj put držite noge bliže jednu do druge kako bi čučanj bio uži. Također možete koristiti utege ili boce vode kako biste povećali opterećenje.

3. Polučučanj: Ovo je varijacija čučnja gdje se jedna noga podiže i drži uz tijelo dok se druga noga koristi za čučanj. To će angažirati mišiće nogu i stražnjice.

4. Podizanje stražnjice: Ova vježba se izvodi ležeći na podu. Podignite stražnjicu koristeći mišiće stražnjice. Možete dodati dodatni izazov podizanjem noge prema gore tijekom vježbe.

5. Bočna vježba: Lezite na bok i podignite jedno koljeno prema gore, zadržite nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj. Ponovite isto s drugom nogom.

Sve navedene vježbe su dizajnirane tako da ih možete izvoditi kod kuće. Dodatno, možete kombinirati vježbe i prilagoditi ih svojim potrebama i ciljevima. Važno je imati na umu da rezultati neće doći preko noći, već će zahtijevati dosljednost i napor.

druge vijesti