Martina Boss otkrila što sve koristi za podizanje imuniteta
U ovo doba sve nas zanima - kako podići imunitet i obraniti se od viroza. Evo što sve koristi poznata fitness influencerica Martina Boščić.
17 siječnja 2025
Poznajete li i vi nekoga koji tvrde da je sladoled za grlobolju najbolji lijek? Otkrivamo ima li u toj priči istine.
Svi poznajemo onu jednu osobu koja čim ju krene boljeti grlo trči u dućan po sladoled, a zatim važno počne pričati kako je poznato da je sladoled lijek za grlobolju. Poznato je i da se pacijentima koji su uklonili krajnike za oporavak predlaže da jedu sladoled, no ima li istine u tome da je pametno jesti hladan sladoled dok nas boli grlo?
Evo što kažu stručnjaci s kojima je razgovarao portal Healthline.
Konzumiranje sladoleda može pružiti privremeno olakšanje za bolno grlo zahvaljujući njegovom hladnom i umirujućem osjećaju. Međutim, ovo je olakšanje često kratkotrajno, a visok sadržaj šećera u većini sladoleda može povećati upalu i smanjiti vaš imunitet, potencijalno pogoršavajući vaše stanje.
Istraživanja sugeriraju da šećer nije idealan za imunološki sustav jer može izazvati upalu i oslabiti sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija.
Visoki unos šećera može smanjiti učinkovitost bijelih krvnih stanica, koje igraju ključnu ulogu u obrani od bolesti. To je osobito istinito ako su virus ili bakterija uzrok grlobolje.
Ako ste odlučili jesti sladoled protiv grlobolje, odabir određenih vrsta sladoleda mogao bi biti bolji izbor. Evo nekih razmatranja:
Vrste sladoleda s niskim sadržajem šećera: visok sadržaj šećera potencijalno može pogoršati upalu i iritirati grlobolju. Odabir sladoleda s nižim udjelom šećera ili čak alternativa bez šećera može biti nježniji za vaše grlo.
Opcije bez mliječnih sastojaka: Osobe s alergijama na mliječne proizvode mogu doživjeti dodatni stres za svoj imunološki sustav. U takvim slučajevima, nemliječne alternative, poput sladoleda od kokosovog ili bademovog mlijeka, mogu poslužiti kao prikladna opcija. Ove alternative pružaju kremastu i umirujuću poslasticu bez mogućnosti problema povezanih s mliječnim proizvodima.
Voćni sorbeti: sorbeti na bazi voća općenito imaju manje masti i bez mliječnih proizvoda, što ih čini lakšom opcijom za bolno grlo. Često se rade od pravog voća, koje može pružiti neke bitne vitamine i antioksidanse koji vam mogu pomoći u umirivanju grla. Međutim, imajte na umu da voćni sorbeti još uvijek mogu sadržavati puno šećera, pa bi bilo najbolje odabrati marku koja ne sadrži dodani šećer.
Glatke teksture: odlučite se za sladoled glatke i kremaste teksture. Izbjegavajte sladolede s hrskavim ili tvrdim smjesama jer bi mogli iritirati bolna mjesta.
Sladoled može ponuditi umirujuće olakšanje nekim osobama s upalom krajnika zbog svoje hladne i kremaste teksture. Ljepota može privremeno umrtviti bolno grlo, dok kremast pruža utješan izvor hranjivih tvari koji se lako može progutati, piše Healthline.
Sladoled bi mogao biti posebno utješan nakon tonzilektomije.
Jedno je istraživanje ispitalo učinak jedenja sladoleda nakon tonzilektomije kod djece na neposrednu postoperativnu bol i usporedilo ga s dijetom na sobnoj temperaturi.
Nalazi su ukazali na značajnu vezu između konzumiranja sladoleda i odsutnosti boli. Osim toga, čini se da djeca školske dobi imaju više koristi od postoperativnog konzumiranja sladoleda u usporedbi s djecom predškolske dobi.
Zaključak – sladoled vam ne može odmoći, no možda bi bilo pametnije da se koncentrirate na pileću juhicu, čaj s medom, limunom i đumbirom te obroke s puno voća i povrća kako biste podigli imunitet.
Nakon što je ukinuo fact checkere, Mark Zuckerberg ponovno udara.
18 siječnja 2025
Snimanje filma The Substance bilo je naporno u svakom pogledu.
18 siječnja 2025
Taylor Swift odnedavno je milijarderka. Kako to bolje proslaviti nego tako da svojoj vili doda još koju sobu?
18 siječnja 2025
Fanovi su u ekstazi - slavna pjevačica izgleda kao djevojka.
18 siječnja 2025
RedNote mnogi opisuju kao kinesku varijantu Instagrama.
18 siječnja 2025