HELLO
Domagoj Kukec

Francuska salata, poznata i kao Olivier salata, ima zanimljivo podrijetlo. Ime je dobila prema belgijskom kuharu Lucienu Olivieru, koji ju je prvi put pripremio u svojem restoranu u Moskvi u drugoj polovici 19. stoljeća. Salatu je nazvao “salata Olivier” ili “Olivierova salata”. Recept za originalnu Olivier salatu sadržavao je sastojke poput kuhanog krumpira, kuhane govedine, kuhane piletine, kiselih krastavaca, jaja i majoneze.

veganska francuska salata

Tijekom vremena, recept za Olivier salatu proširio se i mijenjao, a različite verzije salate postale su popularne u raznim zemljama. U Francuskoj, salata je postala poznata pod nazivom “salade russe” ili “ruska salata”. Francuska verzija često uključuje slične sastojke kao i originalna Olivier salata, ali su se recepti prilagodili lokalnom ukusu.

Danas su različite varijacije francuske salate popularne diljem svijeta, a mnogi ljudi prilagođavaju recepte prema vlastitim preferencijama.

Veganska francuska salata laka je za pripremu

Osnovnu francusku salatu čine kuhani grašak, krumpir i mrkva te kiseli krastavci. Ono što je nije vegansko u francuskoj salati je majoneza. Malim izmjenama može se napraviti prava veganska francuska salata.

Kao neizbježan dio blagdanskog stola, ova salata ima hrpu vrsta i podvrsta no ova veganska mogla bi se svidjeti i najvećim ljubiteljima tradicije. Ključ je u majonezi od tofua.

Veganska francuska salata – recept:

Za majonezu:

  • 200 g svježeg tofua
  • 1 žličica senfa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soka limuna
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žličica prehrambenog kvasca
  • Prstohvat soli
  • Voda
  • povrće za francusku salatu

Priprema:

  1. Skuhajte povrće za salatu (mrkva, grašak, krumpir),
  2. Sve sastojke za majonezu izradite u blenderu ili štapnim mikserom u glatku kremu,
  3. Povrće povežite s majonezom i poslužite.

Imamo još jedan prefini recept za vegansku francusku salatu:

Sastojci:

  • 4 velika krumpire, kuhani i nasjeckani na kockice,
  • 2 šalice kuhane leće (možete koristiti konzerviranu leću),
  • 1 šalica kiselih krastavaca, nasjeckanih na kolutiće,
  • 1 šalica mrkve, naribane,
  • 1 šalica graška (svježeg ili smrznutog),
  • 4 zelene lukovice, sitno nasjeckane,
  • 1 šalica veganske majoneza,
  • 2 žlice senfa,
  • Sol i papar po ukusu,
  • Svježi peršin za posipanje (po želji).

Uputa:

  1. Kuhajte krumpire i leću prema uputama na pakiranju. Pustite ih da se ohlade,
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhane krumpire, leću, kisele krastavce, naribanu mrkvu, grašak i sitno nasjeckani zeleni luk,
  3. U posebnoj zdjeli pripremite umak tako da pomiješate vegansku majonezu, senf, sol i papar. Dobro promiješajte,
  4. Dodajte pripremljeni umak u veliku zdjelu sa sastojcima i pažljivo promiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine,
  5. Stavite salatu u hladnjak barem sat vremena prije posluživanja kako bi se okusi proželi,
  6. Prije posluživanja, posipajte svježim peršinom (ako koristite) i poslužite.

Zašto biste trebali probati vegansku francusku salatu:

1. Zdravi sastojci: Veganska francuska salata obiluje povrćem, lećom i drugim zdravim sastojcima, pružajući vam važne hranjive tvari.

2. Bez životinjskih proizvoda: Veganski recepti doprinose očuvanju okoliša i smanjenju potrebe za životinjskim proizvodima.

3. Prilagodljivost: Recept se lako prilagođava osobnim preferencijama. Možete eksperimentirati s raznim povrćem i začinima kako biste stvorili okus koji vam najviše odgovara.

4. Svestranost: Veganska francuska salata može se poslužiti kao samostalno jelo, kao prilog ili kao punjenje za sendviče ili tortilje.

5. Ekonomičnost: Sastojci su često pristupačni i lako dostupni, čineći ovu salatu ekonomičnim i praktičnim izborom za obrok.

druge vijesti