HELLO
Domagoj Kukec

Angelina Jolie i Brad Pitt nekada su bili smatrani najljepšim parom u Hollywoodu. Od 2007. do 2014. godine bili su u središtu pažnje, prije svega zbog svojih glumačkih uspjeha. 2011. godine zajedno su kupili vinariju u Francuskoj, što je dodatno privuklo pažnju medija.

Kada su se 2016. godine rastali, započela je dugotrajna sudska bitka, uključujući i raspravu oko vlasništva nad vinarijom Miraval.

Brad Pitt i Angelina Jolie

Brad Pitt i Angelina Jolie u novom sporu

Za Angelinu Jolie, vinarija nije imala veliku vrijednost i željela je prodati svoj udio. No, Bradu Pittu vinarija je postala strast.

“Ja sam sada farmer”, izjavio je glumac još 2014. godine, ističući svoju ljubav prema učenju o zemlji, sortama grožđa i svemu što je povezano s proizvodnjom vina.

Angelina Jolie nedavno je podnijela nove dokumente sudu u kojima se ruga novootkrivenoj životnoj strasti svog bivšeg supruga.

Brad Pitt i Angelina Jolie

“On je glumac, a ne vinar”, izjavila je Angelina Jolie. “Tijekom godina u kojima je navodno gradio vinariju, snimao je desetke filmova, putovao luksuzno diljem svijeta, prisustvovao premijerama i holivudskim zabavama”, napisala je Angelina Jolie. Dodala je da je Brad Pitt samo posjećivao vinariju i divio se “pravim radnicima koji su zapravo sve stvorili”.

Brad Pitt je suočen s optužbama da se ponaša poput “mrzovoljnog djeteta” koje je “opljačkalo” francuski vinograd u kojem je bio suvlasnik s Angelinom Jolie.

Château Miraval je vinograd smješten u Provansi, na jugu Francuske, koji je Brad Pitt kupio zajedno sa svojom tadašnjom suprugom Angelinom Jolie za otprilike 28 milijuna dolara 2008. godine. Postali su vlasnici podjednakih udjela u imanju i vinariji. Međutim, Brad Pitt je sada optužen da je potrošio milijune dolara na projekte izgradnje studija za snimanje i renoviranje bazena, prema tužbi koju je podnijela bivša investicijska tvrtka Nouvel, u vlasništvu Angeline Jolie.

Angelina Jolie je 2021. prodala svoj udio u Nouvelu ruskom oligarhu, a odvjetnici tvrde da je to dodatno pogoršalo Pittovo ponašanje u vinariji. Prema tužbi koju je Financial Times dobio na uvid, Bradd Pitt se ponašao kao “mrzovoljno dijete” i uključio se u “očitu otimačinu novca”. Odvjetnici Angeline Jolie kritiziraju glumca jer se predstavlja kao vinar umjesto da prizna da se “bavi iluzijama, a ne zemljom i grožđem”.

Brad Pitt i Angelina Jolie

Nouvel, Jolieina bivša tvrtka, navodi u pravnom dokumentu da je Brad Pitt “sudjelovao u sve nevjerojatnijim radnjama kako bi zadržao kontrolu” nad vinarijom i navodno “otima imovinu” od proizvođača njihovog poznatog rozea. Prema Financial Timesu, njihov brend rosea, osmišljen zajedno s vinarom Marcom Perrinom, ostvario je profit veći od 16 milijuna dolara u 2022. godini. Od kada se par rastao 2016., Brad Pitt je navodno “smislio uspješan plan za preuzimanje de facto kontrole nad Château Miravalom”, tvrde odvjetnici Nouvela u podnescima pred kalifornijskim sudom.

Jednom najslavniji par, danas se Brad Pitt i Angelina Jolie svađaju oko vinograda

U novim podnescima, Angelina Jolie je usmjerila svoju pažnju na Pittov imidž proizvođača vina, nazivajući njegove pokušaje “smiješnima”.

“Tijekom godina u kojima je navodno “gradio” posao, snimao je desetke filmova, pojavljivao se na bezbrojnim promocijama, glamuroznim događanjima diljem svijeta za filmske premijere i sudjelovao u holivudskim zabavama. Iako je bez sumnje posjećivao vinograde da bi se divio radu francuskih radnika koji su zapravo stvorili uspješan posao, Brad Pitt nije vinar, navodi se u podnescima.

Brad Pitt i Angelina Jolie

Borba oko vinarije samo je posljednja u nizu dugotrajnih pravnih bitaka koje proizlaze iz njihovog razvoda 2016. godine. Detalji su otkriveni u Vanity Fairu prošlog mjeseca, nakon što su progovorili bivši članovi osiguranja para, vinari, agenti za nekretnine i drugi koji su znali detalje o njihovom vremenu provedenom na jugu Francuske. Prema izvješću, 48-godišnja Angelina Jolie i 59-godišnji Brad Pitt postigli su dogovor 2021. godine prema kojem će on otkupiti njezin udio. No, dogovor je zapao u probleme kada je Brad Pitt pokušao ubaciti dokument koji bi spriječio slavnu glumicu da javno govori o njihovom problematičnom sukobu pred njihovom djecom u privatnom zrakoplovu 2016. godine. Pittovi predstavnici tvrde da je Angelina Jolie prva predložila takav dokument, ali kada je Brad Pitt počeo pregovarati o njegovom sadržaju, Angelina Jolie se povukla iz dogovora.

Nakon toga, Angelina Jolie je prodala svoj udio u Nouvelu ruskom milijarderu Yuriyu Shefleru, kojeg je američko Ministarstvo financija proglasilo “oligarhom”. Par je imao “međusobnu i obvezujuću obvezu” prema poslu vrijednom 160 milijuna dolara, koji je uključivao Château Miraval, i dogovorili su se da neće prodavati bez dopuštenja onog drugoga. Angelina Jolie tvrdi da takav sporazum nikada nije postojao. Brad Pitt je otkrio da je njegova bivša supruga tajno prodala svojih 50 posto udjela kada je 2021. godine objavila da ima nove poslovne partnere, tvrde odvjetnici glumca. Kupac je bio povezan s ruskim konglomeratom na čijem je čelu bio Yuriy Shefler, koji je iskoristio svoj novi odnos sa zvijezdom s A-liste kako bi poboljšao svoj ugled, navode pravni podnesci.

Angelina Jolie smatrala je prodaju poslovnom prilikom, a Brad Pitt ju smatra izdajom

“Prodaja je bila poslovna transakcija za Jolie na koju je imala svako pravo. Kako bi sačuvala svoje mentalno zdravlje i dobrobit, tražila je i pronašla ono što je smatrala dobrom poslovnim prilikom”, rekao je izvor. S druge strane, Brad Pitt je tu prodaju doživio kao “izdaju”.

Brad Pitt i Angelina Jolie

Brad Pitt je u svojoj žalbi naveo da je uložio milijune dolara u vinariju, dok Angelina Jolie tvrdi da joj Brad Pitt duguje 350 milijuna dolara.

Ova sudska bitka oko vinarije Miraval samo je jedan od mnogobrojnih sporova koji su proizašli iz razvoda Angeline Jolie i Brada Pitta, koji su nekoć bili jedan od najslavnijih parova u Hollywoodu.

druge vijesti