Novo omiljeno mjesto u gradu za savršen početak i kraj dana
Na obali jezera, između mirisa kave i zvukova live glazbe, Mime’s stvara iskustvo zbog kojeg doručak postaje doživljaj, a večera – pravi gradski izlazak.
U mirnoj oazi Bundeka, tik uz jezero, skriva se jedno od najšarmantnijih mjesta u gradu – Mime’s. Već prepoznat po vrhunskoj kuhinji i nenametljivoj eleganciji, Mime’s je postao nezaobilazna destinacija za sve one koji od izlaska u restoran traže nešto više od pukog obroka. Sada su otišli i korak dalje – doručak i brunch ovdje su pretvoreni u pravo malo hedonističko iskustvo kojim dan započinje na najbolji mogući način.
Jutra u Mime’su mirišu na svježe pripremljene tanjure, dobru kavu i pogled koji smiruje. Ovdje doručak nije samo navika, nego trenutak mira i uživanja – bilo da ste u potrazi za laganim zalogajem ili pravim gurmanskim početkom dana. U ponudi se nalaze jela koja zadovoljavaju sve ukuse – od zdravih i laganih varijanti, do onih bogatijih i raskošnijih. Granola s bobičastim voćem, medom i grčkim jogurtom idealan je izbor za nježan početak jutra, dok poširana jaja s dimljenim lososom, avokadom, rajčicom, paprikom, brioche pecivom i bogatim hollandaise umakom pričaju svoju, puno ozbiljniju gourmet priču.
Za one koji maštaju o talijanskom ljetu čak i usred jeseni, tu je alla bruschetta s pršutom di Parma, kremom od buratte, kaparima i maslinama – spoj tekstura i okusa koji podsjeća na autentični Mediteran. Neizostavna je i sočna fritata s povrćem, šunkom i mozzarellom, a oni koji dan vole započeti slatko, uživat će u nježnoj zobeno-jogurtnoj kaši s medom, cimetom, bobičastim voćem i bananom. I to je tek dio ponude!
U Mime’s se ne dolazi samo jesti, već doživjeti, a kad sunce počne zalaziti, ovaj zagrebački biser dobiva potpuno novo lice. Odnedavno, petkom i subotom navečer, Mime’s se pretvara u intimno večernje utočište s glazbom uživo. Te večeri imaju poseban ritam – ambijent postaje topliji, svjetla mekša, a glazba unosi onu emociju koja večeri čini nezaboravnima. Atmosfera je upravo ono što je Zagrebu dugo nedostajalo – spoj elegancije, glazbe i vrhunske hrane u prostoru koji diše stil i opuštenost. Ne čudi stoga što su petak i subota večeri za koje se stolovi traže unaprijed, rezervacija je obavezna, jer Mime’s vikendom postaje mjesto na kojem svi žele biti. Točne termine live session svirki i sve novosti iz Mime’sa možete pratiti putem njihovog službenog Instagram profila, gdje pravovremeno obavještavaju o svim događanjima i posebnim večerima.
Mime’s nije samo restoran. To je dnevna rutina pretvorena u ritual, večernji izlazak koji ostaje u sjećanju i adresa na koju se uvijek vraćate, zbog okusa, ambijenta i osjećaja da ste na pravom mjestu, u pravo vrijeme.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.