Ovo smo čekali: Nova kuharica Jamieja Olivera i jela spremljena u jednoj posudi
Ovo je idealna knjiga s receptima za sve koji su stalno u gužvi, ili ne vole prati suđe. Ili oboje!
26 lipnja 202308:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Nova kuharica Jamieja Olivera, omiljenog tv kuhara, idealna je za sve koji žele imati sve, barem kad je kuhinja u pitanju. Savršeno ukusnu hranu, raznovrsna i hranjiva jela, brzo spremanje istih i malo suđa i nereda nakon kuhanja. Ovaj “čarobni spoj” moguć je uz recepte koje donosi nova kuharica Jamieja Olivera, posvećena jelima koja se spremaju u jednoj posudi!
Nova kuharica Jamieja Olivera: Jedan
Jamie Oliver, jedan od najprodavanijih autora kuharica na svijetu, vraća se s najukusnijim receptima kojima sva jela pokušava svrstati – u isti lonac. Osmišljeni u suradnji s uspješnim britanskim nutricionistima, njegovi recepti, osim što su vrlo ukusni, prate sva načela zdrave i pravilne ishrane.
Što nam sve donosi nova kuharica Jamieja Olivera?
U svome najnovijem djelu, kuharici „Jedan“, Oliver sva ta saznanja prikuplja i kombinira na nove načine kako bi svako jelo mogao pripremiti u samo jednoj posudi. Recepti koje pritom nudi iznimno su domišljati, ukusni i opojnih mirisa, ali i vrlo praktični i ekonomični te iznimno laki i brzi za pripremiti.
Omiljeni britanski chef kuha od malih nogu
Jamie Oliver globalni je fenomen na području kulinarstva i podizanja svijesti o prehrani. Tijekom dugačke medijske karijere, nadahnuo je milijune ljudi da počnu kuhati te da konzumiraju svježu i ukusnu hranu. Jamie je počeo kuhati u roditeljskome pubu još kao osmogodišnjak, a nakon školovanja počeo je raditi kao kuhar. U glasovitome River Caféu uočila ga je jedna producentska tvrtka i tako je nastao Goli kuhar. Dosad je objavio mnoštvo bestselera koji su se prodali u rekordnih 46 milijuna primjeraka, a sve knjige prate i istoimene serije koje broje milijunsku publiku pred malim ekranima.
Ira Wacha-Biličić potpisuje prijevod najnovije kuharice Jamiea Olivera na hrvatskom jeziku, a do sada su objavljeni „Sretni dani s Golim kuharom“, „Goli kuhar“, „Povratak Golog kuhara“, „Jamiejeva kuhinja“, „Jamiejeva Italija“, „Jamiejevo ministarstvo prehrane“, „Sve za 30 minuta“, „Sve za 15 minuta“, „Jamie kod kuće“, „Štedite s Jamiejem“, „Superhrana za svaki dan“, „Superhrana – obiteljski klasici“ i „Povrće“.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Prepoznatljiv po svojem glamuru i perfekcionizmu, stilist i modni vizionar Marko Grubnić ponovno demonstrira kako izgled može biti osobni potpis, manifest i umjetnička izjava.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.