HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Legendarna britanska glumica Maggie Smith, poznata po svojoj izvanrednoj karijeri koja je trajala više od sedam desetljeća, preminula je u 89. godini. Ostavivši neizbrisiv trag na svjetskoj sceni, Smith je osvojila brojna priznanja, uključujući dva Oscara, četiri Emmyja, tri Zlatna globusa, nagradu Tony i pet BAFTA nagrada. Njezine uloge u filmovima i televizijskim serijama, poput nezaboravne profesorice Minerve McGonagall u serijalu o Harryju Potteru te Violet Crawley u “Downton Abbey”, osigurale su joj status ikone.

PROČITAJTE: EKSKLUZIVNO! Sve što znamo o najnovijoj mega Harry Potter seriji

No, unatoč izvanrednim profesionalnim uspjesima, Maggie Smith suočila se s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema tijekom svog života, uključujući borbu s tri teške bolesti: Gravesovom bolešću, rakom dojke i glaukomom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli FandomWire (@fandomwire)

Gravesova bolest – početak borbe za zdravlje

Gravesova bolest, autoimuni poremećaj koji napada štitnjaču, bila je prva ozbiljna dijagnoza s kojom se Maggie Smith suočila. Ovo stanje, koje najčešće uzrokuje hipertireozu, javlja se kada imunološki sustav napada štitnjaču, dovodeći do prekomjerne proizvodnje hormona. Simptomi uključuju razdražljivost, lupanje srca, drhtanje, umor, promjenu boje kože i očiju te ozbiljne promjene u izgledu. Maggie je imala samo 54 godine kada joj je dijagnosticirana ova bolest, dok je još aktivno radila na pozornici.

U intervjuu iz 1990. godine, Smith je otvoreno govorila o svojim iskustvima s ovom bolešću. Oči su joj postale nadražene i izbočene, što je utjecalo ne samo na njezino zdravlje već i na njezin izgled. Unatoč tim izazovima, nije odustajala od svoje ljubavi prema glumi. Godinu dana provela je u izolaciji, tijekom koje je bila podvrgnuta zračenju i operaciji za ublažavanje oteklina oko očiju. Tijekom tog razdoblja, oporavljala se i od prijeloma ruke, koji je zadobila u nesreći na biciklu. Unatoč teškim okolnostima, nastavila je raditi i pokazala iznimnu snagu i hrabrost u borbi s ovom bolešću.

Rak dojke – neprekidna borba

Kada je Maggie Smith dobila dijagnozu raka dojke 2007. godine, njezina je karijera već bila na vrhuncu. Snimala je šesti dio serijala o Harryju Potteru, „Harry Potter i Princ miješane krvi“, kada je primijetila kvržicu u dojci. U početku nije bila zabrinuta, jer je ranije već imala benigne kvržice, no ubrzo je saznala da je situacija ozbiljnija. Dijagnoza raka dojke došla je kao šok, ali Smith je hrabro nastavila s liječenjem, podvrgavajući se kemoterapiji i zračenju.

U intervjuima nakon dijagnoze, Maggie je otvoreno govorila o teškoćama koje je proživljavala tijekom liječenja. Kemoterapija joj je, kako je sama rekla, “oduzela životnu energiju”, a gubitak kose i konstantna iscrpljenost dodatno su otežavali svakodnevicu. No, unatoč osjećaju slabosti i umora, Smith nije odustajala od glume. Iako je prošla kroz dvogodišnje liječenje, nastavila je raditi na setovima i unatoč bolesti zadržala svoj izniman profesionalizam i posvećenost.

Rak dojke bio je jedno od najtežih poglavlja u njezinu životu, ali je Smith, uz podršku obitelji i prijatelja, uspjela nadvladati tu tešku bolest. Iako je rak dojke ostavio traga na njezinu zdravlju, to je iskustvo dodatno učvrstilo njezinu odlučnost da se ne preda.

Glaukom – borba s vidom

Uz sve zdravstvene izazove, Maggie Smith se suočila i s glaukomom, ozbiljnim oštećenjem očnog živca koje može dovesti do potpunog gubitka vida. Smith je godinama bila pokroviteljica organizacija koje se bave podizanjem svijesti o glaukomu, a njezina podrška bila je neprocjenjiva za mnoge koji su se suočavali s istom bolešću. Iako nije javno govorila kada joj je točno dijagnosticiran glaukom, u intervjuu iz 2016. godine priznala je da joj je vid značajno oslabio te da je gotovo potpuno slijepa na jedno oko.

Glaukom, bolest koja često napreduje neprimjetno, otežavao je Smith svakodnevni život, ali je uspjela ostati aktivna i produktivna sve do svojih kasnih godina. Iako joj je bolest ograničila sposobnost glume na pozornici, nastavila je raditi na filmskim i televizijskim projektima, prilagođavajući se novim okolnostima. Njezina hrabrost u borbi s ovom bolešću, kao i njezina posvećenost umjetnosti, ostali su inspiracija mnogima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SensaCine – Webedia España (@sensacine)

Simbol hrabrosti i odlučnosti

Maggie Smith nije bila samo velika glumica, već i simbol hrabrosti i odlučnosti u suočavanju s teškim životnim izazovima. Borba s Gravesovom bolešću, rakom dojke i glaukomom nije je spriječila da ostvari jednu od najspektakularnijih karijera u povijesti filma i kazališta. Unatoč zdravstvenim problemima, nastavila je raditi, dajući publici nezaboravne uloge koje će se pamtiti generacijama. Njezina smrt u 89. godini označila je kraj jednog iznimnog poglavlja u svijetu umjetnosti, ali njezino nasljeđe ostaje vječno.

PROČITAJTE: Maggie Smith, legenda britanske glumačke scene, preminula je u 89. godini života

Ova glumica, koja je unatoč svim zdravstvenim nedaćama nastavila živjeti punim plućima posvećujući se onome što najviše voli, služi kao inspiracija svima koji se suočavaju s izazovima u životu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Luciano Szafir (@szafiroficial)

druge vijesti

paklena posteljna

Paklena postelja u dvorištu: Diddyjev 15-metarski krevet izazvao zgražanje dok detalji o količini dječjeg ulja šokiraju javnost

Kada su se pojavile optužbe protiv Seana 'Diddyja' Combsa, nitko nije mogao naslutiti mračnu pozadinu njegovih luksuznih zabava. Video koji prikazuje 15-metarski krevet u njegovom dvorištu ubrzo je postao viralan, dok su detalji o njegovim bizarno dekadentnim "Freak Off" zabavama s tisućama boca dječjeg ulja zgrozili javnost. Krevet koji je svjedočio neizrecivom sada je postao simbol razvrata, a mnogi se pitaju – što sve skriva taj svijet izopačenosti koji je bio zaklonjen iza raskošnih kulisa?

Celebrity News

04 listopada 2024

Katy Perry, Orlando Bloom, album 143, promocija albuma, privatnost veze, medijska pažnja, kritike, loše ocjene, provokativni sadržaj, MTV VMA, glazbeni neuspjeh, fanovi, seksualni život, intima, skandali, slavne veze

Katy Perry očajnički pokušala iskoristiti Orlanda Blooma za promociju albuma, ali plan je propao

Katy Perry je u svojoj najnovijoj, očajničkoj igri pokušala iskoristiti vlastiti ljubavni život s Orlandom Bloomom kao mamac za promociju svog novog albuma 143, no taj potez joj se obio o glavu. Umjesto eksplozije interesa, uslijedile su negativne kritike, a provokativni komentari o njihovom seksualnom životu nisu uspjeli podići prodaju. Šokantne objave i intimni trenuci koji su trebali oduševiti fanove ostavili su mnoge zgrožene – Katy je pokušala sve, ali rezultati su bili katastrofalni.

Celebrity News

04 listopada 2024