HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Od 18. – 20. listopada očekuje nas drugi Festival Open House Zagreb. Uoči drugog izdanja OHZ-a, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali Dubravka Vrgoč, kreativna ravnateljica OHZ-a, prof.dr. Bojan Baletić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i predstavnik Savjetodavnog odbora OHZ-a, prof. dr. sc. Hildegard Auf-Franić, profesor emeritus na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Iva Mihoci, viša kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. i Tomislava Blatnik, izvršna ravnateljica OHZ-a, uz moderiranje novinarke i urednice Ivane Antunović Jović.

Prvo izdanje održalo se u listopadu 2023. godine te je promoviralo 35 atraktivnih objekata koji fizički i simbolički predstavljaju neke od najboljih arhitektonskih primjera Zagreba. Ponudio je time nove vizure grada te osobne poglede na objekte iz različitih vremenskih epoha i različitih namjena, objekte čije su tajne tijekom Festivala bile razotkrivene. U festivalska vođenja bila su uključena  42 arhitekta, povjesničara umjetnosti, konzervatora, knjižničara, antropologa, arhivista, dizajnera, kustosa, dva akademika i urbane sociologinje, dok je u realizaciji programa sudjelovalo 30 volontera, uglavnom studenata.  „Ono što se izdvojilo u pozitivnoj procjeni festivalskih učinaka je da je Festival uspio građane i turiste potaknuti na razmišljanje o vrijednostima grada i njihovoj ulozi u njegovom stvaranju te ih motivirati da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. Time je načinjen iskorak u razumijevanju arhitekture i izvan struke što kod nas nije slučaj“ izjavila je na konferenciji za medije kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, Dubravka Vrgoč.

Open House Zagreb 2024

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i predstavnik Savjetodavnog odbora OHZ-a Bojan Baletić izjavio je: „Struka je apsolutno oduševljena i pokazala se iznimno zainteresirana za ovu manifestaciju uslijed potrebe da na neki način formira arhitektonsko nasljeđe i suvremena arhitektura pa i najrecentnije situacije koje su se otvorile ili se konstruiraju tako da vjerujem da će uvijek biti objekata vrijednih pažnje.“

Nastavljajući se na izniman uspjeh prvog FESTIVALA OPEN HOUSE ZAGREB druga je festivalska sezona koncipirana oko nekoliko tematskih cjelina. „Revitalizacija arhitektonskog nasljeđa” „Viktor Kovačić” i „Urbane cjeline“. Prva cjelina se nametnula realnom situacijom obnove mnogih zagrebačkih javnih i osobnih  prostora, institucija i privatnih zgrada oštećenih tijekom dva potresa koji su godine 2020. devastirali grad. Tema pod nazivom „Revitalizacija arhitektonskog nasljeđa”  upoznati će građane sa specifičnim procesom obnove većinom baštinskih zgrada te u pojedinom primjerima i s obnovama koje nisu povezane s potresom, a posjetitelji će uz stručno vodstvo moći razgledati : UMJETNIČKI PAVILJON, Trg Kralja Tomislava 22, KUĆU KALLINA, Gundulićeva 20, STAMBENO POSLOVNU ZGRADU RADOVAN, Masarykova 22, PETI KUPE, Trnjanska cesta 5, KOMPLEKS INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ, Bijenička cesta 54, GIMNAZIJU TITUŠA BREZOVAČKOG, Jurja Habdelića 1, SAMOSTAN SESTARA MILOSRDNICA S CRKVOM SV. VINKA PAULSKOG, Frankopanska 17, OŠ DR IVAN MERZ, Račkog 4, DVIJE STAMBENE ZGRADE, Padovčeva 8, DJEČJI VRTIĆ VJEVERICA, Ksaverska cesta 14, FAKULTET KEMIJSKOG INŽENJERSTVA I TEHNOLOGIJE, Trg Marka Marulića 19, EUROTOWER, Ul. Ivana Lučića 2a, ZGRADU RADNIČKOG SVEUČILIŠTA „MOŠE PIJADE“, Ul. grada Vukovara 68, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI, Lepušićeva ul. 6, REKONSTRUKCIJU I NADOGRADNJU POSLOVNO-STAMBENE GRAĐEVINE, Petrova 140, STAMBENO – POSLOVNU ZGRADU, Bakačeva 3, EX KUĆU WASSERTHALL XX, ZGRADU HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO, Rockefellerova 2, HRVATSKI PRIRODOSLOVNI MUZEJ, Demetrova ul. 1, VIŠESTAMBENU ZGRADU, Zorkovačka 2-4, SABORNU CRKVU PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG, Preobraženska ul. 4, ZELENI PAVILJON, STUDENTSKI RESTORAN UZ AGRONOMSKI FAKULTET, AGRONOMSKI FAKULTET, Svetošimunska cesta 25, i MULTIFUNKCIONALNI PROSTOR KONTEJNER, Odranska 1/1.

Open House Zagreb 2024

Tema „Viktor Kovačić” veže se uz dvije važne obljetnice: 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti velikoga hrvatskog arhitekte koji je proglašen i ocem moderne hrvatske arhitekture. Svi će zainteresirani posjetitelji uz stručno vodstvo moći razgledati : PALAČU ZAGREBAČKE BURZE ZA ROBU I VREDNOTE, Trg hrvatskih velikana 3, CRKVU SVETOG BLAŽA, Prilaz Gjure Deželića 64, STAMBENU ZGRADU ORŠIĆ – DIVKOVIĆ, STAN VIKTORA KOVAČIĆA, Masarykova ul. 21, JEZUITSKI TRG, KUĆU FRANK, Hebrangova 33 / Mažuranićev trg 1, KUĆU SLAVEX I SVAČIĆEV TRG, Svačićev trg 13 i ROKOV PERIVOJ.

Tema “Urbane cjeline” predstavit će neke od dijelova grada koji izazivaju veliku pažnju građana:  CVJETNO NASELJE, GRAD MLADIH, Aleja hrvatske mladeži 19, STAMBENI BLOK NADARBINE ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE, „MALI VATIKAN“, VOĆARSKO NASELJE, NASELJE ISTRANA I INVALIDA, SPOMEN PARK DOTRŠČINA, ULICU GRADA VUKOVARA, ZAPRUĐE i DEŽMANOV PROLAZ.

U sklopu Festivala organizirat će se i tema pod nazivom “Susret s arhitektom”  koja podrazumijeva razgovore s iznimno značajnim arhitektima koji su obilježili pojedine epohe – Hildegard  Auf-Franić,  Brankom Silađinom i Milanom Šoštarićem. „Želja nam je i ove godine tijekom nekoliko dana razotkriti naš grad iz onih vizura koje još nisu viđene niti su bile prepoznate u svakodnevnim itinererima naših građana.“ zaključuje Vrgoč.

„Nakon velikog uspjeha prvog veselje je bilo pripremati drugo izdanje festivala“ izjavila je Tomislava Blatnik, izvršna ravnateljica OHZ-a i dodala: „Radi se o velikom projektu i pripremi koja je trajala od završetka prošlogodišnjeg festivala. Tu bih posebno istaknula Stručni žir u sastavu Zrinka Barišić Marenić, Jelena Skorup Juračić, Ivana Haničar Buljan, Ivana Borovnjak, Senka Dombi, Dubravka Vrgoč i Tonči Žarnić koji su stavili na raspolaganje svoje znanje, a koje smo pretočili  u program koji ćemo predstaviti građanima.“

Ovaj je festival specifičan i po velikom odazivu volontera, uglavnom studenata koji koriste priliku za stjecanje novih znanja a dolaze iz cijele Hrvatske, Slovenije, BiH, a ove godine jedna volonterka dolazi čak iz Švicarske ne bi li na ovaj način upoznala arhitekturu i ljude grada Zagreba.

Projekt se organizira u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a prepoznali su ga i podržali sponzori: Međunarodna zračna luka „Franjo Tuđman“, OTP banka,  Oktavijan, Regeneracija Zabok, Landmark, Heidelberg materials te Infobip, pokrovitelj mobilne komunikacije. Prijave na posjet su obavezne preko web stranice Festivala, a OHZ-ov partner mobilne komunikacije Infobip će dijeliti informacije o objektima, kao i  o terminima te preostalim mjestima za posjetitelje.

Sve informacije o festivalu i programu OHZ-a dostupne su na službenoj mrežnoj stranici: http://openhousezagreb.org/

druge vijesti