HELLO
Domagoj Kukec

Sinoć je u sklopu projekta Večeri u Orisu pred mnogobrojnim posjetiteljima predstavljeno prošlogodišnje, prvo izdanje Festivala Open House Zagreb, a ujedno je najavljena i ovogodišnja sezona uz popratne cjelogodišnje programe.

Uz izložbu fotografija objekata predstavljenih na prošlogodišnjem Festivalu Open House Zagreb, čiji su koncept osmislile Nina Bačun i Josipa Tadić iz Oaza kolektiva,  prisutnima su se obratili dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić, profesorica na Arhitektonskom fakultetu, prodekanica za međunarodnu suradnju i umjetnost i predsjednica Udruženja arhitekata Hrvatske Mia Roth Čerina, arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Igor Franić te kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb Dubravka Vrgoč, uz moderiranje novinarke i urednice Ivane Antunović Jović.

Dubravka Vrgoč izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su ovaj projekt u prvoj sezoni prepoznali  Grad Zagreb i njegovi stanovnici, pri čemu je posebno istaknula podršku Turističke zajednice grada Zagreba i direktorice Martine Bienenfeld. Odabir arhitektonskih djela koja su predstavljena građanima Zagreba i njegovim posjetiteljima na prvom festivalskom izdanju u prepušten je struci, zbog čega je zagrebački Festival Open House festivala posebno istaknut na nedavnom Open House summitu u Lisabonu. “Odaziv posjetitelja bio je iznad svih očekivanja” – naglasila je Dubravka Vrgoč. “U roku od dva dana gotovo sve prijave za obilaske bile su popunjene, a s obzirom na to da je broj posjetitelja bio ograničen, omogućili smo i dodatne grupe.” Napomenula je da su sva vođenja bila prepuštena struci, te dodala – “Cilj nam je bio otvoriti vrata zgradama pored kojih svakodnevno prolazimo i predstaviti ih u drugačijim perspektivama, dokazati da grad ne čine prazne građevine,  već i ljudi koje zanimaju priče o njima,  te u fokus staviti arhitektonska djela koja su ovom gradu važna, pokazati ih javnosti kako bismo zajedno s arhitektima u nekoj boljoj budućnosti i sami promišljali grad.”

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić također je ugodno iznenađen velikim odazivom građana: “Tisuću i četristo posjetitelja u dva do tri dana nadmašilo je naša očekivanja, iako je odaziv donekle i razumljiv, budući da Zagreb obiluje zanimljivim objektima u koje građani nemaju prilike ući.” Istaknuo je i važnost stručnog vodstva. “Bez autentičnog vodiča kroz prostor, bio to arhitekt ili vlasnik kuće, koji priča priču o nastanku i životu objekta, zgrada za posjetitelja predstavlja samo prazan prostor.”

Predsjednica Udruženja arhitekata Hrvatske Mia Roth Čerina rekla je kako ju je obradovala raznolikost posjetitelja na obilascima. “Građani različitih profila, od studenata i arhitekata do stanovnika četvrti,  spremno su iskoristili mogućnost razgovora o arhitekturi i načinima na koje ona oblikuje one kojima je namijenjena, što se kao tema u javnosti nažalost rijetko susreće.”

Arhitekta Igora Franića, oduševio je neposredni doživljaj posjetitelja, ali i poneko neobično, ali zanimljivo pitanje. “Festival Open House doživio sam kao inventuru naše graditeljske baštine, te sam se rado odazvao pozivu. Iako sam se pripremio, pitanja građana više su me puta iznenadila.” Istaknuo je i zanimljiv odabir suvremenih arhitektonskih objekata koji su bili dijelom prvog Festivala Open House Zagreb.

Planovi za drugo festivalsko izdanje već su u tijeku, a kako je najavljeno drugi Festival Open House Zagreb bit će zanimljiv spoj aktualnog, kroz temu obnove nakon potresa, i bogate zagrebačke arhitektonske baštine, prvenstveno kroz djelo poznatog zagrebačkog arhitekta Viktora Kovačića. “Namjera nam je organizirati određene popratne sadržaje i tijekom cijele godine, ne samo u danima Festivala. Ponukani odličnim reakcijama na urbane šetnje u Dugavama, planiramo na proljeće posjetiti i neke druge zagrebačke kvartove. Organizirat će se i Ljetne večeri na Dolcu u okviru kojih će se predstavljati radovi Viktora Kovačića, kao i još neke amblematske zagrebačke građevine, a željeli bismo Zagrepčanima predstaviti i londonski Festival Open House. Svakako pozivam i sve građane da svojim prijedlozima i idejama obogate naš Festival program koji bismo željeli promišljati zajedno s njima” – zaključila je kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb Dubravka Vrgoč.

Festival Open House Zagreb, pod vodstvom Udruge za promicanje arhitekture i dizajna, izvršne ravnateljice Tomislave Blatnik i kreativne ravnateljice Dubravke Vrgoč uspio je građane i turiste potaknuti na razmišljanje o vrijednostima grada  i njihovoj ulozi u njegovom stvaranju te ih motivirati da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje.

Svi programi tijekom festivala bili su besplatni, a realizirani su uz pomoć partnera, Turističke zajednice grada Zagreba, a potom i sponzora i donatora koji su potpomogli projekt.

druge vijesti