HELLO
Domagoj Kukec

Londonska Nacionalna galerija portreta postala je središte kraljevske svađe zbog jednog portreta s prinčevima Williamom i Harryjem koji više neće biti izložen u toj ustanovi. Slika, koju je 2008. godine naslikala slikarica Nicky Phillips i koja je premijerno predstavljena 2010., prikazuje braću u vrlo prisnom i prijateljskom odnosu, a princ William ima i kosu.

Portret Williama i Harryja bit će uklonjen, odluka izazvala kontroverzije

Portret je nastao dok su obojica bili poručnici u pukovniji, a Nicky Phillips ih je naslikala u izmišljenom neformalnom razgovoru neposredno prije nego što su napustili rezidenciju kraljice majke, Clarence House, kako bi sudjelovali u ceremoniji Trooping the Colour.

portret Williama i Harryja

Nedavna najava da se slika više neće izlagati izazvala je kontroverzije i nagađanja u Velikoj Britaniji. Nakon nedavnog intervjua princa Harryja i Meghan Markle s Oprah Winfrey te njihove dokumentarne serije na Netflixu, kraljevska obitelj je sve dublje podijeljena, što je potaknulo britanske medije da spekuliraju o tome što se dogodilo sa spomenutim portretom. Neki, bez ikakvih dokaza, tvrde da je Williamova supruga Kate Middleton, koja je pokroviteljica Nacionalne galerije portreta, utjecala na odluku o uklanjanju slike. Nacionalna galerija portreta, koja je zatvorena od 2020. godine radi obnove, tvrdi da se slika nije izlagala od kolovoza 2018. i da se rotira kao i ostalih 250 000 umjetničkih djela u njihovoj zbirci.

U svom priopćenju za Artnet News, Nacionalna galerija portreta objašnjava da mogu izložiti samo mali postotak svojih djela, te da često posuđuju svoje slike drugim institucijama, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Spomenuti portret Nicky Philipps bio je uključen u putujuću izložbu “Tudors to Windsors” koja je trajala od 2018. do 2021. godine.

portret Williama i Harryja

Nicky Phillips, suvremena portretistica koja je naslikala spomenuti portret, prošle je godine otkrila neke detalje o nastanku slike u jednoj epizodi serije “Keeping Up with the Aristocrats”. Portret je nastao 2008. godine, dvanaest godina prije nego što su princ Harry i Meghan Markle objavili svoju odluku o povlačenju s kraljevskih dužnosti.

Umjetnica je naslikala portret Williama i Harryja 2008. godine

Umjetnica je tražila da ih portretira u svom atelijeru u Južnom Kensingtonu i oni su pristali. Braća su bila u punoj uniformi i nesmetano su se kretali, ulazili i izlazili iz kuće, a nitko od susjeda nije primijetio što se događa. Ovo je bio prvi put da su braća formalno pozirala umjetniku, na zahtjev Nacionalne galerije portreta, a vrijednost portreta procjenjuje se na 11 tisuća funti.

portret Williama i Harryja

Portret je dobio i kritike, a Nicky Phillips je priznala da je princu Williamu naslikala previše kose. Izgleda da je princ izgubio dosta kose 2009. godine. Bez obzira na to, prinčevi su bili oduševljeni rezultatom. Nicky Phillips je izjavila da je “posebno zadovoljna” kako je naslikala Harryjev profil, uključujući i njegov “slomljeni nos”. Princ William, koji je tada bio proćelav, nije imao primjedbi na to što je na slici dobio više kose nego što je imao u tom trenutku.

druge vijesti

novčanica eura mostovi €

Zanimljiva činjenica o novčanicama eura koju sigurno niste znali

Ime valute, euro, službeno je usvojeno 1995. godine. 1996. austrijski dizajner Robert Kalina pobjeđuje na natječaju za dizajn novih novčanica. Svaka od sedam novčanica karakteristične je boje. Na prednjoj strani prikazuje prozora i vrata, a na stražnjoj mostove. U prvotnoj verziji novčanice su noslile prikaze stvarnih mostova Europe poput Ponte Rialta ili Pont de Neuillyja. To se mijenja kako ne bi došlo do prijepora i svađa u EU.

Design

24 lipnja 2024