HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba imali su čast već drugi put  sudjelovati na međunarodnoj konferenciji Yale Model United Nations Europe – jednoj od najprestižnijih svjetskih simulacijskih debata, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Yale. Konferencija je održana od 15. do 17. ožujka u Bruxellesu, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Yale pažljivo bira sudionike ove velike debate – Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske koja ima priliku sudjelovati.

Čak osam PPG delegata debatiralo je unutar dva odbora u Općoj skupštini. Prvi odbor Opće skupštine za razoružanje i međunarodnu sigurnost zastupali su Luka Paul Hornstein Tomić kao Danska, Danijel Vitković kao Irak te Mark Kristijan Glumičić kao Italija. Treći odbor za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja predstavljali su Marija Mohorović kao Etiopija, Vita Ježek u ime Srednjoafričke Republike i Maksim Bračić kao Australija. EU u ime Mađarske predstavljao je Loris Anušić, a u ime Italije debatirao je Jan Horčićka.

Teme koje su učenici mjesecima pripremali su pravo na hranu, zaštita žene i djece u ratnim zonama, naoružanje cyber spacea, prevencija ilegalne prodaje oružja te rješavanja problema nedokumentiranih imigranata.

Naši su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentoricama, profesoricom Ines Popijač i sa mnom, učili su o radu Ujedinjenih naroda, pratili aktualne političke situacije, ali i proučavali povijesne krize. Jako smo ponosni na njih jer su na konferenciji bili izvrstan tim. Bili su vrlo aktivni, stalno su se javljali za riječ i pametno argumentirali svoje stavove, a dobar dio njihovih ideja i prijedloga uvršten je u završne rezolucije njihovih odbora, što nas posebno veseli – objasnila je ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld.

Vještine koje srednjoškolski delegati usvajaju tijekom ove konferencije uče ih kako diplomatski pristupiti bitnim globalnim pitanjima, kako pregovarati, razvijati kritičko mišljenje, timski rad te kako se izboriti za uvažavanje stavova i ideja koje imaju.

Osim što su pokazali svoje diplomatske vještine na konferenciji te ponudili svoja rješenja za globalna pitanja s kojima smo trenutačno suočeni kao čovječanstvo, zagrebački su srednjoškolci imali priliku istražiti Bruxelles i institucije Europske unije.

Dok naši učenici nisu debatirali na ovoj velikoj međunarodnoj konferenciji, imali smo priliku razgledati Bruxelles, posjetiti mnoge muzeje, Europski parlament, Parlamentarium, a jako su nas lijepo primili u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Europskoj uniji. Imali smo čast upoznati gospođu veleposlanicu Irenu Andrassy, koja nam je objasnila što se sve radi u Stalnoj misiji RH pri EU, kako funkcioniraju institucije Europske unije te na koji način ona kao veleposlanica zastupa naše interese. Također nam je veliko zadovoljstvo bilo upoznati i gospodina Vladimira Šomena zaduženog za mlade i spot, turizam te demografiju, koji je učenicima objasnio što sve EU može ponuditi mladima osim Erasmus+ projekata otkrila je ravnateljica Breitenfeld.

O Prvoj privatnoj gimnaziji

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti prva je privatna gimnazija u Republici Hrvatskoj, osnovana 1993. godine. Od početka radi na istim principima: stjecanje europskog obrazovanja, učenje triju svjetskih jezika, razvijanje osobnosti i poticanje raznovrsnih interesa, stjecanje obrazovanja u malim grupama u prijateljskom ozračju, individualan pristup, svladavanje vještine sigurnog nastupa kroz nastavu govorništva. Međunarodni projekti koji su postali prepoznatljivi u ovoj gimnaziji uključuju Harvard Model UN (simulacija rada Ujedinjenih naroda u organizaciji harvardskih studenata u Bostonu), Yale Model UN u New Havenu i Bruxellesu, Rys Model UN i Global Citizenship Programme s prestižnom danskom gimnazijom Rysensteen, Erasmus projekti, suradnja sa španjolskom školom IES Eras de Renueva, Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj, European Schools for a Living Planet, eTwinning Earth Hour, Energy4You, Nanoyou, Spring Day i mnoge druge.

druge vijesti