PLACe market se vraća – kreću najfinija druženja na tržnicama, petkom u Zagrebu, subotom u Splitu!
Od 11. travnja na zagrebačkom Dolcu i od 19. travnja na splitskom Pazaru – omiljeni gastro-događaj ponovno okuplja vrhunske chefove uz odličnu atmosferu i sve ono zbog čega su ga lokalci i turisti zavoljeli.
Nakon zimske pauze, jedno od najdražih zagrebačkih i splitskih urbanih gastro-događanja –PLACe Market – vraća se u punom sjaju!
Od petka, 11. travnja, Dolac ponovno postaje epicentar dobre hrane, dok će splitski Pazar ugostiti svoju verziju događanja od subote, 19. travnja. Ritam ostaje isti: petkom na placu u Zagrebu, subotom na pazaru u Splitu – uz dobru glazbu, najbolju klopu i onu posebnu atmosferu zbog koje je PLACe market postao više od street food festivala – prava gastro-institucija. U zadnje dvije godine, možemo reći kako je PLACe market donio život na tržnice, napravio da se o njima ponovo priča te pokazao da street food ponuda u Hrvatskoj može biti itekako zanimljiva i gastronomski vrijedna.
“Ovo nije event, ovo je doživljaj. Ljudi dolaze jer znaju da će dobro jesti, dobro se zabaviti, ali i vidjeti lice grada koje sve rjeđe viđamo – iskreno, živo, lokalno, toplo,” kažu osnivači projekta Sarah Josipović i Jan Jerič, koji već treću sezonu oživljavaju tržnice kao mjesta susreta, kreativnosti i vrhunske gastronomije.
Stari favoriti i nova iznenađenja
I ove godine PLACe Market okuplja neka od najjačih imena domaće gastro scene – u Zagrebu su tu su već poznati favoriti poput Noela, chefa Maria Mihelja, Al Dentea, Soi fusiona, Thai Thaia, Rougemarina, kao i gostima već poznati i omiljeni štandovi Vinkl, Meat the King, Dante tapas bar, Francuske delicije, Cunami, štandovi gastro blogera Vedrana Bokovića, Falafela Etc., Oui chefa by Vedran Stojanec te Piene, ali i neka nova, uzbudljiva imena koja će po prvi put predstaviti svoje autorske street food kreacije.
Među njima su Biomania koja je poznata po svojim plant-based jelima, a koja se nedavno otvorila u Tkalčićevoj ulici, zatim Makamana sa chefom Maurom Renjeom, tu su i Gdje je Jura i chef Jurica Hlepić koji dolazi sa slatkim iznenađenjem, zatim Spud Bud by chef Branko Kusovac s raznim varijantama punjenog krumpira, Crna Ovca – najpopularniji domaći sladoled koji stiže sa svojim savršenim okusima, kao i Institut za burgere by Mate Janković te Lari & Penati koji će biti povremeni gosti. Naravno, očekuju nas i brojna gostovanja vrhunskih restorana i chefova.
Uz mirise vrhunske hrane i gutljaje dobrih vina i koktela, PLACe i dalje prati ono što ga čini toliko voljenim: pažljivo birana glazba, odlični DJ setovi, vizualna produkcija, sadržaj za djecu i kućne ljubimce kao i uvijek opuštena i prijateljska atmosfera. Bez barijera, bez VIP zona – samo dobar grad, dobra hrana i dobri ljudi.
Početak koji se nestrpljivo čeka
PLACe Market na Dolcu počinje u petak, 11. travnja, od 18:00 sati, i nastavlja se svakog sunčanog petka sve do jeseni. U Splitu, prvo izdanje subota, 19. travnja – a zatim, ako vrijeme dopusti, i svaka sljedeća sunčana subota.
“PLACe nije samo projekt – to je zajednica. Iza svakog tanjura stoji tim sjajnih ljudi – chefova, proizvođača, tehničara, dizajnera, DJ-a, konobara… Suradnja svih partnera i institucija, od Grada Zagreba, Splita i Tržnica u Zagrebu i Splitu, Hrvatske turističke zajednice, kao i TZ-a Zagreb i Split do brojnih sponzora i prijatelja projekta, ključna je da bi sve ovo zaživjelo. A mi smo zahvalni svima koji vjeruju i sudjeluju,” ističu Sarah i Jan.
Za sve koji su već doživjeli čari PLACe Marketa – zna se: petkom jedemo na placu, subotom na pazaru. A oni koji još nisu – sad je pravo vrijeme.
Tvrtka je u svom 26. Izvješću o održivosti izvijestila o smanjenju1 emisija stakleničkih plinova (GHG) u sklopu opsega 1, 2 i 3, istodobno osiguravajući sigurnu hranu ljudima diljem svijeta.
Turistička aplikacija Need Connects od sada je dostupna u App Storeu i Google Play trgovini — revolucija u organizaciji putovanja te povezivanju gostiju, pružatelja usluga i agencija.
U Slanom će se i ove godine okupiti renomirana imena iz svijeta filma i filmske industrije i regionalni filmski autori, kako bi u prijateljskom okruženju razgovarali o kreativnom procesu stvaranja filmova, idejama ili novim projektima. Svoja će znanja i iskustva s 14 regionalnih filmskih umjetnika iza kojih su brojni uspješni filmski projekti, podijeliti glumci Steve Buscemi i Daniel Brühl, redatelji Maura Delpero, Michel Franco, Tolga Karaçelik, Damjan Kozole, Juho Kuosmanen, Ognjen Glavonić, Ruben Östlund, Paweł Pawlikowski, Danis Tanović, Jasmila Žbanić i Želimir Žilnik, direktori fotografije Yves Cape, J-P Passi i Michael Seresin, producenti Philippe Bober, Emilie Georges, Damir Ibrahimović i Peter Spears, casting direktorice Nancy Bishop i Timka Grin i agentice za talente Anila Gajević, Bojana Rnjak i Elisabeth Weiderseim.
Šibenik ovog srpnja živi ples! od 14. do 19. srpnja, prekrasne ulice, trgovi i tvrđave ovog dalmatinskog grada transformiraju se u jednu veličanstvenu scenu — mjesto susreta svjetskih plesača, entuzijasta i znatiželjnika.
Fenomen Marka Perkovića Thompsona i razlozi njegove dugotrajne popularnosti, reinterpretacija povijesnih simbola te izazovi s nasljeđem iz prošlosti teme su o kojima u posljednjoj epizodi druge sezone Špice s Macanom razgovaraju filozof i saborski zastupnik dr. sc. Nino Raspudić i novinar, scenarist i pisac Ivica Đikić. Kroz osobna iskustva i analize dotiču se i pitanja političke pasivnosti, uloge UDBA-e u društvu, ali i potrebu za novim političkim snagama koje bi donijele stvarne reforme.
U svijetu u kojem nas magazini, društvene mreže i reklame neprestano uvjeravaju da nismo dovoljno dobri, dovoljno mršavi, dovoljno lijepi ili dovoljno uspješni, rijetki su glasovi koji nas podsjećaju na istinu — da smo dovoljno dobri upravo takvi kakvi jesmo. Jedan takav glas pripada Valentini Sumpor, autorici nove knjige Dovoljno dobra.
Crveni ruž na glasu je kao beauty superjunak koji podiže raspoloženje, a pjevačica Franka Batelić na Instagramu je otkrila koja joj je nijansa najdraža.
Frano Pehar predstavio je svoj najnoviji glazbeni uradak — emotivnu baladu Ako se vrate brodovi. Riječ je o pjesmi prožetoj čežnjom, nadom i iskrenim emocijama, a sve to upotpunjeno moćnom interpretacijom ovog talentiranog pjevača.
Zamislite ljeto koje miriše na ružmarin i lavandu, jutra koja počinju skokom u tirkizno more, i večeri koje se protegnu do kasno, uz čašu malvasije i zvuke dalmatinske klape. Južna Dalmacija ove sezone nije samo destinacija – ona je lifestyle, vibracija, bijeg i povratak sebi. Ako još niste isplanirali svoje ljetovanje, vrijeme je da otkrijete što sve južni dio jadranske obale može ponuditi, izvan okvira uobičajenih razglednica i turističkih ruta.