HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Phil Mulloy (1948.), velikan britanske i svjetske animacije, započeo je svoj stvaralački put slikarskim i filmskim obrazovanjem, radeći uspješno i na igranom filmu prije nego se specijalizirao za prepoznatljivo minimalističke, groteskne i neobično duhovite animirane filmove. Stekavši ugled i animirajući za utjecajnu televiziju MTV, priznatim umjetnikom animacije definitivno postaje serijom filmova Kauboji iz 1991. godine, u kojoj se poigrava s ikonografijom i poetikom vesterna. Podjednako je uspješan u seriji animiranih filmova Deset zapovijedi (1994.-1996.), gdje koristi Bibliju, u apsurdističkoj i mračnoj trilogiji Netrpeljivost (2000.-2004.), naslonjenoj na znanstvenu fantastiku, i brojnim drugim djelima.

Uvijek zainteresiran za opće društvene i političke tendencije, svojim neobičnim svjetovima daje snažan komentar stanja suvremenog svijeta i ostvaruje dojam iznimnog bogatstva svojih filmova, pri čemu se oslanja na žanrovske obrasce i mitske priče. Poigravajući se s konvencijama dobro poznatim gledateljima, razara ih mračnim humorom, parodičnom erotikom i sjajnim osjećajem za ritam apsurdističkog pripovijedanja. Dobitnik brojnih svjetskih nagrada, uključujući i glavnu nagradu

Animafesta Zagreb za Endgame (Kraj igre) iz 2016., Mulloy je jedan od najvažnijih predstavnika generacije majstora vizualnih umjetnosti koji su alternativnim poetikama ušli u samo središte animacije i umjetnosti, definirajući moć groteske u umjetničkom tumačenju svijeta.

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena na svečanom otvorenju Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 3. do 8. lipnja 2024.

druge vijesti