Od ove subote, 26. travnja, pa kroz sve iduće sunčane subote do 17. svibnja, stari splitski Pazar, tik uz same zidine Dioklecijanove palače, postaje najukusnije i najzabavnije mjesto u gradu.
Nakon velikog uspjeha zagrebačkog izdanja, projekt koji je vratio život na gradske tržnice dolazi ponovno i u Split! Od ove subote, 26. travnja, pa kroz sve iduće sunčane subote do 17. svibnja, stari splitski Pazar, tik uz same zidine Dioklecijanove palače, postaje najukusnije i najzabavnije mjesto u gradu. Uz vrhunsku spizu domaćih chefova, genijalna vina, pjenušce, lokalne delikatese, i sve to u šušuru kojeg samo Split zna napraviti – ovo je događaj koji će obožavati i domaći i turisti.
Početak je ove subote od 18 sati, zbog Dana žalosti, u nešto smanjenim obujmu, uz glazbeni program od 19h, a već iduće subote kreće se ranije – od 17 sati i đira se sve do ponoći!
Ove subote na Pazar stiže splitski Artičok sa chefom Stipom Šušnjarom i njihovim legendarnim fish hot dogom, zatim splitska Pigeria Gudin s street foodom baziranim na svinji, kultno Misto sa svojim tradicionalnim jelima, Uje oil var s pravom dalmatinskom ponudom te Medeni sa svojim novim sendvičima– sve redom ekipa koja zna kako se radi spiza za prste polizat. Dolaze nam i gosti iz Zagreba koji vladaju Dolcem – viralni Spud Bud s punjenim krumpirima za kojima luduje TikTok i Al Dente sa svojim božanstvenim tjesteninama u kolutu parmezana.
A tek što nas čeka u idućim subotama…
Stižu Sexy Cow i Maka Maka, zatim Kužina i chef Toni Boban koji dolazi ispred Metroa, pa poznati chef Mario Mihelj sa svojom nadaleko poznatom paellom s kojom je osvojio i Zagreb, a najavljena su i gostovanja Noela, zagrebačkom restorana s Michelinovom zvijezdicom te splitskog Zrna soli. Organizatori najavljuju još brojna iznenađenja i gostovanja poznatih chefova.
PLACe Market na Pazaru nije samo priča o hrani – ovo je povratak života na jedno od najvažnijih mjesta u gradu. Ovo je poziv svima – dođite na Pazar, vidite, kušajte, podržite domaće, upoznajte goste, i budite dio nečeg što Splitu tako treba: autentično, lokalno, urbano, i nezaboravno.
U srijedu je u Zagrebu otvoren prvi hrvatski Centar za zdravlje metabolizma, a tim povodom održan je i okrugli stol posvećen inzulinskoj rezistenciji - poremećaju koji pogađa gotovo 40 posto populacije te je povezan s razvojem više od 26 različitih bolesti, uključujući određene vrste karcinoma i povećan rizik od preuranjene smrti, osobito kod žena.
U bečkoj koncertnoj i kazališnoj dvorani Das MuTh, ovog je vikenda održana 21. dodjela nagrada SozialMarie. Riječ je o prestižnoj nagradi za društvene inovacije koja se svake godine dodjeljuje projektima koji se ističu svojom originalnošću i učinkovitošću. Nagrađuju se inicijative koje na inovativan i održiv način odgovaraju na suvremene društvene izazove, nudeći pritom rješenja koja su nova, rijetka i primjenjiva kao inspiracija drugima. Projekti se koji se provode u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Od čak 401 prijave, projekt Centra mladih Ribnjak „Alternativna nastava“ osvojio je nagradu za društveno inovativan projekt.
I ove godine, već četvrti put zaredom, zagrebački Bundek postaje mjesto okupljanja ljudi velikog srca – donatorska utrka RUN FOR DOWN održat će se u subotu, 17. svibnja 2024. godine s početkom u 18:00 sati, u organizaciji Atletskog kluba Perpetuum Mobile i Udruge za sindrom Down – Zagreb.
Smješten u srcu povijesne jezgre Dubrovnika, restoran i bar Cele oduvijek je bio više od ugostiteljskog objekta, bio je kultna slastičarnica, mjesto susreta i nezaobilazna postaja generacija Dubrovčana. Svoju priču, ukorijenjenu u gradskom životu i nazvanu po Celestinu Šikiću, danas nastavlja ispisivati u potpuno novom ambijentu koji spaja nasljeđe i suvremeni duh stoga je uz novi interijer dobio i novo ime Pastry&Cuisine Atelier Cele.