HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Selekcijska komisija u sastavu Daniel Šuljić, Matea Kovač i Laura Martinović u obrazloženju nagrade navodi: 

“Škola animacije La Poudrière već dugi niz godina iznova potvrđuje svoju izvanrednost kroz umjetničke filmove koji se ističu na Animafestu Zagreb. I ove godine škola je predstavila kolekciju filmova koja odražava široku lepezu likovnih i animacijskih tehnika te duboko obrađenih tema na zreo i suptilan način. Ovogodišnje priznanje za najbolju školu animacije iskazuje poštovanje prema La Poudrièreu, koji nas redovito oduševljava vizualno atraktivnim, ali i konceptualno dubokim filmovima.

Škola se ističe predanim pristupom razvoju animacijskih talenata, naglašavajući važnost jednakosti, različitosti i inkluzije u svojoj pedagogiji. Nudi studentima raznolike perspektive koje im pomažu oblikovati vlastiti put u filmskoj umjetnosti. Njegujući individualnost svakog studenta, škola potiče raznolike stilove i pristupe, istovremeno ih poučavajući kreiranju snažnih narativnih struktura i pažljivo režiranih kadrova.

Prijavljeni filmovi oživljavaju tople ljudske priče na emotivan i univerzalan način, koristeći se jezikom koji je razumljiv svima. Bez obzira radi li se o klasičnom crtežu na bijeloj pozadini ili kombinaciji fotografije i animacije, filmovi koji će biti prikazani na Animafestu Zagreb postavljaju visoke standarde u produkciji animiranog filma te potiču prihvaćanje kulturnih i socioloških različitosti.

La Poudrière

Škola animacije La Poudrière pruža svojim studentima širok spektar mogućnosti za izražavanje kreativnosti i individualnosti, pomažući im da ostvare svoje potencijale kao redatelji i animatori, kako u umjetničkoj tako i u industrijskoj sferi. Ime “La Poudrière” (spremnik baruta), koje škola duguje svojoj prvotnoj namjeni, postaje metafora za eksploziju talenata koji se oblikuju unutar njezinih zidova.”

U Natjecanju studentskog filma prikazat će se dva filma ove škole: Vidimo se, šampione! (See you Champion!, r. Alexis Mouron) i Ljubav i prijetvornost (Love and Pretence, r. Alonso Lorca), a u posebnom programu Animafesta Zagreb 2024 predstaviti ćemo školu i prikazati retrospektivu najboljih radova njihovih studenata.

Nagradu za najbolju školu animacije preuzet će direktorica škole La Poudrière Annick Teninge na svečanom otvorenju Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 3. do 8. lipnja 2024.

druge vijesti