HELLO
Stipe Vukšić

X Elona Muska, društvena mreža nekad poznata kao Twitter, ponovno će početi prihvaćati političko oglašavanje nakon gotovo četverogodišnje zabrane – uz neka upozorenja.

Politički oglasi na Twitteru bili su zabranjeni četiri godine

U postu na blogu u utorak, iz X-a su rekli: “Nadovezujući se na našu predanost slobodnom izražavanju, dopustit ćemo političko oglašavanje,” počevši od SAD-a.

Odluka poništava prethodnu Twitterovu zabranu svih političkih oglasa, koja datira iz listopada 2019. U to vrijeme, tadašnji glavni izvršni direktor Jack Dorsey objasnio je odluku o zabrani političkog oglašavanja na globalnoj razini riječima: “Vjerujemo da se doseg političke poruke treba zaraditi, a ne kupiti”.

politički oglasi na twitteru

Musk je prošle godine kupio Twitter, a izgubio je gotovo pola vrijednosti.FOTO: Profimedia

Prema X-ovom postu na blogu u utorak, tvrtka će “nastaviti primjenjivati posebne politike za plaćene promotivne političke objave. To će uključivati zabranu promicanja lažnog ili obmanjujućeg sadržaja, uključujući lažne ili obmanjujuće informacije namijenjene potkopavanju povjerenja javnosti u izbore, dok se nastoji očuvati slobodan i otvoren politički diskurs.”

Osim toga, rekla je tvrtka, osigurat će “globalni centar za transparentnost oglašavanja” koji će svakome omogućiti pregled političkih postova koji se promoviraju na X-u i implementirati “robusne procese provjere kako bi se osiguralo da se samo prihvatljive skupine i kampanje mogu oglašavati.”

Politički oglasi na Twitteru morat će poštovati pravila

X, koji je Musk preimenovao prošlog mjeseca nakon što je kupio Twitter za 44 milijarde dolara u listopadu 2022., doživio je pad prodaje oglasa za oko 50% od kako ga je preuzeo tehnološki mogul. “Još uvijek poslujemo u minusu, zbog približno 50% pada prihoda od oglašavanja i velikog duga”, objavio je Musk 15. srpnja.

Tvrtka je u postu na blogu 29. kolovoza rekla da proširuje svoje timove za sigurnost i izbore “kako bi se usredotočili na borbu protiv manipulacije, otkrivanje neautentičnih računa i pomno praćenje platforme za pojavu prijetnji“.

politički oglasi na twitteru

Twitter je prošli mjesec promijenio ime u X.FOTO: Profimedia

Konkretno tijekom izbora, X je rekao da održava svoju Politiku građanskog integriteta, koja zabranjuje manipulaciju ili uplitanje u izbore i druge građanske procese. Tvrtka ažurira politiku kako bi “osigurala postizanje ravnoteže između borbe s najštetnijim vrstama sadržaja – onih koji bi mogli zastrašiti ili prevariti ljude da se odreknu svog prava na sudjelovanje u građanskom procesu – i ne cenzuriranja političke rasprave“. To će biti u skladu s X-ovom ažuriranom filozofijom provedbe, nazvanom “Sloboda govora, a ne doseg“, koja ima za cilj ograničiti vidljivost objava koje krše pravila (umjesto njihovog uklanjanja).

Prema X-u, dodat će “javno vidljive oznake” objavama za koje je identificirano da potencijalno krše Politiku građanskog integriteta, dajući korisnicima do znanja “kada je njihov doseg ograničen“.

druge vijesti