HELLO
Domagoj Kukec

Stroj kroz koji prolaze vaše torbe i uređaji je rendgenski uređaj.

Laptop na aerodromu morate izvaditi iz torbe

Glavni razlog zbog kojeg morate izvaditi laptop iz torbe je taj što su baterija i ostale mehaničke komponente “preguste” da bi ih X-zrake učinkovito skenirale – pogotovo ako je sustav skeniranja zastario. Isto vrijedi za napajajuće kabele i druge uređaje poput tableta i kamera.

laptop na aerodromu

S ovim predmetima u torbi, sigurnosni dužnosnici ne mogu utvrdili je li prisutan rizik. Lakše je ako se svi uređaji izvade unaprijed. Laptop unutar torbe također može zakloniti druge predmete koji mogu biti opasni.

PROČITAJTE: Od čega živi George Clooney?

Skeniranje odvojeno pokazuje njegove unutarnje komponente na zaslonu. U nekim slučajevima mogu vas zamoliti da ga uključite kako biste dokazali da je stvarno funkcionalno računalo.

Laptop na aerodromu mora biti skeniran

S pomoću novije tehnologije, sigurnosni dužnosnici mogu pregledati torbu iz različitih kutova kako bi utvrdili je li nešto skriveno ili pokušava izgledati kao nešto drugo. Na primjer, ljudi su pokušavali pomiješati dijelove oružja s drugim komponentama u nastojanju da prođu kroz pregled prtljage.

laptop na aerodromu

Neki aerodromi su nadogradili skeniranje u 3D tehnologiju koja putnicima omogućava da prođu kroz sigurnosnu kontrolu bez potrebe da vade svoje laptope. Ako vas ne zamole da izvadite laptop, vjerojatno se koristi jedan od ovih skupljih sustava.

Unatoč tome, poboljšanje tehnologije neće ukloniti zastoje uzrokovane pregledima na aerodromima.

laptop na aerodromu

laptop na aerodromuFOTO: PROFIMEDIA

 

Ako se ne pronađe način da se cijeli proces automatizira i vodi s minimalnim ljudskim nadzorom, možete očekivati kašnjenja.

druge vijesti