Modna kuća Tapestry kupuje luksuzne brendove za golem iznos

Modni konglomerati Tapestry i Capri Holdings zajedno generiraju oko dvanaest milijardi dolara prihoda.

22 kolovoza 2023

luksuzni modni brendovi FOTO: PROFIMEDIA
HELLO
Domagoj Kukec

Tapestry, modna kompanija koja posjeduje brendove Coach i Kate Spade, objavila je da je preuzela Capri Holdings, matičnu kompaniju Versacea i Michaela Korsa, za oko 8,5 milijardi američkih dolara u gotovini.

Luksuzni modni brendovi dolaze pod krilo Tapestryja

Ova transakcija između dvije velike američke kompanije koje posjeduju prepoznatljive luksuzne brendove dolazi u trenutku kada trgovci luksuznim proizvodima traže rast usred znakova da se američki potrošači povlače od diskrecijske potrošnje (točnije novac koji pojedinci troše na luksuzne ili nepotrebne stvari, dakle one koje nisu nužne za osnovne životne potrebe). Također dolazi u vrijeme kada se dominantni luksuzni igrači žure kupiti brendove i proširiti svoje poslovanje.

Ove dvije grupacije generirat će oko dvanaest milijardi dolara prihoda, spajajući brendove poput Coacha, Kate Spade i Stuart Weitzmana s Versaceom, Jimmy Chooom i Michaelom Korsom. Nakon što transakcija bude završena, djelovat će pod nazivom Tapestry.

Ovo je najodvažniji napor američkih voditelja u modnom sektoru da izgrade kolektiv koji bi se mogao natjecati s moćnim europskim divovima poput LVMH Moët Hennessy Louis Vuittona i Keringa, koji posjeduje brendove poput Guccija i Saint Laurenta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SAINT LAURENT (@ysl)

Izvršni direktori Tapestry i Capri Holdings istaknuli su da će spajanje omogućiti da njihove torbe, cipele i odjeća dosegnu širi krug potrošača i da će im omogućiti pristup većok količini resursa. Akvizicija će pomoći proširiti prisutnost Tapestryja u Europi, na Bliskom istoku i u Africi, dok će se brendovi Capri Holdingsa više eksponirati u Aziji.

Kompanije su rekle da spajanje pruža priliku za povećanjem poslovanja s izravnim potrošačima i uštedu od 200 milijuna dolara u operativnim lancima opskrbe unutar tri godine.

“Predstavlja vrlo privlačnu financijsku priliku”, izjavila je Joanne Crevoiserat, izvršna direktorica Tapestryja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gucci

Analitičari su se usredotočili na to kako će se dvije kompanije integrirati i odrediti vremenski okvir za pokazatelje o uštedi troškova. Izvršitelji su naglasili da će združivanje resursa omogućiti njihovim brendovima da dijele digitalne i marketinške sposobnosti, prijevoz i lance opskrbe, strategiju koja se često naziva sinergijama.

“Sinergije je uvijek lakše zamisliti nego ostvariti, tako da će ovo sigurno zahtijevati praćenje situacije”, napomenuo je Simeon Siegel, analitičar za maloprodaju u BMO Capital Markets, i dodao: “Ali ako postoje dvije kompanije koje bi mogle uživati u sinergiji, to su Tapestry i Capri.”

Luksuzni modni brendovi, dobro poznati u cijelom svijetu, zadržat će svoj identitet

“Spajanjem s Tapestryjem imat ćemo veće resurse i sposobnost za ubrzavanje proširenja našeg globalnog dosega, istovremeno čuvajući jedinstveni DNK naših brendova”, izjavio je John D. Idol, izvršni direktor Capri Holdings.

Tapestry je rekao da će uložiti novac u marketing i branding kako bi povezao ova dva konglomerata.

“Potrošači bi trebali vidjeti i osjećati brend onako kako su to uvijek činili, čak osjećajući se malo inovativnije nakon što ih stavimo na digitalnu platformu”, rekla je gđa. Crevoiserat. “Ali brend ne bi trebali osjećati drugačije”, izjavila je.

Cijena dionica Tapestryja nedavno je pala gotovo šesnaest posto. Cijene dionica Capri Holdinga su skočile gotovo 56 posto.

Transakcija će biti financirana putem duga, koji će Tapestry “brzo otplatiti”, rekao je u priopćenu glavni financijski direktor kompanije. U njihovom posljednjem kvartalu, neto prodaja Tapestryja povećala se za trinaest posto, dok je prihod Capri Holdinga u njihovom posljednjem kvartalu pao za 10,5 posto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Kors (@michaelkors)

“Potencijalna transakcija dolazi u trenutku kada luksuzno tržište prolazi kroz neku vrstu usporavanja, posebno na sjevernoameričkom tržištu”, primijetio je Neil Saunders, izvršni direktor u GlobalData, konzultantskoj firmi za maloprodaju. “Ovo je stavilo pritisak na Tapestry i Capri, koji sada traže međunarodna tržišta kako bi podržali rast. Postoji veća sigurnost u pokretanju hrabrih međunarodnih planova kao većeg subjekta”, rekao je.

Transakcija također daje Tapestryju više ugleda na luksuznom tržištu, rekli su analitičari.

“Tapestry je dugo gledao kako postati prava ‘luksuzna kuća’ slična Keringu i LVMH-u”, rekao je Craig Johnson, predsjednik konzultantske tvrtke Customer Growth Partners. “Capri daje Tapestryju osnovu u svijetu pravog luksuza, a iako je Kors najveći brend Caprija, tijekom vremena bi Versace mogao biti pravi ‘dragulj u kruni'”, izjavio je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gucci

Ova transakcija je najnovija u globalnoj luksuznoj industriji posljednjih mjeseci. Nedavno je luksuznu australsku modnu kuću Zimmerman kupio investicijski fond Advent za milijardu dolara. Prošlog mjeseca je Kering najavio da će kupiti udio u Valentinu, donoseći još jedan veliki modni brend pod svoj krov.

I spekulacije oko moguće prodaje Bergdorf Goodmana LVMH-u, najvećoj svjetskoj luksuznoj grupaciji po prihodima, i dalje kruže. Bergdorfov dućan na Petej Aveniji u New Yorku nalazi se preko puta Tiffany & Company, koju je LVMH kupio za 15,8 milijardi dolara 2021. godine.

druge vijesti