HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Skromni kruh koji su ljudi stoljećima pekli u vlastitu domu od pamtivijeka je bio temelj obiteljskih objeda, a posljednjih se godina taj običaj naveliko vraća u našu svakidašnjicu. U povodu Dana kruha otkrijte čar pečenja vlastita kruha u dugo očekivanom, novom izdanju svjetske kulinarske uspješnice Kako napraviti kruh. Tu popularnu knjigu nagrađivanog majstora pekarstva Emmanuela Hadjiandreoua i darovitog fotografa Stevea Paintera moguće je nabaviti u webshopu i svim knjižarama izdavača – Školske knjige.

Posljednjih se godina u pekarnicama, velikim trgovinama i na tržnicama mogu pronaći mnoge vrste kruha čime se udovoljava potražnji za izvornim proizvodima. Pečenje kruha u vlastitu domu ne donosi samo uštedu nego i užitak u pripremi prirodne i zdrave hrane. Ako želite doznati provjerene načine kako u pripremi kruha uspjeti svaki put i pri tome usavršavati svoju vještinu, poslušajte savjete čovjeka koji za svoje kruhove osvaja nagrade. Emmanuel Hadjiandreou pravi je umjetnik u stvaranju kruha. U svojoj svjetskoj uspješnici koju je na hrvatski jezik prevela Ana Josić objašnjava kako, korak po korak, pripremiti odličan kruh.

pečenje kruha, recepti za kruh, kako napraviti kruh, bezglutenski kruh, knjiga o kruhu

U prvom poglavlju pronaći ćete upute i savjete za uspješnu pripremu kruha i naučiti što se događa s brašnom i kvascem, kako napraviti vlastitu starter-kulturu za kiselo tijesto te koji vam je kuhinjski pribor potreban kako bi vam život bio jednostavniji. Zatim će vas naučiti kako napraviti obični bijeli kruh, s kvascem ili sodom bikarbonom, u čemu će vam pomoći jasne fotografije koje prate cijeli tijek pripreme kruha. Na taj način ovladat ćete umijećem pravljenja mnogih vrsta kruhova s kvascem kao što su bagel peciva, talijanska ciabatta, kruh s orasima i kruh s pivom.

Poglavlje Kruhovi bez pšenice ili bezglutenski kruhovi nije namijenjeno samo onima koji ne podnose pšenicu ili gluten. Raž i pir postaju sve popularniji pekarski sastojci, a od kombinacije kukuruznoga, rižina, krumpirova i heljdina brašna moguće je napraviti izvrstan kruh. Isprobajte klasike poput crnog ili integralnoga raženog kruha, ali odvažite se i na gurmanske verzije u kojima Hadjiandreou, primjerice, kombinira slatkoću suhih šljiva, kiselost raži i žestinu papra.

Za izučenog je pekara kruh s kiselim tijestom najveće pekarsko umijeće. Autor knjige podučava kako ćete s malo starter-kulture pripremljene kod kuće uvijek imati osnovu za novi kruh. Na taj drevni način možete pripremiti raženi kruh s kiselim tijestom i kuminom, kruh sa suhim smokvama, orasima i anisom, kruh s ciklom, kruh s pikantnim sirom i začinskim biljem, kruh s čokoladom i grožđicama…

Na kraju, u poglavlju Peciva i kolači, kriju se poslastice koje bi vam mogle uljepšati svaki doručak. Kada jednom sami izradite prhke kroasane koji se tope u ustima ili pains au chocolat, nikad ih više nećete kupovati u trgovinama. Osim njemačkog stollena, britanskih peciva hot cross buns i francuskog brioša, ovdje ćete pronaći ideje za recepte iz cijelog svijeta.


druge vijesti

svaki put ina

Kako tehnologija i umjetna inteligencija mijenjaju način na koji putujemo?

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u našim životima, a njezina primjena iz dana u dan postaje raznolikija. AI više nije samo alat za analizu podataka ili industrijsku automatizaciju sada sudjeluje u kreativnosti, glazbi, komunikaciji i svakodnevnim navikama. Unatoč čestim raspravama o prednostima i rizicima, jedno je sve jasnije: kada se koristi odgovorno, AI može povezati ljude na načine koji su prije bili nezamislivi.

Tech

15 prosinca 2025

de llure

Savršen božićni poklon za fashionistice: Dizajnerski nakit koji spaja luksuz, stil i bezvremenost

U potrazi za božićnim poklonom koji nije tek još jedan predmet, već promišljena gesta, modno osviještene žene uvijek traže isto: estetiku, kvalitetu i priču. De’llure je upravo takav izbor, nakit koji ne viče, ali se pamti. Brend koji dolazi iz “tvornice luksuza” zagrebačke obitelji Prahir u sebi nosi onu rijetku ravnotežu između suvremenog minimalizma i suptilnog glamura, idealnu za fashionistice koje znaju da je pravi stil uvijek nenametljiv.

Shopping

15 prosinca 2025

sam u kući

Od filmske nostalgije do domaćeg božićnog hita: Legendarna pjesma iz filma “Sam u kući 2” dobila službeni hrvatski prepjev

Božići devedesetih nezamislivi su bez Kevina McCallistera, njujorških ulica i bezvremenske pjesme All Alone On Christmas koja se zauvijek urezala u kolektivnu blagdansku memoriju. Upravo je taj filmski klasik ove godine dobio novo, domaće ruho – i to potpuno legalno, uz službeno odobrenje američkih nositelja autorskih prava.

Glazba/Festivali

15 prosinca 2025

Kraj woke ludosti u 2026. Hello Magazin Croatia Hrvatska

Povratak realnosti u televiziji i medijima: Kraj woke ludosti u 2026.

Godina 2026. označava prekretnicu u svijetu televizije i zabave. Nakon godina dominacije tzv. “woke” narativa, kada su LGBTQ+ likovi, rodne ideologije i politički korektne poruke preplavile ekran, industrija polako, ali sigurno počinje vraćati ravnotežu i fokus na ono što publika doista želi gledati. Statistike iz GLAAD-ovog izvještaja Where We Are on TV jasno pokazuju trend: gotovo 41% LGBTQ+ likova s prethodnih sezona neće se vraćati u 2026. – rezultat ne toliko cenzure koliko poslovnih odluka i prirodnog završetka serija, ali u očima mnogih kritičara, ovo simbolizira kraj ere prisilne ideološke uključenosti u mainstream zabavi.

Film/TV

15 prosinca 2025