HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Billie Eilish objavit će svoj treći studijski album “Hit Me Hard And Soft” 17. svibnja, a slavna pjevačica obožavatelje je oduševila i svojom borbom za zaštitu okoliša.

Upravo zbog svijesti o očuvanju okoliša album će izaći u cijelosti, bez najavnih singlova i u ograničenoj količini s ciljem smanjenja utjecaja na okoliš. Naime Billie je već kritizirala čestu praksu mnogih izvođača da objavljuju višestruke verzije istih ploča, što proizvodi, po njoj, samo još materijala koji će završiti u prirodi. Plan održivosti sastoji se u tome da će se vinilne kopije prešati na recikliranom ili eko-vinilu, a sva ambalaža bit će izrađena od recikliranih materijala.

Novi album Billie Eilish izlazi na eko-vinilu

Pjevačica je objavila i da će koristiti sirovu tintu na biljnoj bazi, kao i disperzijski lak na bazi vode. Umjesto termoskupljajuće folije, omot albuma bit će 100 posto recikliran i ponovno korišten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish)

Eilish kaže kako je svjesna činjenice o stalnom porastu prodaje vinila. Naime, prema zadnjim podacima, samo u Ujedinjenom Kraljevstvu lani je prodano čak 5,9 milijuna vinilnih ploča.

Poznato je da je vinil napravljen od plastike koja ima iznimno negativan utjecaj na okoliš, a ploče su često pakirane u materijale koji se ne mogu reciklirati.

Vinilne ploče loše su za okoliš

Istraživači sa Sveučilišta Keele procjenjuju da vinilne ploče obično sadrže oko 135 g PVC materijala s ugljičnim otiskom od 0,5 kg ugljičnog dioksida. Na temelju tog izračuna, Britanci su proizvodnom pločom proizveli i 2700 tona CO2. Glazbeničina najava uslijedila je nakon što je ranije kritizirala svoje kolege izvođače koji izdaju više formata vinila da bi povećali prodaju albuma te je takva praksa ocijenila frustrirajućom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish)

Živimo u vrijeme kad je, iz nekog razloga nekim umjetnicima vrlo važno napraviti razne vrste vina i pakiranja“, rekla je 22-godišnjakinja u jednom ranijem intervjuu za Billboard, dodavši kako žele “povećati prodaju i donijeti im više novca“.

Billie će objaviti osam vinilnih varijanti albuma “Hit Me Hard And Soft”.

Standardna crna varijanta bit će izrađena od 100 posto recikliranog crnog vinila, a preostalih sedam izdanja u boji izradit će se od eco-mixa ili BioVinyla. Eco-mix nastaje recikliranjem ostataka drugih albuma, bez obzira na boju koja se koristi, što znači da će svaki disk biti jedinstven.

druge vijesti