HELLO
Stipe Vukšić

Prošle srijede navečer katedrala Svetoga Pavla, jedna od najpoznatijih građevina Londona, izgledala je kao i uvijek – taman je završavala večernja misa. A samo sat vremena kasnije, gotovo 350 godina stara katedrala Anglikanske crkve bila je spremna za nešto novo – svoju prvu tehno večer.

Katedrala koja je bila poprište brojnih povijesnih događaja, od pogreba Winstona Churchilla do vjenčanja Charlesa i Diane, prošloga je tjedna ugostila australskog techno-rock glazbenika Rya Cuminga, poznatijeg pod umjetničkim imenom Ry X, koji je nastupio uz pratnju London Contemporary Orchestra, a uz suradnju grada Londona i poznatog noćnog kluba Fabric.

Slavni techno glazbenik održao je koncert u crkvi u Londonu

Željeli smo vratiti ljude u grad“, rekao je Jorge Nieto, kreativni direktor Fabrica, samo nekoliko sati prije događaja. Područje koje okružuje katedralu donekle je izgubljeno zbog obilja uredskih zgrada i mjesta za korporativne ručke, rekao je Nieto. “Radi se o ponovnom povezivanju mlađe publike s gradom i rekonceptualizaciji prostora“.

Reakcija javnosti na događaj bila je odlična. Prema Fabricu, 95% karata za događaj prodano je već u pretprodaji, a ostatak je prodan unutar nekoliko minuta nakon početka prodaje.

koncert u crkvi

Ry X jedan je od najpoznatijih techno glazbenika i nominiran je za Grammy.FOTO: Profimedia

Kupolom crkve iz 17. stoljeća odjekivali su zvuci električnih gitara, bubnjeva i sintesajzera. Za razliku od tipičnog techno koncerta, ovdje nije bilo šanka.

Za Ry Xa — 35-godišnjeg umjetnika i producenta nominiranog za Grammyja koji je doletio iz Kalifornije posebno za nastup — prava lokacija je izuzetno važna za uspješan koncert.

A katedrala Sv. Pavla u Londonu, rekao je u intervjuu za CNN, je prava lokacija. “Ako imate prostor koji već ima poštovanje, ljepotu i veličanstvenost, kad ljudi (u njega) uđu, već su se promijenili. Pola posla je već obavljeno”.

Techno koncert u crkvi oduševio je publiku

Održavanje techno-rock koncerta unutar zaštićenog spomenika kulture, naravno, dolazi sa svojim izazovima. Jedinstvena arhitektura katedrale i obilje prostora pokazali su se posebnim izazovom za Rya.Mislim da se u ovoj zgradi prije nije svirao sintesajzer“, rekao je. “Pa sam razmišljao: ‘Kako će ovo ići? Hoće li nešto zveckati?’” Računao je i na značajnu reverberaciju — svaki zvuk proizvodi lančanu reakciju odjeka koji lebde u prostoru 11 sekundi; ako svirate prebrzo riskirate gomilanje zvuka. “Svirat ću na način na koji ne bih nigdje drugdje, upravo za ovaj prostor“, rekao je.

Katedrala je bila u aktivnoj službi do sat vremena prije nastupa, tako da je Ryjev tim imao samo jednu generalnu probu noć prije kako bi sve bilo kako treba.

koncert u crkvi

Ry X održao je koncert s londonskom filharmonijom.FOTO: Profimedia

Možda je to bila impozantna ikonografija katedrale ili jednostavno snaga žive glazbe, ali tijekom izvedbe osjećao se određeni žar, piše CNN.

Kad je Ry zapovjedio publici da ustane sa sjedala tijekom završne izvedbe, to su i učinili urlajući. Gosti su napustili svoja mjesta kako bi pristupili propovjedaonici, a neki su i stali na svoje stolice. “Tko je rekao da ne možete svirati tehno u crkvi?” Ry je viknuo publici, uz gromoglasni pljesak. Time je njegov koncert u crkvi završio.

druge vijesti