HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Kanye West vjerojatno je najkontroverzniji glazbenik današnjice. Reper privlači pažnju ne samo svojom glazbom, nego i izjavama te potezima. Od antisemitskih ispada pa do bizarnoga ponašanja sa suprugom Biancom, bivši suprug Kim Kardashian češće se u medijima nalazi zbog neglazbenih razloga. Ali ove godine je konačno, u suradnju s Ty Dollar Signom, izbacio novi album, a unatoč tome što ga nitko najradije ne bi promovirao, fanovi ga i dalje slušaju.

Nove pjesme Kanyea Westa ne promoviraju se na playlistama

Playliste su jedno od glavnih „oružja“ koje je dostupno glazbenicima na Spotifyu i ostalim streaming servisima. Ako vas servis ne želi promovirati stavljanjem na liste, vaša glazba ima manje potencijala da dosegne široke mase slušatelja.

Što će onda učiniti streaming servisi kada je u pitanju Kanye, kojega su zbog antisemitskih komentara mnogi poslovni partneri otpisali još 2022.? Servisi se još od veljače procjenjuju hoće li uključiti Westove pjesme na playliste, što bi poslovno bio logičan potez, ili će ga bojkotirati zbog kontroverznih komentara.

Bit će komplicirano“, rekao je za Billboard jedan bivši zaposlenik Spotifya nakon izlaska prvih pjesama s novog albuma u veljači. “Postojat će razlika u mišljenjima o tome kako se nositi s tim. Neki ljudi na vodećim pozicijama željet će biti oštri prema Kanyeu zbog gadnih antisemitskih stvari koje je rekao. Postojat će i druga strana koja će reći: ‘Ne, to je Kanye, tip stalno priča lude stvari, plus je što se ispričao. Nije nas briga. Stavljamo ga na playlistu jer je to Kanye.'”

Nove pjesme Kanyea Westa dostupne su za streaming jer je novac, na kraju krajeva, ipak najbitniji

Streaming usluge uglavnom izbjegavaju pokušaje uplitanja u moralne rasprave o karakteru umjetnika. Jedna je iznimka bila kada je Spotify najavio novu politiku 2018., pišući na svom blogu da “u nekim okolnostima, kada umjetnik ili kreator učini nešto što je posebno štetno ili puno mržnje (na primjer, nasilje nad djecom i seksualno nasilje), to može utjecati način na koji radimo s tim umjetnikom ili kreatorom ili ga podržavamo.”

Reakcija na ovu najavu bila je brza. Anthony “Top Dawg” Tiffith, izvršni direktor Top Dawg Entertainmenta, rekao je tada za Billboard, “Mislim da nije u redu da umjetnici budu cenzurirani.” I drugi su se osjećali slično, a nekoliko tjedana kasnije Spotify je rekao da “odstupa od provedbe politike o ponašanju umjetnika“.

Uz to, dva bivša zaposlenika priznaju da se Spotify barem jednom upleo u popise pjesama. Kad je Tory Lanez pucao na Megan Thee Stallion 2020., “njegove pjesme nakon toga nisu bile ni na jednoj playlisti“, rekao je bivši zaposlenik. (Lanez je proglašen krivim na sudu u prosincu 2022.)

PROČITAJTE: Kanye West nosio crnu masku preko lica, a nije propustio niti sukob s novinarkom koju je optužio da postavlja pitanje zato što je bjelkinja

Ali Yeu se ne sudi, a u karijeri ima 140 Hot 100 hitova. Mnogi od njih još uvijek se redovito puštaju: njegov je katalog zaradio više od 480 milijuna streamova samo u prvom mjesecu 2024. Na kraju krajeva, unatoč tome što se nikome ne sviđaju njegovi komentari, Kanye West radi ono što vlasnici streaming servisa i izdavačkih kuća žele.

Donosi im novac.

druge vijesti

tajna izgleda

Tajne zanosnog izgleda modela Victoria Secreta

Najljepše žene svijeta otkrile nekoliko jednostavnih ali korisnih tajni i savjeta koje koriste za postizanje zanosne ljepote i održavanje besprijekornog izgled, a njihove savjete lako možete primijeniti i vi.

Beauty

25 svibnja 2024