HELLO
Domagoj Kukec

Donosimo šokantne činjenice o slavnim osobama koje sigurno niste znali.

Ovo su neočekivani aspekti njihovih života izvan svjetala reflektora.

Mark Wahlberg

Kada je Mark Wahlberg bio tinejdžer, bio je umiješan u nekoliko zločina iz mržnje.

Kada je imao 15 godina, optužen je za progon i bacanje kamenja na crnu djecu s prijateljima, uzvikujući “Ubijte n*****e”. Također je uznemiravao crnu djecu na plaži sljedeći dan.

Zatim, kada je imao 17 godina, napao je dvojicu Amerikanaca vijetnamskog podrijetla, od kojih je jedan bio veteran. Jednog je nokautirao, a drugog udario, vrijeđajući ih rasističkim pogrdama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mark Wahlberg (@markwahlberg)

Bio je pod utjecajem PCP-a u to vrijeme. Na kraju je proveo samo 45 dana u zatvoru zbog potonjeg zločina. Mark Wahlberg tvrdi da ti napadi nisu imali veze s rasom, ali budući da je prethodno osuđen za kršenje građanskih prava zbog napada, proglašen je krivim za nepoštovanje suda. Osuđen je na dvije godine zatvora, ali je služio manje od dva mjeseca.

Nakon što je postao poznat, tražio je pomilovanje za napad zbog kojeg je završio u zatvoru, napisavši: “Duboko žalim zbog postupaka koje sam poduzeo u noći 8. travnja 1988. godine, kao i zbog eventualne trajne štete koju sam prouzročio žrtvama. Od tada sam se posvetio tome da postanem bolja osoba i građanin kako bih mogao biti uzor svojoj djeci i drugima.”

Iako je na kraju odustao od traženja pomilovanja, tvrdio je 2020. godine da se zaista promijenio, rekavši: “Odlučio sam preuzeti odgovornost za svoje pogreške i ići protiv struje, ne biti više dio bande.”

Jedan od muškaraca koje je Wahlberg napao, Johnny Trinh, podržao je Wahlberga u traženju pomilovanja, rekavši: “Bio je mlad i bezobziran, ali sada mu opraštam. Svatko zaslužuje drugu priliku.” Jedno od djece koje je Wahlberg uznemiravao, Kristyn Atwood, rekla je: “Nije mi važno tko je on. To ga ne čini iznimkom. Ako si rasist, uvijek ćeš biti rasist. I mislim da je krivo što to želi izbrisati.”

Jon Hamm

Kada je Jon Hamm bio na koledžu na Sveučilištu Texas u Austinu, optužen je za nasilno ponižavanje novog člana svog bratstva Sigma Nu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli °~ᴊᴏɴ ʜᴀᴍᴍ ~° (@bestofjonhamm)

Novi član, Mark Allen Sanders, tvrdio je da su ga sedam muškaraca, uključujući Hamma, tukli, udarali daskom, gurali mu lice u zemlju, zapalili mu hlače i vodili ga “s čekićem ispod genitalija”. Njegove ozljede uključivale su slomljenu kralježnicu, a tvrdi da je gotovo izgubio bubreg.

Bio je optužen za napad, no optužba je odgođena i konačno odbačena. Cijela tužba konačno je odbačena, ali je incident uzrokovao trajno raspuštanje bratstva Sigma Nu na Sveučilištu Texas. Kada su ga pitali o incidentu 2018. godine, dugo nakon što je Hamm postao poznat, Hamm se navodno razljutio i rekao da je “essentially acquitted” (u biti oslobođen), nazivajući izvještaje “senzacionaliziranima” i rekavši da je to “bila neugodna stvar koja se dogodila”. Hamm je također navodno optužio novinara da piše “hit piece” (članak s ciljem ocrnjivanja).

Coco Chanel

Tijekom Drugog svjetskog rata, Coco Chanel je prijateljica Vera Bate (koja je i sama priznala da je bila njemačka agentica) označila kao nacističku suradnicu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Carol Woolton (@carolwoolton)

Francuska vlada uhitila je Coco Chanel, koja je imala nekoliko veza s nacističkom obavještajnom organizacijom Abwehr i njezinim članovima.

Coco Chanel je puštena zbog nedostatka dokaza i moguće pomoći prijatelja Winstona Churchilla. Njezine veze s nacistima ostale su skrivene desetljećima, iako je njezin “strah i mržnja prema Židovima” navodno bio “poznat”.

Boy George

Boy George bio je proglašen krivim za napad na norveškog modela i eskorta, Auduna Carlsena, 2007. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Boy George (@boygeorgeofficial)

Carlsen ga je optužio da ga je pretukao, vezao lisicama za zid i udario lancem tijekom paranoičnog napada pod utjecajem droga, u kojem je Boy George mislio da mu je Carlsen hakirao računalo.

Boy George je porekao napad, ali je priznao da je vezao Carlsena za zid u pokušaju da sazna je li mu hakirao računalo. Iako se O’Dowd (pravo prezime Boy Georgea) izjasnio kao nevin, izrečena mu je kazna od 15 mjeseci zatvora. Unatoč tome, i dalje je nastupao.

Rick James

Godine 1991., Rick James i njegova djevojka Tanya Anne Hijazi uhićeni su zbog sumnje da su zatočili i mučili 24-godišnju ženu tijekom tri dana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rick James (@rickjames)

Navodno su prijetili žrtvi pištoljem, vezali je, palili, prisiljavali je na oralni seks s Hijazi i prisiljavali je da puši crack. Godinu dana kasnije, njih dvoje navodno su oteli i napali glazbenu izvršiteljicu Mary Sauger. James je na kraju proveo više od dvije godine u zatvoru. Kasnije je nastavio pisati glazbu i ići na turneje.

Jack Nicholson

Jack Nicholson bio je optuživan za napade na žene nekoliko puta tijekom svoje karijere.

U 90-ima, optužen je za napad na seksualnu radnicu nakon što je odbio platiti njezinu uslugu. Jack Nicholson je postigao dogovor sa ženom, Catherine Sheehan, koja je tvrdila 2000. godine da ju je oštećenje na moždanom stablu “stvarno ubijalo” i povremeno ju zaslijepljivalo kada ga je tužila za više novca.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli JACK NICHOLSON (@jacknicholsonofficial)

Jack Nicholson je prethodno bio optužen nakon što je napao vjetrobransko staklo vozača u incidentu na cesti i optužen je da je udario ženu i probio joj implantate u dojkama 1996. godine.

Nakon toga, nastavio je glumiti i osvajati prestižne nagrade tijekom godina. Glumac je priznao napad golf palicom – platio je žrtvi koja nije podnijela tužbu. Tvrdnje o probijanju implantata u dojkama nisu dokazane.

Michael Fassbender

Michaela Fassbendera je za obiteljsko nasilje optužila bivša djevojka Sunawin “Leasi” Andrews 2010. godine, koja je tražila zabranu prilaska.

Tvrdnje, koje su uključivale da je Andrews hospitalizirana zbog ozljeda koje je pretrpjela, prvi su put prijavljene 2010. godine i pojavljivale su se tijekom godina.

Michael Fassbender je imao nekoliko važnih uloga od tada, uključujući onu u seriji X-Men. Jedini komentar koji je Fassbender dao bio je za The Daily Beast. Kada su ga pitali o optužbama, rekao je: “Imate dokumentaciju. Što se još ima za reći?”

Vince Neil

Godine 1985., Vince Neil (glavni pjevač Mötley Crüea) osuđen je zbog vožnje u pijanom stanju i ubojstva iz nehaja nakon što je skrenuo i udario u drugi automobil, ubivši suvozača u svom automobilu i teško ozlijedivši putnike u drugom automobilu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vince Neil (@thevinceneil)

Čovjek koji je poginuo bio je bubnjar Hanoi Rocksa, Nicholas Dingley. Gitarist benda Andy McCoy kasnije je tvrdio da se Neil nikada nije ispričao za nesreću.

Vince Neil je izrazio kajanje zbog incidenta, za koji je platio 2,6 milijuna dolara žrtvama i njihovim obiteljima. Zauzimao se protiv vožnje pod utjecajem alkohola i kasnije je priznao da “zaslužuje ići u zatvor”, ali da ga je “moć novca” spasila od toga, nazvavši to “zeznutim”. Mötley Crüe i dalje ide na turneje.

Sean Penn

Sean Penn bio je optužen za napad na Madonnu tijekom njihovog braka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sean Penn (@seanpenn)

Navodno ju je držao zavezanu za stolicu tijekom devet sati, sve dok nije uspjela pobjeći i otrčati do policijske postaje. Prvotno je Sean Penn bio optužen za napad i nanošenje “tjelesne ozljede i traume”, ali je Madonna kasnije povukla tužbe, iako se razvela od Penna. Sean Penn je potom stekao slavu u Hollywoodu.

Kobe Bryant

Kobea Bryanta je za seksualni napad 2003. godine optužila 19-godišnja zaposlenica spa centru u hotelu u kojem je boravio.

Na kraju je odlučila ne svjedočiti, što je dovelo do odbacivanja slučaja. Kobe Bryant je priznao da su imali seksualni odnos i da nije tražio njezin pristanak, ali je tvrdio da je spolni odnos bio suglasan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kobe Bryant (@kobebryant)

Kasnije je izjavio: “Nakon mjeseci pregledavanja dokaza, slušanja njezinog odvjetnika i čak njezinog osobnog svjedočenja, shvaćam da osjeća da nije pristala na taj susret”. Žrtva je nakon incidenta pregledana u bolnici. Imala je modrice na vratu te suze u vaginalnom zidu. Njezine gaćice bile su krvave, kao i Bryantova majica.

Tijekom pretresa koji su prethodili suđenju, Bryantova odvjetnica, Pamela Mackey, kontinuirano je spominjala žrtvino  ime u otvorenom suđenju što je uzrokovalo pojavljivanje i zadržavanje televizijskih ekipa ispred kuće njenih roditelja. Izvori poput Timea zbog toga su napomenuli kako je žena odbila svjedočiti jer je “Bryantov tim za obranu ozbiljno zastrašivao žrtvu i narušavao njenu reputaciju”.

Iako je slučaj privukao mnogo medijske pažnje, Bryant je izgubio nekoliko sponzora, ali je nastavio igrati košarku, a njegova slava je samo rasla.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo je još jedan sportaš koji je optužen za silovanje.

Žena je optužila nogometnu zvijezdu za seksualni napad u Las Vegasu 2009. godine i primila je 375 000 dolara “novca za šutnju”, potpisavši sporazum o tajnosti.

Žena, Kathryn Mayorga, kasnije je tvrdila da je bila prisiljena potpisati sporazum o tajnosti i zatražila je njegovo poništenje (posebno s obzirom na to da su već procurili sudski dokumenti).

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cristiano Ronaldo (@cristiano)


Međutim, građanska tužba protiv Ronalda je povučena nakon što je odvjetnik Mayorge kontaktirao izvor curenja dokumenata ne samo kako bi dobio kopije za sebe, već i kopije izvještavanja i komunikacije između Ronaldovih odvjetnika i istražitelja u slučaju.

Zbog načina na koji je neprimjeren postupak Mayorgine odvjetnice osramotio slučaj i Ronaldovu sliku, odvjetnik je bio prisiljen nadoknaditi Ronaldu troškove pravnog zastupanja.

Kaznene optužbe nisu bile podignute, a sam Ronaldo tvrdi da je seksualni odnos bio suglasan. Što se tiče građanske tužbe, nepravilnosti su proizašle iz postupanja Mayorginog odvjetnika, a ne Mayorge, ali postupak njezinog odvjetnika onemogućio joj je ponovno podnošenje tužbe.

John Lennon

John Lennon je sam priznao nasilje prema ženama u intervjuu za Playboy 1980. godine.

“Bio sam okrutan prema svojoj ženi, tukao sam je i držao je udaljenu od stvari koje voli. Bio sam okrutan prema svojoj ženi, i fizički — prema bilo kojoj ženi. Tukao sam. Nisam se mogao izraziti i udarao sam. Borio sam se s muškarcima i udarao žene”, rekao je.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli John Lennon (@johnlennon)

“Zato se uvijek zalažem za mir. Najnasilniji ljudi idu za ljubavlju i mirom. Sve je suprotno. Ali iskreno vjerujem u ljubav i mir.”

“Naučio sam biti nenasilan i žalim zbog svoje nasilnosti”, nastavio je.

Prince

Sinead O’Connor je optužila Princea (nakon njegove smrti) da je “nasilni zlostavljač žena” u svojim memoarima “Rememberings”, opisujući incident u kojem je pobjegla iz njegove kuće usred noći nakon fizičkog napada.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Prince (@prince)

Navodno ju je udario nečim tvrdim zatvorenim u jastuku nakon što je predložio borbu s jastucima, a potom ju je slijedio autom kada je pokušala otići, prijeteći da će je “istući do besvijesti”. Također je tvrdila u prethodnom intervjuu da je on tukao više žena koje su završile u bolnici.

Brad Pitt

Često zanemarujemo činjenicu da je Angelina Jolie optužila Brada Pitta za napad na nju i njihovu djecu u avionu 2016. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Brad Pitt (@bradpittofflcial)

Sudski dokumenti tvrde da je Pitt uhvatio Angelinu za glavu, protresao je i gurnuo u zid. Kada su njihova djeca pokušala intervenirati, Pitt je navodno gušio jedno dijete i udario drugo.

Pittovi predstavnici opovrgnuli su ove optužbe, a bivši par se dogovorio oko skrbništva.

Michael Jackson

I na kraju, ne možemo napisati ovaj tekst bez da spomenemo Michaela Jacksona.

Sigurno ste čuli za vjerodostojne optužbe za seksualno zlostavljanje djece, ali Jackson se ističe po tome što mu je ostavština uglavnom ostala netaknuta, unatoč njegovoj povijesti dijeljenja kreveta s mladićima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Michael Jackson (@michaeljackson)

Prvi put je bio pod istragom još 1993. zbog optužbi za zlostavljanje, a ponovno je priveden 2003., iako je oslobođen optužbi. U 2010-ima, dva muškarca s dokumentiranim vezama s Jacksonom tvrdila su da ih je Jackson zlostavljao mnogo puta. Podnijeli su tužbe protiv njega.

Oba muškarca kasnije su iznijela svoju priču u HBO specijalu “Leaving Neverland”. Michael  Jackson je demantirao sve optužbe i tužio HBO zbog dokumentarnog filma. Optužbe protiv Jacksona su odbačene zbog proteka previše vremena od kada su se navodni incidenti dogodili.

druge vijesti