HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Nedavno je predstavljeno izdanje poznatog Pirellijevog kalendara za 2024., a ovogodišnji izbor modela uključuje velika imena poput Naomi Campbell, Idrisa Elbe i Angele Bassett. Kao što ste iz popisa mogli zaključiti, Pirelli se odlučio za revolucionaran pristup – svi modeli u kalendaru su tamnoputi.

Pirellijev kalendar 2024. za temu ima bezvremenost

Tema ovogodišnjega kalendara je „bezvremenost“, a za fotografije je zaslužan ganski fotograf Prince Gyasi (28), poznat po svome korištenju boja. “Ako govorimo o bezvremenosti, moramo je redefinirati,Gyasi je rekao u intervjuu za Page Six Style.

Nije važno koliko godina imam, već kvaliteta mog rada. Važno je da je Pirelli izabrao umjetnika, a ne samo fotografa. Svatko može biti fotograf, ali ne može svatko biti umjetnik.”

pirellijev kalendar 2024

Među modelima je i slavna glumica Angela Bassett.FOTO: Instagram/pirelli

U 50. izdanju kalendara također se pojavljuju Afrobeats zvijezda Tiwa Savage, Margot Lee Shetterly, Jeymes Samuel, Teyana Taylor, Amoako Boafo i bivši nogometaš Marcel Desailly. No za fotografa, možda najznačajnija zvijezda koja krasi izdanje za 2024. je Naomi Campbell (53) kojoj poziranje za ovaj kalendar nije strano.

Kultni supermodel pojavio se u Pirellijevim kalendarima četiri puta – 1987., 1995., 2005. i 2018. godine. Prvi put je za kalendar pozirala sam samo 16 godina, i to u toplesu.

Za Pirellijev kalendar 2024. zadužen je ganski fotograf

Poznat po dojmljivoj manipulaciji bojama u svojim radovima, ganski umjetnik Prince Gyasi svoj je prepoznatljivi stil prikazao i u ovome snimanju.

Kada je riječ o bojama, radi se o tome kako ih ja vidim i što one predstavljaju. Također se radi o onome što vidim kad čujem njihovo ime”, objasnio je.

S Idrisom, fotografiranje je bilo poput snimanja filma. S Naomi više se radilo o tome što ona predstavlja kao osoba kroz svoje putovanje, a ne o boji u kojoj je vidim. Lakše je kada imam odnos s njima.”

pirellijev kalendar 2024

Prince Gyasi (lijevo) prvi je tamnoputi fotograf Pirellijevog kalendara.FOTO: Instagram/pirelli

Na primjer, s Naomi sam već povezan”, dodaje. “Ona je bila na mojoj prvoj naslovnici časopisa. Idris je kao moj stariji brat, poznajem većinu njih. Mi smo kao obitelj.”

Poznat kao “The Cal”, Pirellijev kalendar započeo je 1964. godine i nekoć je bio sinonim za seksi fotografije golišavih modela. Od tada se udaljio od svojih korijena i umjesto toga usvojio suptilniji pristup sredinom 2010-ih. Kao vrhunac promjena, Prince Gyasi je prvi afrički fotograf odabran za snimanje kalendara.

To što sam fotograf za ovo Pirellijevo snimanje znači da ću moći uvećati i pojačati intenzitet poruke koju pokušavam poslati posljednjih nekoliko godina“, kaže.

Stoga je čast učiniti to ovako u velikim razmjerima. Dolazim iz mjesta gdje postoji niz etničkih pripadnosti i tradicija i društvenih problema, tako da kao umjetnik moram razmišljati o tome što govorim mladima”.