HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Očito je da Mohamed Hadid, otac slavnih manekenki Gigi Hadid i Belle Hadid, smatra da postoje mnoge sličnosti između Izraelaca i nacista, što je grubo uspoređivanje koje se trenutno oštro kritizira na internetu.

Mohamed Hadid, koji je Palestinac, objavio je (i zatim izbrisao) sliku koja prikazuje usporedbu između nacističke Njemačke i Izraela, na kojoj su navedene stvari za koje on smatra da su im zajedničke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gigi Hadid (@gigihadid)


Među osobinama koje Mohamed vidi kao zajedničke nacistima i Izraelcima su “nadmoć” (arijski vs. židovski, kako on to opisuje); protjerivanje milijuna ljudi iz njihovih domova; smještanje rasnih grupa u geta/kampove; upotreba dehumanizirajućeg jezika za nepoželjne; nametanje kolektivnih kazni; i njihova “prepoznatljiva metoda”, primjećujući da su nacisti koristili plinske komore, a Izraelci “koriste bombardiranja.” Po njegovom mišljenju, ne postoji razlika između ova dva slučaja.

Mohamed je dodao dugu napomenu uz ovu objavu prije nego što ju je uklonio, u kojoj je, između ostalog, napisao: “Obje strane su označile žrtve kao teroriste, bez obzira na njihovu miroljubivost ili druge aktivnosti. Neki Palestinci i neki Židovi čak su promijenili svoja imena.”

Nastavio je: “Cijeli svijet zatvorio je oči pred strašnim masakrom židovskog stanovništva, a sada su zatvorili oči pred palestinskim masakrom.” Mohamed također izražava da ne odobrava ono što je Hamas učinio 7. listopada – ubijanje nevinih izraelskih civila – ali očito ne odobrava ni način na koji je Izrael odgovorio.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bella 🦋 (@bellahadid)

Njegov stav, sam po sebi, svakako je kontroverzan i predmet rasprave, no njegova usporedba Izraelaca, židovske države, i grupe koja je nekada pokušala masovno istrijebiti Židove, prelazi sve granice. Sada se zbog toga suočava s kritikama.

Obitelj Hadid suočila se s prijetnjama smrću otkako je eskalirao ovaj sukob – što je očito strašno i zaslužuje osudu, ali Mohamed svojim izjavama ne čini ništa da zaustavi požar.

PROČITAJTE: Zbog bespotrebnog petljanja u politiku Kylie Jenner izgubila milijun pratitelja!

Dapače, mogao bi dodatno potpaliti vatru. Gigi i Bella nisu komentirale očeve kontroverzne izjave, ali su objavile postove u kojima pozivaju na prekid vatre u Gazi.