HELLO
Aleksandar Žarevac

Glazbena javnost ju je imala priliku upoznati tijekom sudjelovanja na ovogodišnjem glazbenom showu SuperStar, kada je mnoge osvojila svojim vokalnim sposobnostima, uz jedinstvenu i upečatljivu interpretaciju.

Nedavno je potpisala ekskluzivni ugovor s izdavačkom kućom Menart, pod čijom će etiketom publici predstaviti svoje singlove. Uz bavljenje glazbom, Lana ispunjava i svoje studentske obveze na studiju psihologije.

Karijeru ste započeli pojavljivanjem u showu Zvjezdice, slijedio je Superstar, a evo Vas sada i na Dori. Mislite li da je sljedeći korak Eurosong? Tko se krije iza imena Lana Mandarić?

Eurosong je jedini logičan sljedeći korak, zar ne? Hahaha! Pomalo sam već dosadna kad ponavljam kako sam zahvalna na svemu ali zaista nemam boljih riječi kojima bih opisala svoje zadovoljstvo činjenicom da sam u kratkom vremenu dobila dvije fantastične prilike, kroz SuperStar i Doru, predstaviti sebe i svoje pjevanje. No, morate znati da ništa nije palo s neba. Tome je prethodilo bavljenje glazbom u anonimnosti, nekoliko snimljenih pjesama kojima sam istraživala kojim glazbenim putem poći… Stvari ne idu uvijek onako kako se nadaš i očekuješ. Pa evo, kad pričamo o Dori, prošle godine sam bila prva rezerva, ali nitko nije odustao i izgubila sam mogućnost nastupa, za razliku od Baby Lasagne koji je ove godine upao na Doru s pozicije prve rezerve. Strpljivo sam čekala svoju priliku i ove godine je moja pjesma MORE primljena n Doru. Inače, izbjegavam govoriti o sebi, radije slušam komentare drugih i kroz takvu povratnu informaciju procjenjujem koliko sam dobra u svemu što radim. Ako se već moram opisati, rekla bih da pričamo o djevojci punoj snova i želja, svjesnoj svojih kvaliteta ali i mana i zapreka, u sebi i oko sebe, koje stoje na putu ostvarenja uspjeha u glazbi i životu općenito.

Ocijenite pjesmu "More"

Vidi Rezultate

Loading ... Loading ...
S obzirom na to da smo već spomenuli Zvjezdice i Superstar možete li nam reći koliko Vam je sudjelovanje u takvim glazbenim natjecanjima pomoglo u ovom poslu i smatrate li da je to najbolji put za mlade glazbenike?

Nastupi u Zvjezdicama i u SuperStaru su mi bili jako važni. Kroz njih sam stekla neprocjenjivo iskustvo pjevanja uživo, pred velikim televizijskim auditorijem. Vjerujem da je to pravi put, koji bi trebao proći svaki glazbenik ako mu se ukaže prilika. Sva takva događanja privlače pozornost medija i dobra su prilika za predstavljanje široj publici.

Možete li nam reći nešto više o pjesmi More s kojom se predstavljate na ovogodišnjoj Dori, za koju ste sami napisali tekst i glazbu? Kako je pjesma nastala? Je li inspiracija neka intimnija priča?

Za pjesmu MORE, s kojom ću nastupiti na ovogodišnjoj Dori, sama sam napisala glazbu, a autorica teksta je Zorana Šiljeg. Pjesma je nastala sasvim spontano, u pauzi između dva nastupa u SuperStaru. Na moju glazbu, Zorana je napisala tekst i tako je nastala skladba za koju vjerujem da nosi neku poruku u kojoj se svi možemo prepoznati. Naravno, svaka pjesma je inspirirana proživljenim životnim situacijama. Najzanimljivije je kada su autori teksta i glazbe različite osobe i kada nastane cjelovita pjesma s porukom, u kojoj se mnogi mogu prepoznati.

Lana Mandarić More Dora

Kada spominjemo pjesmu More ne možemo ne primijetiti da je u pisanju teksta sudjelovala Zorana Šiljeg, vaša mama koja se 1999. i 2000. godine i sama natjecala na Dori. Koliko Vam to znači i kakve savjete ste dobili od majke?

Njezino glazbeno iskustvo, osobito dva nastupa na Dori, od velike su mi koristi u pripremi za ono što i mene čeka. Velika je pomoć kada ti je savjetnik netko tko je i sam prije bio u sličnoj situaciji. Njezin najvažniji savjet je da ozbiljno pristupim pripremama, kako pjevačkim tako i onim koji se odnose na sve vezano uz izgled i scenski nastup, a da na samoj priredbi pokušam proživjeti svaki trenutak i emociju, u nadi da će to prepoznati i svi oni koji me gledaju i slušaju.

Tko su Vam glazbeni uzori ne samo u Hrvatskoj nego i općenito? S kojim glazbenikom biste voljeli surađivati i snimiti duet?

Mnogo je glazbenika koje izuzetno cijenim i teško ih je sve nabrojiti. Spomenut ću samo neke od njih, kao što su Loreen ili Mario Megnoni. Duet je zanimljiva glazbena forma, pri čemu se moraju spojiti senzibiliteti dva pjevača i, naravno, mora se dogoditi odlična pjesma koja je ipak glavni sastojak glazbene čarolije. Nadam se suradnji s mnogima, a trenutno bih voljela surađivati s glazbenikom poput ToMe čiji novi singl UNATRAG ne prestajem slušati.

Lana Mandarić More Dora

Kako je Vaše mišljenje o hrvatskoj glazbenoj sceni? Ima li dovoljno prilika i mjesta za mlade umjetnike ili se prvenstvo daje već etabliranim imenima?

Naša glazbena scena je u krizi već dugo, s time se mnogi slažu. Ali vjerujem da dolazi puno kvalitetnih glazbenika koji će našu glazbu vratiti na nekadašnje razine. Kao pripadnica nove generacije, nadam se da ćemo dobiti priliku i da će nam se otvoriti vrata glazbene scene jer vjerujem da imamo što pokazati. Glazbeni showovi poput SuperStara, Voicea ili Dore pokazali su da nova lica donose nove ideje i energiju koja može pokrenuti stvari nabolje. Naravno, jako poštujem starije kolege koji su izvrsni u tome što rade i nadam se da će dugo trajati jer glazba je medij koji ne poznaje razliku među ljudima. Posve je nebitno koliko tko ima godina.

Kako teku pripreme za Doru?

Nastup na Dori je izuzetno zahtjevan projekt koji podrazumijeva suradnju velikog broja osoba. U mome timu su dokazani profesionalci, kao i oni koji su unatoč mladosti već pokazali koliko vrijede. Spomenut ću Maju Misirić, koja će se pobrinuti za moju frizuru, odjeća će biti kreacija modne dizajnerice Mirijam Martić, scenski nastup nadzire Luka Grgić. Na sceni će naglasak biti na meni i mojoj vokalnoj izvedbi, praćenoj diskretnom koreografijom s minimalnim, ali i upečatljivim plesnim pokretima. Pri tome se neću oslanjati na plesače ili druge osobe koje bi mi davale podršku na sceni. Nadam se i dobroj suradnji s djelatnicima HRT-a jer o njima ovise najbitniji aspekti scenskog nastupa poput rasvjete ili video zidova u pozadini. Sve se još uvijek dogovara i uvježbava tako da nije moguće detaljno iznijeti sve što će se događati.

Lana Mandarić More Dora

Moramo priznati da nas se zaista dojmio Vaš popratni glazbeni video za pjesmu More te da ste jedna od rijetkih natjecatelja koji su se potrudili snimiti nešto više od običnog lyrics videa. Kako je došlo do ideje za spotom, tko je radio na njemu te planirate li prenijeti možda ideju iz spota na pozornicu Dore?

Video spot je djelo odličnog Luke Brajkovića, ujedno i autora fotografija koje su ovih dana u optjecaju u medijima. Luka je zbilja uspio kroz jednostavnu formu lyric videa dočarati priču moje pjesme MORE. Nadam se da sam gledljivosti videa i sama pridonijela svojim plesnim pokretima, no zasluge za kvalitetu videa prvenstveno pripisujem Luki. S obzirom na zbilja dobre reakcije ljudi na video spot, svakako ću neke elemente prilagoditi i iskoristiti i na samom nastupu na Dori.

Što možemo očekivati od Lane u budućnosti? Pripremate li možda nove pjesme i album?

Vjerujem da će ova Dora biti značajan korak na samom početku moje glazbene karijere. Naravno, slijede nove pjesme. Vjerojatno vam je poznato da sam nakon ulaska na Doru potpisala ugovor s izdavačkom kućom Menart i kroz suradnju s njima planiram vrlo skoro izbaciti novi singl. U studio ulazimo već ovaj tjedan i unaprijed se radujem svemu što ćemo napraviti. Radit ću s provjerenim suradnicima, Janom Jakovljevom i Leonom Turkaljom Trkyjem, koji su odgovorni i za zvuk pjesme MORE.

Lana Mandarić More Dora

Posljednjih godina vode se polemike oko jezika izvođenja pjesama na  Eurosongu. Jedni se zalažu za izvođenje pjesama na materinskom jeziku dok drugi smatraju da se pjesmama na engleskom jeziku lakše približavaju publici u cijelom svijetu. Kakvo je vaše mišljenje o tome i kako to da ste se odlučili predstaviti s pjesmama na engleskom jeziku?

Dobra pjesma je dobra pjesma i ja se ne bih zamarala dvojbama na kojem jeziku treba biti napisana. Moja pjesma na ovogodišnjoj Dori je na hrvatskom jeziku i vjerujem da svojim tekstom dobro prenosi emocije priče koju prenosi. Jednako tako, bila bih spremna izvoditi i pjesmu za Eurosong i na engleskom jeziku.

Pratite li možda Eurosong I privatno te tko vam je ostao u sjećanju kao najbolji nastup ili izvođač?

Oduvijek pratim Eurosong. Mogu reći kako je to čak obiteljska tradicija. Od naših izvođača koji su nastupili na Eurosongu posebno bih izdvojila Maju Blagdan ali i Jacquesa Houdeka, Ninu Kraljić… Od stranih svakako izdvajam Loreen i Mansa Zemerlowa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lana Mandarić (@lana_mandaric)

Jeste li možda poslušali pjesme preostalih 23 sudionika ovogodišnje Dore te imate li nekog favorita?

Naravno, poslušala sam sve pjesme s ovogodišnje Dore. Mogu samo reći kako zbilja ima jako dobrih pjesama, od kojih bi većina mogla dostojno predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Ne bih isticala nikoga posebno.

Kada već govorimo o pjesmama za Doru, Baby Lasagna bio je rezerva, a uspio je (barem trenutno) pokositi sve druge prijavljene kandidate. Kako to komentirate i mislite li da je hype opravdan ili je riječ o lažnoj,  agresivnoj PR kampanji?

Pjesma Baby Lasagne je opravdano zaslužila medijsku pozornost. Naravno, način na koji je uključena u službenu konkurenciju svakako je utjecao na hype oko nje. To su sve očekivane stvari, sasvim uobičajene u svijetu glazbe. Ali, ponovit ću, radi se o kvalitetnoj pjesmi i izvođaču, koji bi nas sasvim sigurno odlično predstavljao u slučaju pobjede na Dori.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lana Mandarić (@lana_mandaric)

Još jedan Vaš kolega koji se ove godine natječe, Damir Kedžo doživio je veliku nepravdu time što mu HRT nije omogućio odlazak na Eurosong. Mislite li da je to bilo uredu? Treba li mu dati direktnu šansu s obzirom na to da je ipak osvojio Doru?

Da, on je zbilja imao veliku nesreću jer spletom okolnosti ipak nije otišao na Eurosong, unatoč pobjedi na Dori. Ta nepravda se eventualno mogla ispraviti odmah sljedeće godine. Ali mislim da je sada suvišno raspravljati o tome. Damir Kedžo se ravnopravno natječe s drugima i vjerujem da ni on nema takva očekivanja. Dodala bih samo kako je riječ o izvrsnom pjevaču i da bi on sa svojom pjesmom apsolutno bio dobar predstavnik Hrvatske na Eurosongu.

Kakvo je Vaše mišljenje o povratku polufinala na samoj Dori?

Zbog velikog broja prijavljenih skladbi vjerujem da su polufinala dobra odluka. Kvaliteta ovogodišnje Dore, o čemu mnogi pričaju, dodatno potvrđuje moj stav. Vjerujem da je i unatoč većem broju primljenih pjesama, zahvaljujući polufinalima, priličan broj dobrih pjesama ostao ispod crte. Tako da se polufinalima ipak većem broju izvođača daje prilika da se predstave publici.

Hrvatska je posljednji top 10 na Eurosongu ostvarila zaista davne 2001. godine kada je to uspjela Vanna s pjesmom Strings of my heart. Gdje po Vašem mišljenju leži problem i može li se bilo što napraviti u samom nacionalnom izboru pjesama?

Kriza hrvatskih predstavnika na Eurosongu je odraz krize hrvatske glazbe općenito i oko toga se gotovo svi slažu. Izlaz vidim u novim ljudima i idejama kojima se treba dati prilika. Naravno, ne podcjenjujem one koji su već dugo vremena na glazbenoj sceni jer godine, u nečemu kao što je glazba, ne bi trebale imati nikakvo značenje.

PROČITAJTE: Kompletna lista pjesama s Dore objavljena! Što mislite koja pjesma će ići u Švedsku?

Vjerujem da bi i oni podržali neku novu energiju i zamah kojim bi se hrvatska glazba pokušala podići na razine na kojima je prije bila. Dakle, pri odabiru pjesama za Doru treba gledati isključivo kvalitetu pjesama i samih izvođača.

Mislite li da postoji čarobni recept za pobjedu na Eurosongu ili je sve to splet okolnosti, ulaganja i malo dobrosusjedskog glasovanja?

Na uspjeh utječe sve ovo što ste naveli, osim čarobnog recepta koji ne postoji. Na splet okolnosti ili volju susjeda ne možemo utjecati te nam preostaje jedino stvoriti uvjete ravnopravnog natjecanja i što jačeg podržavanja izabranog izvođača koji nas sve zajedno predstavlja na europskoj sceni.

Lana Mandarić na Eurosongu? Što bi za Vas značila pobjeda na Dori i nastup na jednoj od najvećih pozornica na svijetu te što bismo mogli očekivati od Vas?

Pobjeda na Eurosongu za mene bi predstavljala ostvarenje sna o kojem sam maštala još kao djevojčica. Ali vjerujem da bi sreća kratko trajala i da bih vrlo brzo pristupila najjačim mogućim pripremama za nastup na tako velikoj sceni. Mlada jesam ali ne priznajem nikome veće srce, odlučnost i snagu kojom bih se borila na Eurosongu.

Volite li pratiti reakcije fanova kako u video zapisima tako i u komentarima po društvenim mrežama?

Naravno, svima nam je važna reakcija publike i nastojim, koliko mogu, biti u toku sa svime. Zbog zbilja nevjerojatne količine posla kojeg moram obaviti radi uspješne pripreme za Doru ne stignem sve pratiti pa se uvelike oslanjam na svoje suradnike koji to čine umjesto mene.

Koliko to utječe na Vas i je li vam to još veća inspiracija da budete još bolji u svom poslu?

Radujem se svakoj pohvali i dobrom komentaru. Pozitivne reakcije publike i fanova su ono što hrani moju dušu i što me tjera naprijed. Zahvalna sam i na svakoj dobronamjernoj kritici. Nastojim ne obraćati pozornost na zlonamjerna pisanja pojedinaca koji imaju za cilj jedino nanijeti štetu drugome. Ali to svi doživljavaju i prihvaćam hejt kao neizbježni dio nastupanja u javnosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lana Mandarić (@lana_mandaric)