HELLO
Stipe Vukšić

Čini se da je najznačajniji slučaj seksualnoga zlostavljanja u Hollywoodu dobio novi obrat. Naime Vrhovni sud savezne države New York poništio je presudu iz 2020. godine koja je poslala osramoćenog producenta Harveyja Weinsteina (72) u zatvor na 23 godine zbog silovanja i zlostavljanja. Ipak, Weinstein ostaje iza rešetaka jer je u sklopu drugoga procesa, održanog u Kaliforniji, osuđen na 16 godina. Unatoč tome, ovaj događaj izazvao je brojne prosvjede i prigovore.

Harvey Weinstein oslobođen je na Vrhovnome sudu u New Yorku, ići će na ponovno suđenje

Prizivni sud je u četvrtak utvrdio da je ovo značajno suđenje bilo nepravedno jer je sudac dopustio ženama čije optužbe nisu bile dio slučaja s kojima se Weinstein suočava da svjedoče na sudu.

Sutkinja Jenny Rivera pozvala je na novo suđenje nakon odluke sudačkoga vijeća od 4:3 u korist Weinsteina.

harvey weinstein oslobođen

Weinstein je osuđen 2020., a tada se pojavio na sudu koristeći hodalicu.FOTO: Profimedia

Brojne optužbe protiv moćnoga producenta izbile su u javnost 2017. i dovele do poplave optužbi protiv drugih moćnih muškaraca, što je postalo poznato kao pokret #MeToo.

Tri godine kasnije, sud u New Yorku proglasio je Weinsteina krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu produkcije Miriam Haley 2006. i silovanje glumice u usponu Jessice Mann 2013. Tada je osuđen na 23 godine zatvora.

Nakon njegove osude, građanski sud dodijelio je 17 milijuna dolara odštete desecima drugih žena koje su optužile Weinsteina za zlostavljanje.

Vijest da je Harvey Weinstein oslobođen izazvala je buru

Mnoge od osoba koje su tijekom godina progovorile protiv Weinsteina osudile su odluku donesenu u četvrtak, a glumica Ashley Judd nazvala ju je “činom institucionalne izdaje“.

Ured okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga izvijestio je da planira ponovno pokrenuti sudski proces.

Na konferenciji za novinare, Weinsteinov odvjetnik Arthur Aidala nazvao je presudu “ogromnom pobjedom za svakog optuženika u državi New York” i rekao da je Weinstein spreman svjedočiti u vlastitu obranu na ponovnom suđenju.

harvey weinstein oslobođen

Weinstein je bio najmoćniji holivudski producent.FOTO: Profimedia

Umire od želje da ispriča svoju priču od prvog dana“, rekao je Aidala. Weinstein je tvrdio da je svaka seksualna aktivnost bila uz pristanak.

U svojoj odluci donesenoj u četvrtak, Državni prizivni sud rekao je da je prvostupanjski sud pogriješio dopustivši “svjedočenje o navodnim prethodnim seksualnim slučajevima koji nisu bili dio optužbe“.

U oštrom protivljenju, sutkinja Madeline Singas napisala je da sud nastavlja “uznemirujući trend poništavanja osuđujućih presuda porote u slučajevima koji uključuju seksualno nasilje“. Rekla je da je presuda donesena na “štetu žena“.

PROČITAJTE: 10 znakova kako prepoznati seksualnog predatora

U drugom izdvojenom mišljenju, sudac Anthony Cannataro napisao je da odluka “ugrožava desetljeća napretka u ovom nevjerojatno složenom i nijansiranom području prava” u vezi sa seksualnim zločinima nakon stoljeća “duboko patrijarhalne i mizogine pravne tradicije”.

druge vijesti

tajna izgleda

Tajne zanosnog izgleda modela Victoria Secreta

Najljepše žene svijeta otkrile nekoliko jednostavnih ali korisnih tajni i savjeta koje koriste za postizanje zanosne ljepote i održavanje besprijekornog izgled, a njihove savjete lako možete primijeniti i vi.

Beauty

25 svibnja 2024