HELLO
Domagoj Kukec

Usred poplave vijesti koje okružuju Cilliana Murphyja, novopečenog dobitnika Oscara za najboljeg glumca u filmu Oppenheimer, društvene mreže ponovno su se prisjetile njegove suptilne geste protiv britanske monarhije tijekom susreta s princom Harryjem 2017. godine.

Taj se trenutak dogodio tijekom svjetske premijere filma Dunkirk Christophera Nolana u Odeon Luxe Leicester Squareu u Londonu, 13. srpnja 2017. godine.

Dok je princ Harry pozdravljao glumce Barryja Keoghana, Sir Kennetha Branagha, Marka Rylancea i Toma Hardyja, Cillian Murphy se istaknuo držeći ruke u džepovima, a uputio mu je i osuđujući pogled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 3:Am🚨 (@weirdwhimsy00)

Što je toliko posebno u gesti držanja ruku u džepovima? Za Irce, to je tradicija koja seže mnogo više od stoljeća unatrag i mnogo govori o sporovima između Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Cillian Murphy upotrijebio staru gestu protiv princa

Da bismo razumjeli priču, moramo se vratiti u vrijeme Irskog rata za nezavisnost, gerilske borbe koja se odvijala između 1919. i 1921. godine između Irske republikanske vojske (IRA) i britanskih sigurnosnih snaga u Irskoj.

Tijekom tog sukoba, Irska je došla pod ratno stanje, a irski muškarci koji su držali ruke u džepovima postali su mete britanskih vojnika. Prema članku na University College Cork, u Tipperaryju su izdana upozorenja da: “civilna osoba koja drži ruke u džepovima je predmet sumnje …”

Cillian Murphy princ Harry

Bilo je istaknuto da je irski muškarac s rukama u džepovima “podložan uhićenju i, u slučaju nužde, može se naći pod paljbom”.

Prema Irish Examineru, policijska naredba u Macroomu bila je još gora, naređujući svim muškarcima koji prolaze kroz grad da drže ruke izvan džepova, jer bi kršenje moglo značiti da će biti ustrijeljeni. Macroom i Tipperary su na jugu Irske. Murphy je s istog područja.

Od tada, mnogi Irci usvojili su ovaj stav pred članovima britanskog kraljevskog dvora, odajući tako počast irskim žrtvama tog sukoba i izražavajući odbacivanje monarhijske institucije. Navodno je to bio slučaj i s ragbijašem Ronanom O’Garom 2009. godine kad je upoznao kraljicu Elizabetu II. na prijemu u Belfastu nakon osvajanja Six Nations Tournament.

Ipak, gesta koja je izazvala još više buke bila je gesta glumca Cilliana Murphyja, koji je rođen u gradu Corku i uvijek se ponosno hvalio svojim irskim podrijetlom. I ovaj je put svoj irski ponos ponovno istaknuo na 96. dodjeli Oscara, gdje je osvojio nagradu za najboljeg glumca.

“Napravili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu, i bolje ili gore, ali svi živimo u Oppenheimerovom svijetu”, rekao je, “pa bih zaista želio posvetiti ovo mirotvorcima svugdje.”

Murphy je započeo svoj govor rekavši: “Ponosni sam Irac koji ovdje stoji večeras”, i završio ga irskim izrazom: “Go raibh mile maith agat”, što znači hvala puno.

I nije to prvi put da je naglasio svoje irsko podrijetlo. U intervjuu iz 2010. godine za promociju filma Inception, još jednog projekta s redateljem Christopherom Nolanom, brzo je ispravio novinara koji ga je predstavio kao “britanskog glumca” naglašavajući čvrsto da nije, već da je irski.

U drugom slučaju, tijekom intervjua iz 2022. godine za podcast Armchair Expert, spomenuo je zašto se, barem djelomično, preselio natrag u Irsku nakon 14 godina života u Londonu. “Željeli smo da djeca budu Irci. Bili su u dobi kad su bili skoro tinejdžeri, imali su jako elegantne engleske naglaske i to mi se nije previše sviđalo pa smo odlučili doći natrag.”

PROČITAJTE: Cillian Murphy je novi James Bond?

Također se našalio o pjevanju Irske pjesme neovisnosti protiv britanskog kraljevstva nakon osvajanja BAFTA-e za najboljeg glumca za ‘Oppenheimer’ u veljači 2024. godine. Kako je izvijestio Belfast Telegraph, rekao je u sobi za novinare: “Ja sam jako ponosni Irac – naravno da jesam. Puno mi znači to što sam Irac. Ne znam što drugo reći – trebam li pjevati buntovničku pjesmu?”

Svojom izjavom da je “ponosni Irac” na Oscarima, Cillian Murphy još jednom je jasno dao do znanja gdje su mu korijeni, a društvene mreže su ponovno oživjele republikansku gestu ruku u džepovima koji izgleda nose značajan smisao.

druge vijesti