HELLO
Stipe Vukšić

Scijentologija je vjerojatno najozloglašeniji religijski pokret na svijetu. Ova sljedba ima razmjerno malen broj vjernika, a u mnogim je državama i potpuno zabranjena, ali njezin je utjecaj mnogo veći od brojnosti njezinih članova zbog toga što je jako popularna ondje gdje je važno – u središtu svjetske industrije zabave. Hollywoodu, naravno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Cruise (@tomcruise)


Tom Cruise vjerojatno je najpoznatiji pristaša ove religije ili kulta (kako vam drago), ali tijekom godina mnoga su velika imena bila dio ove crkve. Ovo su bivši scijentolozi koji danas uglavnom nemaju lijepe riječi za sektu čiji su bili članovi.

Bivši scijentolozi uključuju neka poznata imena za koja niste ni znali da su bili scijentolozi

Riley Keough, glumica i unuka legendarnoga Elvisa, rođena je u Scijentološkoj crkvi. Njezina majka, Lisa Marie Preseley, i baka, Priscilla Presley, pridružile su joj se nakon Elvisove smrti 1977. godine. Lisa Marie je navodno upoznala Rileyinog oca, Dannyja Keougha, preko scijentologije. Međutim, objavljeno je da je zvijezda serije Daisy Jones & The Six napustila scijentologiju 2014. U kolovozu 2023. rekla je za Vanity Fair da je “duhovna, ali ne i religiozna“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore)

Sharon Stone i Demi Moore obje su 1990-ih bile zainteresirane za scijentologiju i pohađale seminare u organizaciji ove crkve. Sharon je nakon nekog vremena otkrila budizam kojemu je danas posve posvećena, dok je Demin bivši suprug Bruce Willis od početka bio skeptičan prema scijentologiji te ju je uvjerio da je u pitanju glupost.

Pročitajte: Danny Masterson je kriv za silovanje – Dobit će minimalno 30 godina zatvora

Tom Cruise je najpoznatiji scijentolog na svijetu, a zanimljivo je da mu je ovu religiju predstavila jedna bivša scijentologinja – njegova prva supruga, glumica Mimi Rogers, koja je brzo nakon njihova razvoda odustala od ove religije. I druge dvije Cruiseove bivše žene, Nicole Kidman i Katie Holmes, tijekom braka s njim bile su aktivne članice, ali sada više nisu.

Pročitajte: Suri Cruise prijavljuje se na fakultet – Otac Tom Cruise nije dio njezina života već 11 godina

Još jedna poznata scijentologinja je glumica Juliette Lewis, koja je dok je s njime bila u vezi u religiju uvela i – Brada Pitta. Brad ipak nikada nije bio aktivan član, a nakon što je prekinuo s Juliette više nije dolazio na sastanke.

Ovo dvoje glumaca najglasniji su bivši scijentolozi

Glumica Leah Remini vjerojatno je najžešća kritičarka ove pseudo-religije. Nakon 34 godine provedene u crkvi, u koju je ušla s roditeljima dok je bila dijete, napustila ju je 2013. Javno je i glasno govorila o tome zašto scijentologija čini više štete nego koristi. Napisala je knjigu o svojim iskustvima i snimila vrlo gledani dokumentarac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leah Remini (@leahremini)

Scijentolozi naravno javno demantiraju njezine tvrdnje o tome da crkva terorizira svoje članove te ih ucjenjuje njihovim privatnim tajnama, kao i da pomaže prikrivati zločine svojih članova.

Pročitajte: Leah Remini protiv scijentologije – Poručili joj da se preseli u Rusiju

Jason Beghe, najpoznatiji po svojoj ulozi u seriji Chicago P.D., još je jedan otvoreni bivši član scijentologije. Glumac je rekao da je scijentologija “vrlo opasna za vaše duhovno, psihološko, mentalno, emocionalno zdravlje i evoluciju“. Njegovi komentari učinili su ga metom ove osvetoljubive crkve, koja provodi mjere odmazde nad bivšim članovima. One uključuju i zabranu kontakta s bivšim članovima, čak i ako su u pitanju članovi vlastite obitelji.

druge vijesti