HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Lidija Štokić jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih stručnjaka za kosu u Zagrebu, čiji broj na brzom biranju imaju brojne celebrity Hrvatice, ali i žene iz raznih profesija koje žele uvijek izgledati dotjerano i njegovano te imati frizuru po posljednjoj modi.

S hvaljenom frizerkom popričali smo o trendovima za 2024. kad su frizure u pitanju, njezi kose, Japanese layering tehnici i stilovima frizura koje njezine klijentice ovih dana najviše traže.

Lidija Štokić za HELLO! Croatia: Potičemo klijentice da se osjećaju samopouzdano i odvažno

Zagrebački salon Hairvetica jedna je od najpoznatijih adresa kad je o kosi riječ. Ondje zalaze mnogi poznati i ‘obični’ ljudi koji uvijek žele imati odličnu frizuru. Kako biste opisali odnos Hrvatica prema njihovoj kosi?

Hrvatice svoju kosu doživljavaju kao izraz svoje osobnosti i stila života. U mom salonu, svaka klijentica dobiva pažljiv i individualan pristup, jer je svaka kosa odnosno frizura jedinstvena, baš kao i osoba koja je nosi. Kao frizer, advokat i edukatori za Authentic Beauty Concept, posebno mi je važno promovirati autentičnost i osobni stil kroz njegu kose. Potičem žene da otkriju svoju prirodnu ljepotu i samopouzdanje te se osjećaju zadovoljno sa sobom.

Stiglo je proljeće. Koje se frizure i boje najviše traže u vašem salonu ovih dana?

Ovog proljeća povećana je potražnja za osvježavajućim bojama poput svijetlih blond nijansi, nježnih pastelnih tonova, toplih bakrenih odsjaja, a tu je i već duži niz godina sveprisutni balayage raznih tehnika koje pružaju prirodan i svjež izgled kose.

PROČITAJTE: Ako se pita J.Lo ovih dana samo jedna frizura dolazi u obzir – Evo kako je napraviti kod kuće

Što se tiče frizura, tu je bezvremenski bob s naglaskom na slojevita šišanja i movement u kosi, često postignut Japanese layering tehnikom. On privlači sve više pažnje jer pruža dinamičan izgled koji odgovara različitim teksturama kose. Trendovi se stalno mijenjaju, ali uvijek postoji prostor za klasične frizure koje su prilagođene suvremenom stilu života i osobnom izrazu klijenata.

Recite nam nešto više o trendovima frizura u 2024. godini, što izlazi iz mode, a što ćemo obožavati i sve više tražiti?

Trendovi frizura za 2024. godinu naglašavaju individualnost i autentičnost, odražavajući sve veću želju klijenata da izraze svoj jedinstveni stil. U skladu s ovim trendom, u salonu primjećujemo da se sve više klijenata odlučuje za frizure koje su prilagođene njihovoj osobnosti i životnom stilu. U tom kontekstu, savjetujemo frizure koje ističu prirodnu teksturu i oblik kose, pružaju volumen i teksturu, a istovremeno su jednostavni za stiliziranje. Također, ponovo bih naglasila važnost individualnog pristupa svakom klijentu kroz konzultacije, uzimajući u obzir njihove želje i potrebe kako bismo zajedno odabrali frizuru koja najbolje odgovara njihovom stilu i osobnosti.

Kakve će frizure biti u trendu kad je o muškarcima riječ?

Što se tiče muških frizura, primjećujem da su klasični stilovi i teksturirani izgledi i dalje vrlo traženi. Muškarci žele frizure koje su praktične, ali istovremeno odražavaju njihovu osobnost i stil. U skladu s tim, preporučujemo frizure poput pompadoura, quiffa ili teksturiranih frizura s laganim slojevima koji pružaju volumen i pokret kosi, ali su istovremeno jednostavne za održavanje. I ovdje je važan taj individualni pristup i konzultacije frizera i klijenta, kako bi se odabrala frizura koja najbolje odgovara obliku lica, teksturi kose i životnom stilu svakog muškarca.

Lidija Štokić

Prate li Hrvatice aktualne trendove ili ostaju vjerne prepoznatljivom glamuroznom looku i stilovima na koje su navikle?

Prateći trendove, primjećujemo da su Hrvatice sve više otvorene eksperimentiranju s novim frizurama i bojama, istovremeno zadržavajući osobni stil. Dok neke žene vole slijediti aktualne trendove, druge preferiraju vlastiti prepoznatljivi glamurozni izgled. I opet se vraćam na personalizirani i individualan pristup, kako bismo zajedno pronašli frizuru koja najbolje odgovara njezinom stilu i osobnosti. Bez obzira želi li klijentica klasičnu frizuru ili nešto odvažnije, uvijek se trudimo prilagoditi njezinim željama i potrebama, istovremeno ističući autentičnost i ljepotu njezine kose. Također, inspirirani trendovima 2024. godine, potičemo klijentice da se osjećaju samopouzdano i slobodno eksperimentirajući s različitim stilovima, bojama i teksturama koje odražavaju njihovu jedinstvenu osobnost.

Kažu da je bob frizura ultimativni trend godine – kome biste preporučili ovu duljinu, a kome ne?

Bob frizura je bezvremenski trend koji se kontinuirano prilagođava različitim oblicima lica i osobnim preferencijama. U našem salonu ističemo da je ključno pronaći pravu duljinu i oblik boba koji najbolje odgovara svakoj klijentici. Bez obzira na to je li riječ o klasičnom bobu ili slojevitoj varijanti, uvijek se trudimo prilagoditi frizuru tako da istakne osobne karakteristike i naglasi prirodnu ljepotu. Također, važno je napomenuti da bob frizura može biti prilagođena različitim stilovima i teksturama, pa se često koristi kao osnova za različite varijacije i eksperimentiranje s izgledom kose. Uz pravilno oblikovanje i stiliziranje, bob frizura može biti izuzetno svestran izbor koji će klijentici pružiti moderan i elegantan izgled koji će se istaknuti u svakoj prigodi.

Francuske šiške godinama su bile veliki trend, a sada su na scenu stupile takozvane Bardot šiške i Kitty Cut. Koji su vaši ultimativni savjeti za žene koje žele odrezati šiške? Kako izabrati one najbolje i kako ih održavati?

U pravu ste, Francuske šiške su dugi niz godina bile popularan trend, no sada su na scenu stupili neki novi trendovi. U razgovoru s klijenticama uvijek naglašavamo važnost odabira pravih šiški koje će najbolje pristajati obliku lica i stilu svake od njih. Bardot šiške, inspirirane legendarnom ikonom Brigitte Bardot, donose osjećaj retro glamura i naglašavaju ženstvenost. S druge strane, Kitty Cut šiške su moderne i razigrane, prilagođene dinamičnom životnom stilu. Pri odabiru šiški, važno je uzeti u obzir duljinu, teksturu i gustoću kose kako bi se postigao željeni izgled. Također, važno je educirati klijente o održavanju šiški kod kuće i preporučiti proizvode koji će ih održavati svježima i stiliziranima. Uz pravilnu njegu i redovito oblikovanje, šiške će biti izuzetno atraktivan i moderan dodatak frizuri koji će klijentici pružiti samopouzdanje i stil.

S proljećem stiže i sezona pojačanog opadanja vlasi, a s tom pojavom brojni se muškarci i žene susreću i nevezano za godišnja doba. Što biste preporučili za osnaživanje kose, što provjereno djeluje, a što su po vašem mišljenju, samo bapske priče?

Kada je u pitanju sezonsko opadanje kose, preporučujemo korištenje Authentic Beauty Concept proizvoda za vlasište kako biste pružili svojoj kosi potrebnu njegu i podršku odnosno dubinsko čišćenje i revitalizaciju vlasišta. Za salonsku njegu, preporučujemo Authentic Beauty Concept Detox mud tretman, koji će osvježiti i revitalizirati vlasište. Kod kuće, preporučujem scrub koji će ukloniti sve nečistoće i poboljšati cirkulaciju vlasišta, zatim Jelly masku, koja je formulirana s prirodnim sastojcima spiruline i aloa vere i koja će korijenu kose pružiti intenzivnu hidrataciju, ojačati kosu i potaknuti njezin rast. Nadalje, Bere cleanser je blaga formula na bazi spiruline koja nježno čisti kosu i vlasište, pružajući im potrebnu njegu i čistoću.

Iza vas je dugogodišnja frizerska karijera, koliko su za nju važna stručna usavršavanja i edukacije?

(smijeh) Baš su se godine nanizale! Iza mene je dugogodišnja priča obilježena strašću i ljubavlju prema poslu, frizerstvu i prema učenju. Neprekidno se usavršavam i educiram kako bih uvijek bila u toku s najnovijim trendovima i tehnikama. Kreativnost je sastavni dio mog posla, a njegovanje kreativnog duha i inovacija ključni su za postizanje izvrsnosti. Moj moto – “Ustrajnost, vizija, kreativnost i edukacija” – predstavljaju temelj mog rada. Smatram da je edukacija ključna za osobni i profesionalni razvoj, stoga se neprestano educiram i nadopunjavam svoje znanje. Nedavno sam se vratila iz Barcelone, gdje sam stekla nove spoznaje i tehnike koje već dijelim sa svojim klijentima. Ponosna sam što sam drugu godinu za redom dio tima na London Fashion Weeku, što predstavlja vrhunac moje karijere i priznanje za predanost i trud koje ulažem u svoj posao. Za mene, frizerstvo nije samo zanimanje, već način života kojeg strastveno volim i svakodnevno živim.

Lidija Štokić

Europska unija potiče mobilnost u svrhu učenja u strukovnom obrazovanju. Tu je primjerice poznati program Erasmus. Iskorištavaju li se u Hrvatskoj dovoljno njegove mogućnosti?

Kada je riječ o programu Erasmus, europskom programu koji potiče mobilnost u svrhu učenja u strukovnom obrazovanju, smatram da je važno maksimalno iskoristiti sve njegove mogućnosti. Erasmus pruža izvanredne prilike za stjecanje novih znanja, iskustava i međunarodnih kontakata, što je ključno za osobni i profesionalni razvoj svakog pojedinca. Sudjelovanje u programu Erasmus omogućuje studentima, nastavnicima i obrazovnim djelatnicima da sudjeluju u razmjeni znanja i iskustava s kolegama iz drugih zemalja, što obogaćuje njihovo obrazovanje i proširuje njihove vidike. Stoga je važno poticati što veće sudjelovanje u programu Erasmus te osigurati odgovarajuću podršku i resurse kako bi svi sudionici mogli maksimalno iskoristiti prednosti ovog programa.

Kad smo kod Erasmusa, kao europske priče o uspjehu, spomenimo i europske izbore u lipnju. O kojim temama treba razgovarati u kampanji? Zašto je važno izaći na izbore?

U kampanji za europske izbore u Hrvatskoj važno je razgovarati o pitanjima koja su relevantna za građane EU, ali i za Hrvatsku specifično, poput gospodarskog razvoja, zapošljavanja, zaštite okoliša, migracija, sigurnosti i stabilnosti građana. Važno je izaći na izbore jer je to prilika da građani pokažu svoj stav i utječu na budućnost Europe te sudjeluju u procesu donošenja odluka koje ih se tiču.

Kako će izborni dan 9. lipnja izgledati kod Vas doma? Hoće li “pasti” neka posebna frizura za izlazak na biralište? Što je Vaš odabir „casual” ili „formal”?

Na dan izbora, 9. lipnja, kod mene će vladati opuštena atmosfera, dok se pripremam za odlazak na biralište. Neće biti posebne frizure za tu priliku, već ću odabrati casual izgled koji odražava moj osobni stil i omogućuje mi udobnost i slobodu kretanja dok obavljam svoju građansku dužnost.

Lidija Štokić

Kako izgleda vaša osobna rutina njege kose?

Moja rutina njege kose sastoji se od korištenja proizvoda Authentic Beauty Concept. Jednom tjedno koristim njihov scrub za dubinsko čišćenje vlasišta i osvježenje. Nakon toga, primjenjujem njihov šampon i masku za hidrataciju, koje su idealni za moj tip kose i vlasište. Budući da imam dugu kosu, važno mi je koristiti proizvode koji joj pružaju potrebnu hidrataciju i njegu. Tijekom stiliziranja, naglasak stavljam na postizanje prirodnog izgleda i pokreta u kosi. Kako bih to dobila, koristim proizvode koji mi daju fleksibilnost, definiciju, teksturu i pokret. Posebno mi je važno da svi styling proizvodi koje koristim imaju zaštitu od topline, čime osiguravam zdravlje i vitalnost svoje kose.

Koji je vaš go-to savjet za žene koje su počele primjećivati prve sijede, a koji za žene kojima je kosa gotovo u potpunosti sijeda?

Kada primijetite prve sijede, nema razloga za paniku. One su prirodni dio života, posljedica su djelovanja gena, godina, stresa…  Baš te sijede mogu dodati poseban šarm vašoj frizuri. Ako vam se ipak nikako ne sviđaju, prirodni izgled istaknut ćete korištenjem polupermanentnih boja u prirodnim tonovima koje izblendaju i toniraju neželjene sijede, ili diskretnih pramenova koji mogu biti odličan način za postizanje prirodnog i profinjenog izgleda, uz zadržavanje autentičnosti vaše frizure. Savjet nas frizera uvijek je koristan kako biste pronašli najbolje rješenje koje odgovara vašem stilu i preferencijama.

Kad biste mogli ženama poručiti da prestanu raditi jednu stvar kad je kosa u pitanju – što bi to bilo?

Ženama bih poručila da ne slijede slijepo trendove, nego da njeguju svoj jedinstveni stil. Budite najbolja verzija sebe (smijeh). Također, važno je da ne eksperimentirate s kućnim tretmanima na kosi, jer to može imati nepredvidive i neželjene posljedice. Preporučujem vam da potražite stručni savjet i uslugu profesionalnog frizera kako biste održali zdravu i njegovanu kosu.

Lidija Štokić

druge vijesti

tajna izgleda

Tajne zanosnog izgleda modela Victoria Secreta

Najljepše žene svijeta otkrile nekoliko jednostavnih ali korisnih tajni i savjeta koje koriste za postizanje zanosne ljepote i održavanje besprijekornog izgled, a njihove savjete lako možete primijeniti i vi.

Beauty

25 svibnja 2024